Juttu julkaistu: Kiteen – Tohmajärven lehti, nro 40 – 4.10.1979. Jutussa kirjoitetaan koulun nimi muodossa: Peionniemen koulu ja Peijonniemen koulu. Epäilin toimittajan näppäilyvirhettä..? Vai onko koulu ollut alunperin nimellä Peionniemen koulu..? Jos on niin miksi j-kirjailin lisätty nimeen..myöhemmin? Ken tietää,…
Kategoria: Uusi-Värtsilä
Rauta sulaa. Tohmajärven Rauta-Valu Oy jatkoi Oy Wärtsilä Ab:n toimintaa Uusi-Värtsilässä vuonna 1972
Juttu julkaistu Rajamme Vartijat lehdessä 1.2.1975. Värtsilän pitäjällä on yli satavuotiset perinteet suomalaisena ’rautapitäjänä’ ja Uusi-Värtsilässä ovat perinnettä jatkaneet edelleenkin Oy Värtsilä Ab ja sittemmin saman teollisuuslaitoksen nykyinen omistaja Tohmajärven Rauta-Valu Oy, jonka johtajana toimii Lauri Ropponen. Tohmajärven kunnan Uusi-Värtsilässä…
Rajaseudun tehtaan vaiheita
Tätä Rajamme Vartijat lehdessä julkaistua juttua vuonna 1969 ei mielestäni ole Värtsi lehdessä julkaistu, joten laitan esille. Liittyy siis Uusi-Värtsilän tehtaisiin. Jutun löysin tonkiessani kansalliskirjaston digiarkistoa. Lehtiartikkelin kuvat suuremmassa koossa klikkaamalla tai selaimen zoomauksella. Artikkeli julkaistu Rajamme vartijat lehdessä 1.9.1969.…
Uusi-Värtsilää koskeva tiedote
Vesihuoltolaitos tiedottaa Vesihuoltolaitos kehottaa Uuden-Värtsilän alueen kiinteistönomistajia tarkastamaan tyhjillään olevat kiinteistönsä. Kehotus koskee erityisesti Uusi-Värtsiläntien, Wattitien, Mökkikyläntien sekä Valimotien kiinteistöjä. Vesihuoltolaitos on havainnut veden kulutuksen kasvaneen erittäin runsaasti ja äkillisesti em. alueella edellisen vuorokauden aikana. Äkillinen kulutuksen kasvu yhdistettynä lauhoihin…
Kuvia Uusi-Värtsilän raitilta
Teksti ja kuvat: Alpo Rummukainen Näin jossain Värtsin kirjoitusten kommeneissa toivomuksen, että tahtoisi nähdä, miltä entinen Uuden-Värtsilän kotiseutu näyttää. En ole koskaan asunut siellä enkä tunne niitä paikkoja. Kävin eräänä ehtoona katsomassa. Hiljaiselta näytti kylätie. Yksi koira ja hänen ulkoiluttajansa…
Uusi-Värtsilän historiaa 1940. Uuden-Värtsilän rautatehdas tuottaa vuosittain 7 000 tonnia takkirautaa
Laatokka lehdessä 6.11.1940 julkaistu artikkeli:Uuden-Värtsilän rautatehdas tuottaa vuosittain 7 000 tonnia takkirautaa Kuva digi.kansalliskirjasto.fi
Vanhoja kuvia, Uusi-Värtsilä
Kuva 1. ompeluseuran kokouksesta Uusi-Värtsilässä ehkä joskus 1960-luvun vaihteesta talvella (lapislla huopatossut jalassa). Paikka mahdollisesti seurojen talo? Kuvasta tunnistetut henkilöt: vasemmalla takana Pehkonen ja hänen kolme tytärtään edessä, toinen vasemmalta mummoni Hilja Mattinen, hänen vieressään oikealla Hilma Jaatinen, keskellä istumassa…
Kylä kukoisti
Uuden-Värtsilän elämää 1/3 Uuden-Värtsilän kylä kukoisti ja kuohui elämää siihen aikaan, kun Wärtsilä-Yhtymä pyöritti siellä tehdastaan. Näitä aikoja muistelee mielellään Eila Romppanen, 84. Hän työskenteli aikoinaan postissa Uuden-Värtsilän asemalla sekä Kaurilassa. Romppanen, os. Immonen, asuu edelleen entisen tehtaan lähistöllä sijaitsevassa…
Viimeiset kahvit
Wärtsilän lopettamisesta Uudessa-Värtsilässä 1968 kirjoitettiin muutama päivä sitten, mutta palataan vielä Helge Ratilaisen kuvien myötä tuon vuoden tammikuun 13. päivään, jolloin siellä juotiin viimeiset kahvit. Sotakorvauksien päättymisen, sähkön saannin vaikeuksien ja vanhanaikaisen tuotantotekniikan on sanottu heikentäneen tehtaan kannattavuutta. Alhaisen jalostusasteen…
Uusi-Värtsilä 50 vuotta sitten
Jos nyt palaisimme muistoihimme ja siirtyisimme ajassa 50 vuotta taaksepäin ja astelisimme Uusi-Värtsilän raittia pitkin, mitkä olisivatkaan näkymät? Peijonniemen koulu seisoisi yhtä ylväänä kuten nytkin, mutta pihamaalla kirmailisi noin 150-päinen koululaisten joukko. Heti vastapäätä, risteyksen tuntumassa on Aleksi Miininin kioski,…
Pikkupoikien Uusi-Värtsilä
Värtsilän Teräs oli Uusi-Värtsilässä erittäin aktiivinen urheiluseura ja kaikki toiminta oli tehtaan, Värtsilä-Yhtymän tukemaa. Lajivalikoimaan kuuluivat kesällä pesäpallo, jalkapallo ja yleisurheilu. Seura pelasi pesäpalloa maakuntasarjassa ja ottelut keräsivät runsaslukuiset yleisömäärät. Meille 10-15-vuotiaille pikkupojille oli järjestetty oma kylänosien välinen pesissarja. Seurojen…
Raudanvalajat
Sota ja rauha sodan jälkeen ajoi Värtsilän väen maailmalle. Iso osa rautatehtaan väestä siirtyi eteläiseen Suomeen Wärtsilän muille tuotantolaitoksille. Jonkin verran väkeä jäi Peijonniemen kylään perustettuun Uusi-Värtsilään rautasulattimon töihin. Ajan myötä tämän Wärtsilä-Yhtymän rautasulattimon toimintakin päättyi, muistini mukaan vasta 60-luvulla.…
Uusi-Värtsilä ja Värtsilä
Uusi-Värtsilä putkahti kartalle jokunen päivä sitten, kun siellä jouduttiin lopettamaan talojen pihoilla liikuskellut karhuperhe. Seutu on aina kuulunut Tohmajärveen. Mitä tekemistä sillä on Värtsilän kanssa, siitä tekee selkoa Hilkka Partanen, joka sotien jälkeen asui kylässä. Siellä on syntynyt ja lapsuutensa…