Kategoria: Arkistolöytöjä ja sattumia

Ravituloksia

Värtsilän hevosystäväin yhdistyksen ravien tulokset 19.01.1947. Paikka maantie, yleensä niitä järjestettiin Niiralan suoralla tahi sitten ihan tässä kylällä. Lienee siellä harrastettu myös vedonlyöntiä. Yleensä tilaisuuden yhteydessä oli myös hevoshuutokauppa ja illalla tanssit. Ravit ovat olleet aikoinaan iso tapahtuma niihin saapui…

Äitienpäivä ennen, uusinta

Julkaistu aikaisemmin 8.5.2011 Äitejä muistetaan taas sunnuntaina, kuten tavaksi on tullut. Täällä Joensuussa en ole enää vuosiin huomannut ilmoituksia äitienpäiväjuhlista. Ennen sotia niitä kyllä järjestettiin, myös vanhassa Värtsilässä. Isompi valokuva äitienpäiväjuhlista Kansantalolla vuonna 1938. Sali oli tupaten täynnä väkeä, äitejä…

Tulipalo vanhassa Värtsilässä 1933

Kartta vanhan Värtsilän keskustasta Vanhan Värtsilän palontorjuntaa ennen sotia Värtsilässä syntynyt Martti Partanen muistelee vanhan Värtsilän palontorjuntaa Värtsiläisten seuran julkaisemissa kirjoissa. Tässä katkelmia niistä Värtsilän palokunta oli sodan syttymisen aikoihin jo varsin moderni palokunta. Sillä oli jo kolme paloautoa. T-mallin…

Metsämarssi ja Patsolan pöllit.

Mistä kaikki alkoi ja miten Metsämarssi ja Patsolan pöllit liittyvät yhteen Metsämarssin alku Ote Metsälehdestä 2017 Marssilla metsät kuntoon Helmikuussa 1950 metsäväen keskuudessa alkoi kuhista. Lounais-Suomen metsänhoitoyhdistyksen kokouksessa maanviljelijä Arvo Sillanpää nosti esille parin vuoden takaisen ehdotuksen valtakunnallisesta metsänhoitopäivästä, ”Metsämarssista”.…

Tikan teema

Evakkopoika kivikirkossa Tämä lehtileike on löytynyt tärkeän kirjan välistä Värtsilässä. Tiedossa ei ole kuka on kirjoittanut ja milloin, eikä sitä mistä lehdestä leike on saksittu. Tiedossa on kuitenkin, että Patsolan koulun opettaja, kanttori Teuvo Tikka kirjoitti Tikan teema- nimellä tarinoita…

Retkiä ”vanhan Värtsilän” aikaan

Kesäloma-aikaa on vielä jonkin verran jäljellä. Matkustamaan ehtii vielä jos se on muuten sallittua, vaikkapa koti-Suomessa. Paljon katseltavaa löytyy. Suomi on pitkä ja iso maa, aina Hangosta Petsamoon (paitsi ei Petsamoon) niin kuin laulettiin ennen.Matkakohteita löytyy niin kesällä kuin talvellakin.On…

Koulukuva Värtsilä, Niirala?

Mikä koulu? Ketä kuvassa? Isäni Teuvo Varonen s. 1928 Sikkervaarasta, isäni istuu eturivissä lapio kädessään. Tauno ja Tilda Varosen jälkeläisiä, isän veli edesmennyt Pentti Varonen on pitänyt tilaa. Nyt on myyty ulkopuolisille. Isäni kuoli 2015. Kuva on 30- luvulta Valokuvaamo…

Tukkijoella, vielä kerran

Tukkijokea maailmalla. Vili Auvisen versio On näistä koronarajoituksista jotain hyötyäkin. Tutkin kirjahyllyä löytääkseni lukemista ajan kuluksi. Käteeni osui Kansallisteatterin näyttelijän Maija Karhin kirjoittama elämänkerta vuodelta 2008. Mielestäni Maija Karhi kuvaa erinomaisesti teatterin tekemistä laidalta jos toiseltakin. Kuvitus on mielenkiintoinen. Vielä…

Ratavartion kuvia

Kuvat: Timo Laukka Värtsilän rajavartioaseman nimi oli aikaisemmin Ratavartio. Kuvat lienevät 1960 luvulta. Kuka tietäisi lähemmin näistä kuvista?

Hypnotisoija Olliver Hawk

Patsolan Maamiesseuran talolla Patsolan Maamiesseurantalo Värtsilässä oli tupaten täynnä. Sensaatiomainen esitys olisi alkamassa. En tiedä missä ”somessa” tästä tilaisuudesta oli ilmoiteltu, mutta koko Itä-Suomi näytti tienneen. Tuttujen kasvojen lisäksi oli vähintään yhtä paljon outoja, mistä lie tulleet. Ehkä lähipaikkakunnilla oli…

Rahankerääjänä Kulttuurirahastolle v. 1938

Helmikuun 27 päivä 2019, oli sanomalehti Karjalaisessa kokosivun juttu Suomen Kulttuurirahastosta, jonka perustamisesta oli kulunut 75-vuotta. Lehden mukaan tämä yksi maailman suurimmista säätiöistä on lasten tekosia. Vuosi oli 1938. Oikeinpa sydäntä sykähdytti. Ajatukset lensivät taas sinne vanhaan Värtsilään, opettajaani Lydia…

Hyvää juhannusta

Värtsi verkkolehti ja Värtsilän Pitäjäyhdistys ry toivottavat kaikille hyvää juhannusta! Arkistojen katköistä Värtsissä julkaistu juttu 25.6.2016 Lehtileike vuodelta 1991.    

Almanakka vuodelta 1949

Mielenkiintoinen löytö: Allakka vuodelta 1949. Siinä on 64 sivua ja niiden lisäksi alussa ja lopussa 70 sivua – mainoksia. Almanakka sisältää myös kiintoisan artikkelin ”Työn tehostamisen merkityksestä”. Siitä sen aikaa hyvin  kuvaa katkelma: ”Tällä hetkellä on maassamme noin 315 000…

Postia Wärtsilästä

Alma Amanda Ellilä oli Värtsilän postinhoitajana 19.6.1919 – 21.1.1926. Alma on lähettänyt oheisen ehiökortin vastausosalla 10.4.1923 tohtori Fiendt`lle Helsinkiin, mutta Fieandt ei ole käyttänyt vastausosaa. Kortin sisältö kertoo pari mielenkiintoisia historian yksityiskohtaa. Vaasanmallin postimerkkien käyttö kiellettiin  1.5.1923 alkaen ja Värtsilän postitalon…

Värtsilän kirkkokuoro

Terveiset Ylöjärveltä! Edesmenneen tätini Toini Holopaisen valokuva-albumissa on tämä kuva Värtsilän kirkkokuorosta. Tunnistin kuvasta kymmenkunta kuorolaista, mutta Värtsin lukijat varmaan tunnistavat kaikki. Hyvää kevään jatkoa! Paavo Raerinne

CHAMONIX  1924

  Ensimmäiset virallisiksi nimetyt talviolympiakisat pidettiin Ranskan Chamonixissa vuonna 1924. Siis 95 vuotta sitten. Kisoihin osallistui 294 urheilijaa 16 maasta. Urheilumuotoina olivat pohjoismaiset hiihtolajit,  pikaluistelu, kaunoluistelu, kelkkailu ja jääkiekko. Lisäksi kilpailtiin sotilaspartiohiihdossa ja curlingissa . Suomi menestyi parhaiten luistelussa. Clas…

Maataloustuotteita Venäjälle

MAATALOUSTUOTTEITA VENÄJÄLLE Sanomalehti Karjalan Maa uutisoi 26.4.1924: – Eilen lähetti ”Valio” ensimmäisen vaunulastin maitoa Pietariin, noin 6000 l. Maito käytettäneen Pietarin sairaalain tarpeisiin – Tämä uutinen on ajalta ennen Krimin miehitystä, joka tapahtui v. 2014 – siis 90 vuotta myöhemmin.…

Patsolan koulun kevätjuhla 1950

Luokkakuva 1948-49 Kevätjuhla Patsolan koulussa 1950 Seisoimme seinän vierellä monessa rivissä. Pienimmät edessä ja isommat takana. Pulpetit oli viety pois ja tilalle tuotu muita istuimia juhlavieraita varten. Ihan etummaiseksi oli laitettu matala voimistelupenkki pienimpiä lapsia varten. Yläluokka oli koristeltu hienoksi juhlasaliksi.…