Rahankerääjänä Kulttuurirahastolle v. 1938

Helmikuun 27 päivä 2019, oli sanomalehti Karjalaisessa kokosivun juttu Suomen Kulttuurirahastosta, jonka perustamisesta oli kulunut 75-vuotta.

”Allekirjoittaneet ovat Suomen Kulttuurirahaston perustajia ja kartuttavat sen peruspääomaa kukin allamainitulla lahjasummalla”
Tällä sivulla numero 495/58 on nimet
Aune Jakobson Koululainen
M. Hukka Opettaja

Lehden mukaan tämä yksi maailman suurimmista säätiöistä on lasten tekosia. Vuosi oli 1938. Oikeinpa sydäntä sykähdytti. Ajatukset lensivät taas sinne vanhaan Värtsilään, opettajaani Lydia Nylundiin ja omaan kansakouluaikaan. Opettajani kertoi tästä mielettömän hienosta tulevasta tapahtumasta.

Tältä sivulta tunnistan muutaman nimen mm Kalle Viherpuu, näyttelijä ja Tauno Rantanen, seppä

Minäkin, silloin 11-vuotiaana koululaisena, sain oman keräyslistan ja –alueen, jonka olen jo autuaasti unohtanut kuten myös keräyksellä saamani summan. Isäni antoi tytölle läksiäisiksi ukaasin: ”Kuuvelta pittää olla kotona”!. Kelloa en tietenkään omistanut. Viisi yli kuusi olin kotioven takana. Ovi pysyi suljettuna (asuimme silloin vankiputkalla). Jonkin ajan kuluttua ovi kuitenkin aukesi itkuiselle tytölle ja selkäsaunahan siitä tuli palkkioksi, kun en noudattanut annettua aikamääräystä.

Se oli sen ajan kasvatusta se. Joka tapauksessa olin ikionnellinen, että sain olla mukana tuon upean hankkeen alkuun panemisessa omalla pienellä ”murusellani”

Hilkka Partanen

Share

4 comments for “Rahankerääjänä Kulttuurirahastolle v. 1938

  1. No jopas jotain. Pojat ja tyttöset olleet kerrankin tähellistä tekemässä ja kannustusta tuli heti kotona kiitokseksi. En ole nähnyt Karjalaisen juttua, mutta hienoa kun on se on ollut. Tuli Hilkallekin viimein tunnustusta tärkeästä lapsena tehdystä työstä. Mahdollisesti rahan ja nimien keruuta on ollut useampanakin iltana, mutta juuri tuo keräys lienee jäänyt kirkkaimmin mieleen tuon aiheettoman selkäsaunan vuoksi.

    Kiitos Hilkka.
    Tätä Värtsin juttua on tähän mennessä käynyt katsomassa noin 80 henkeä ja tuota komeaa nimilistaa melkein 300.. kiitokset heidänkin puolestaan.

  2. Täällähän on kuuluisuuksia ! En huomannutkaan.. Etsin mieluumminkin silloisia koululaisia. Joku saattaisi olla vielä keskuudessamme. Tuo ylläolevassa listassa oleva koululainen Aune Jakobson oli Värtsilän kirkkokuorossa.

  3. Teemu Grönberg, oli viimeinen toimitusjohtaja Uusi-Värtsilässä wärtsiläyhtymän valimolla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *