Värtsilän kirkkokuoro

Terveiset Ylöjärveltä!

Edesmenneen tätini Toini Holopaisen valokuva-albumissa on tämä kuva Värtsilän kirkkokuorosta. Tunnistin kuvasta kymmenkunta kuorolaista, mutta Värtsin lukijat varmaan tunnistavat kaikki.

Hyvää kevään jatkoa!
Paavo Raerinne

14 comments for “Värtsilän kirkkokuoro

 1. Hieno potretti. Nykyisin noin suurta kuoroa ei löydy monestakaan seurakunnasta. Tämä on kuoron vierailusta Värtsilän entisen kirkkoherra Kimmo Virtasen luona Järvenpään seurakunta opistolla. Minä puutun kuvasta koska olin armeijassa Riihimäellä.

 2. On siel tuttui, mut mie en tunnista ku yhen, Kuosmasen Siljan, hän on viides vasemmalta eturivissä.

 3. Saarisen Maija eturivissä toinen oikealta.

 4. Kuva on mitä todennäköisimmin otettu jo ennen minun syntymääni, mutta yritin silti suorittaa tunnistamista. Virheitä tässä voipi siis tulla mutta tästä edustavasta otoksesta olin löytävinäni ainakin seuraavat henkilöt (riveittäin ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle):
  Reino Jacobsson, Tapani Kolehmainen, Veijo Reijonen, Veikko Niiranen, khra Jorma Juutilainen, Aune Tikka, Aune Jacobsson, Kerttu Sistonen, Irja Lukkarinen, Liisa Piiroinen (Hassinen ?), Martta Parkkonen, Aili Reijonen, Silja Kuosmanen, Toini Holopainen ja kuoronjohtaja Teuvo Tikka.
  Odottelemme vaikkapa Alpolta oikeata vastausta, mutta mielellään sitten vasta vähän myöhemmin kunhan saamme ensin rauhassa vielä pohdiskella!

 5. Komea kuoro,Muistan tämän kuoron olleen iso puheenaihe kylillä.
  Alpo kertonee meriitit miksi 😉

  Kiitokset Paavolle kuvan julkituomisesta.

  Toivoisin lisää Värtsilä aiheisia kuvia tänne.
  Pitkiä saatesanoja ei välttämättä kaivata mutta luokkakuvat,vanhat rakennukset,maatalouskoneet,savotta ja jopa uittokuvat jne olisivat Värtsiä parhaimillaan👍

  J.K jos joku miettii että olisihan noita kuvia mutta miten ne sinne Värtsiin saa niin näyttää riittävän kun nyky kännykällä kuvaa ja laittaa kuvan toimitukseen niin Jenna hoitaa homman🤗

 6. Kuoro oli suurempi Väinö Rytkösen aikaan.Kuvasta puuttuvat Jormanaisen Veljekset Solasaaret,Niirasen Tahvo, Kolehmaisen Leena,Varosen Mirja,Minä ja Kirsti.Teuvo Tikka oli silloin asepalvelusta suorittamassa.Vierailimme Lappeenrannan laulujuhlilla .mukana oli yli 2000 laulajaa,useasta seurakunnasta.Päätilaisuus oli maneesilla.Olin mukana kuorossa armeijaan menoon saakka,Riihimäelle.

 7. Tuntisikohan Alpo Rummukainen ketään tästä kuvasta?

  Koska, hänkin on ollut laulamassa tässä kyseessä olevassa kuorossa.

 8. Lähes kaikki ovat tuttavan näköisiä, pitäisi vain keksiä heille nimet.
  Tässä oma veikkaukseni kuvassa oikealta:
  Helvi (Heta) Saloheimo, hänen edessä Toini Holopainen vieressä Maija Saarinen, Ilmi Honkanen(Vesan äiti) heidän takana Irja Lukkarinen, Aune Karhinen ja Liisa Hassinen (nyk. Piiroinen) (silmälasit) takana pastori Jorma Juutilainen.

  Juutilaisesta vasemmalle neljä miestä;
  Yrjö Jormanainen, Eero Pitkänen, Veikko Simpura ja mylläri Pentti Väänänen, heidän edessä keskirivissä Aulikki Karvonen.Eturivissä keskellä silmälasipäinen Tuula Kettunen.

  Pisin mies takana keskellä Veikko Niiranen vierellään Veijo Reijonen heidän edessä Pentti Hurri.

  Reijosen Vekestä kolme miestä vaemmalle;
  Jouko Varonen , Toivo Kolehmainen, Mikko Räsänen (pankin johtaja). Jouko varosen kohdalla eturivissä Sinikka Tavi.

  Sinikka Tavista eturivi vasemmalle Silja Kuosmanen, Eila Pitkäkangas, Aune Reijonen, Parkkonen tytär (Rosendal) ja Martta Parkkonen.

  Aila Reijonen, Sirkka Majoinen, Aune Jacobson, Alma Sahlsten, Kerttu Sistonen, Aune Tikka, Mirja Varonen. Esko Malinen (rajamies silloin) Tapani Kolehmainen ja Aulis Väänänen.

  Kuvassa takana vasemmalla kolme minulle tuntematonta miestä. Saattavat kuulua matkan huoltojoukkoihin.

  Valitettavasti joitakin jäi tunnistamatta. Mikähän lienee matkan tarkoitus. Oliko joku konserttimatka?

 9. Monihan ei tiennyt sitä,että Liisa Tavi vietti lapsuutensa Niiralassa.Äiti Sinikka siis kuorossa mukana.Isä oli Vr:n leivissä.Yotubessa on paljon Liisan tuotantoa.Yhteenaikaan oli maamme eturivin taiteilija.

 10. Sattui tuo minun edellinen kommenttini eräälle tärkeälle vuosipäivälle..
  Nimittäin 50 vuotta sitten, eli 30.3.1969 Värtsilän kirkkokuoro piti yhteiskonsertin Joensuun kaupunginorkesterin kanssa. Tätä J.S. Bachin pääsiäiskantaattia Teuvo Tikka pitää Värtsilän kirkkokuoron ja hänen elämäntyönsä kohokohtana. Kaksi vuotta tätä harjoiteltiin ja vain kahdesti esitettiin. Kantaesitys oli Pielisensuun kirkossa edellisenä keväänä. Silloinen Vapaaopiston rehtori kommentoi konserttia kirjeellään. Kopioin sitä tähän Teuvo Tikan kirjasta: ” Pyydän saada kiittääTeitä viime pyhän kirkkokonsertista. Tuskin koskaan olen siinä määrin nauttinut Joensuussa pidetystä konsertista kuin tein sunnuntaina Pielisensuun kirkossa. Pääasiallinen kiitos kuuluu Teille. Kuoron esitys oli hämmästyttävän hyvä. Se ei ollut tuota tavalllista suomalaista neliäänistä yhteislaulua, vaan kuoro oli instrumentti, joka soitti sävelensä, jos niin voi sanoa.” Kirjeessään rehtori esitti, että yhteistoimintaa jatkettaisiin kaupungin orkesterin ja Värtsilän kuoron kanssa. Ja sen vuoksi saatiin vielä esitykset Tohmajärvelle ja Värtsilään.

 11. Veikko Niirasen mukaan kuvassa vasemmalla takana olevista miehistä kaksi on valtakunnallisesti, jopa kansainvälisestikin tunnettua säveltäjää: Jouko Tolonen ja Ilkka Kuusisto. Edelleen Veikolta saamiini tietoihin pohjautuen kyseessä on kirkkokuoron vierailu jossakin eteläisemmässä Suomessa ja Teuvo Tikka on samalla antanut suorittamaansa kuoronjohtajan ammattitutkintoon vaadittavan ”näytön” aiemmin mainituille säveltäjille.

 12. Kiitos Jussi ja Veke. Ai tämä oli sellainen keikka. Jostain toisesta kuvasta selvisi tuo ylärivin kolmas vasemmalta tuntemattomalksi mainitsemani mies, hän on Sulo Varonen. Värtsiläläisille hyvin tuttu persoona.

 13. Onkos tuo kuoron kuva otettu Järvenpäässä Luther opistolla.
  Jos se oli kevät puolella oli se 1963 tai syyspuolella 1962
  Olin silloin kansankorkeakoulussa Lutheropistolla ”Pilipan” kanssa ja muistan käyntinne siellä.
  Oli harvinaisen hieno kuoro. Olin muistaakseni ylpeä teistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *