Kategoria: Ajan patinaa

Pietarin parasta juustoa-osa 2

By jore TALO LÖYTYI KARJALASTA, VÄRTSILÄN PITÄJÄSTÄ Virkatodistus kertoo että orimattilalainen Amanda Wikman vihittiin avioliittoon Porvoosta kotoisin olevan Gottfried Treuthardin kanssa 11 syyskuuta 1881. Pariskunta kulki juustoa valmistaen Porvoossa,Iitissä ja Elimäellä kunnes asuinpaikaksi vakiintui Myrskylän kartano. Gottfried toimi Kartanon meijerin…

Pietarin parasta juustoa

OSA 1by jore ALPPIEN KAINALOSTA, SIMMEJOEN LAAKSOSTA KOHTI VÄRTSILÄÄ Sveitsiläinen, Bernin kanttoonista Därstettenin kylästä, kotoisin ollut miesJohann Treuthardt oli väkivahva mies.Hän oli kuin vuorenjärkäle, hänen kätensä olivat suuret,suuremmat kuinkellään toisella. Hänellä oli isot jalat joten kenkänsä olivat valtavat. Sormetolivat paksut…

Piilovaaralla pääsiäisenä

Piilovaara on Värtsilän korkeimpia paikkoja. Vanha koulutiemme kulki aivan vaaran vierellä.Ylläoleva kuva on vuodelta 1980 Kävin Värtsilässä kuuntelemassa ”Kylätalon pallottelun taustoja”Värtsilässä oli lunta reippaasti ja hyvät hankikelit. Sehän oli kuin lapsena ennen. Silloinhan pääsiäisenä oli aina tällaiset hienot säät ja…

Sääpalloja

Isot ilmapallot nyt ajankohtaista On niitä palloja ollut Värtsilässäkin. Kun olin 60- luvulla Tohmajärven Rajassa, niin eräs Värtsilän asukas oli nähnyt tai löytänyt tuntemattoman ilmapallon. Oli tuonut sen vartiolle. Lopulta se päätyi komentopaikalle Kirkkoniemeen tekniseen tutkintaan. Tuntemattomalta ilma-alukselta se vaikutti…

Pyrkyripalsta ja Petronella

Tarinan koonnut Alpo Rummukainen Otsikon tarina alkaa täältäMorgamojan Pellisen kämpältä Johdantoa aiheeseen Matkailumajan menovinkkejä Syksyllä osallistuin Tunturikerho Kumpen perinteiselle ruskaretkelle Lappiin. Meitä oli melkein linja-autollinen. Hotellimme oli Inarin taajamassa. Rakennettu alun perin 1930 luvulla matkailumaja, välillä palanut ja rakennettu uudelleen,…

Uudenkylän Terä – Värtsilän Urheilijat

Värtsin palstoilla on vuosien saatossa kirjoiteltu paljonkin urheiluseuratoiminnasta täällä Värtsilässä. Yleensä Värtsilän Kisa on ollut pääroolissa. Värtsilässä toimi 90 -luvulla aktiivisesti kuitenkin myös toinen yleisseura – Värtsilän Urheilijat. Tavoitin puhelimella seuran sen aikaisen puheenjohtajan, seura-aktiivi Veikko Pitkäsen. Nykyisin Veikko asuu…

Ennen oli ennen Juutupea

Tapahtui ennen kiristyksen syntyä Muutettiin seitsemän kymmentä luvun alussa Sääperin asuntovartiolle Staalinin Joosehvinnaapuriksi. Naapurissa tosin isännät vaihtuivat välillä tiheäänkin, siellähän oli erilaisetasuntomarkkinatkin siihen aikaan. Vaikka elettiin kylmänsodan aikaa niin Sääperin asunnot oli kyllä ihan mukavan lämpöiset. Liekö johtunut että itse…

Ihan ratapihalla

Niiralan aseman ratapiha oli vanhan ratavartion kakaroiden satunnainen leikkipaikka.Leikkiminen ratapihalla oli ehdottomasti kielletty. Kieltoa tehostettiin ajoittain valvojientoimesta kotona. Tehostekeinoja olivat mm kasvimaan kitkeminen, hillitty äänen korotus taijopa ranstakin hakemisella uhkailu. Kaikista kielloista ja tehosteista huolimatta joskus ratapihalle mentiin. Ensin oli…

Luontomatkailusta puhuttu jo vuosikymmenet

Luontomatkailun mahdollisuuksista on puhuttu koko sen ajan mitä olen täällä Värtsilässä asunut. On ollut jos jonkin moista matkailun kehittämishanketta, sekä erilaisia, alueellisia markkinointiorganisaatioita. Silti emme ole onnistuneet täällä Värtsilän alueella muuttamaan syntyneitä ideoita kannattavaksi liiketoiminnaksi. Tuote (=luonto) meillä täällä on…

Vielä teatterista

Värtsilän Työväen Näyttämön mittavat taltioinnit Tämä albumi on kooltaan noin 30 x 50 cm. Kuvat valokuvaamo Ikosen postikorteiksi tehtyinä.Aukeamalla on tavallisesti yhden näytelmän kuvat sekä arvostelu lehtileikkeitä.Ylläolevassa kuvan aukeamalla on näytelmä ”Seikkailu Chicagossa” Allaolevassa kuvassa päällimmäisenä on ”Kuinka Hentusen käy”Edellesellä…

Kauppias Aleksi Irtola

Aleksi Irtolan perhe asui Valkoisella talolla ensimmäisen kerroksen keskellä olevassa suuressa takkahuoneessa joka oli ollut kunnalliskodin aikaan ruokalana. Irtoloiden kotikielenä oli venäjä. Irtolalla oli ollut kauppa rajan takaisessa Värtsilässä ennen talvisotaa. Aleksi Irtola oli pikkupappa Ustinoffin poika. Aleksin vaimo Valentina…

Niiralan kauppa – osa 1. Hurskaiset

Niiralan kauppa, nykyisin Cafe Elja on tököttänyt samalla paikalla jo vuodesta 1992 lähtien. Nykyisen liikerakennuksen rakensivat Anneli ja Toivo Hurskainen vuosina 1991-92. Ennen tätä Hurskaiset olivat harjoittaneet kauppiastoimintaa radan toisella puolella vanhoissa ”Osulan” tiloissa jo kymmenen vuotta. Anneli ja Toivo…

Teatteria kesällä

Hilkka PartanenLisäys:Värtsi / Alpo R Värtsistä löytyi nämä aikaisemmin julkaistut kuvat, joissa on Hilkkakin mukana Kesäteattereiden innoittamana.. Kesäteatterien innoittamana olisi mielenkiintoista tietää, tehdäänkö muuallakin päin maailmaa kesäteatteria, esim. pohjoismaissa, ja ovatko ne yhtä suosittuja kuin meillä täällä Suomessa? Huvinäytelmäähän pitää…

Algoth – Kapinallinen kynämies lauantaina 10.9.2022

Tohmajärvi-Seura on kutsunut tutkija Marko A. Hautalan pitämään esitelmän kirjoittamastaan Algoth Untolan elämänkerrasta. Hautalan kirjoittama ja Warelia kustantamon v. 2021 julkaisema Algoth – Kapinallinen kynämies, Algoth Untolan merkillinen elämä, on merkittävä kulttuuriteko. Tapahtuman yhteydessä Warelia kustannus myy julkaisu alennettuun 30 €…

Entiset oppilaat ja ope Patsolan koululla 22.7.2000

Värtsilässä, Patsolan koululla oli 22.7.2000 entisten oppilaiden kokoontuminen. ”Noin 50 vuotiaat tervetuloa” En muista missä koollekutsu oli julkaistu, kun Värtsi- verkkolehteä ei vielä ollut. Jossain kuitenkin kutsuttiin ”noin 50 vuotiaat” Patsolan koulua käyneet yhteiseen tapaamiseen Värtsilä-päivien aikaan Patsolan koululle. Ajattelin,…

1930-luvulla otettujen ilmavalokuvien näyttely Värtsilän koululla.

Värtsiläpäivillä on nähtävillä harvinaisia, ennenjulkaisemattomia Puolustusvoimien kuvaamia ilmavalokuvia Värtsilästä 1930-luvulla. Näyttelyn kuvat omistaa Sotamuseo. Kuvat ovat A3 kokoisia, mustavalkoisia ja tarkkoja resoluutioltaan. Tässä muutama kuva ennakkoon Värtsin lukijoille. Alla oleva kuva on otettu 30.6.1937. Kuvassa oik. alareunassa näkyy selkeästi Värtsilän…

Evakkokuvia Sysmästä

Värtsilän lähipitäjien evakuointipaikkakunnaksi tuli mm Sysmä. Tässä muutamia valokuvia Sysmästä Nämä kuvat ovat Aino Kuivalaisen os. Luukkainen albumista Ainon viimeinen asuinpaikka oli Viinijärvi Liperin kunnassa. Hautapaikka Viinijärven hautausmaalla. Artikkelin koonnut Alpo Rummukainen Albumin ensilehti ”Sysmän kirkolta”Lotta-kahvila saattaa edustaa niitä tärkeimpiä…

Juhannushäät Värtsilässä 1949

Isäni Kusti Heiskanen, joka oli Niiralantilan hoitajana Värtsilän kunnalla, vihittiin äitini Aunen kanssa juhannusaattona 1949 Kontiolahdessa. Häistä ei kuitenkaan meinannut tulla mitään, kun tuli kova riita vihkipapista. Äitini olisi halunnut, että vihkimisen toimittaa pastori Arvi Takala, joka oli hänen entinen…

Uuden-Värtsilän elämää

Helena Hällströmin kommentti 9.5.2022 jutussa Kylä kukoisti Uuden-Värtsilän elämää osa 1/3 Huomasin tämän sivun, mikä kiinnosti minua. Vietin lapsuuden lomia usein1950 luvulla ja 1960 luvun alkupuolella Uusi-Värtsilässä mummoni Ida Partasen ja tätini Vieno Lötjösen ( äitini Maila Söderin sisko) luona.…

Äitienpäivä ennen, uusinta

Julkaistu aikaisemmin 8.5.2011 Äitejä muistetaan taas sunnuntaina, kuten tavaksi on tullut. Täällä Joensuussa en ole enää vuosiin huomannut ilmoituksia äitienpäiväjuhlista. Ennen sotia niitä kyllä järjestettiin, myös vanhassa Värtsilässä. Isompi valokuva äitienpäiväjuhlista Kansantalolla vuonna 1938. Sali oli tupaten täynnä väkeä, äitejä…