Komea nimilista

Kuvia kerätty Kulttuurirahaston verkkojulkaisusta. Kuvatekstit Alpo Rummukainen

Tässä on aukeama Kulttuurirahaston kyseisestä keräyslistakirjasta. Tällä aukeamalla päättyy Vähäkyrön kunta ja alkaa Värtsilän kunta
Tämä sivu on Savikontien suunnalta. Tunnistan nimet Elvi Turunen, Tahvo Hassinen, T.V. Muttonen (Surinkiveltä) Tauno Rummukainen (isäni) Anna Vegelius ja opettaja Inkeri ? myöhemmin Ojala
Keräyslista numero 54. Patsolan koulun johtajapettaja Ojala avaa listan. Sitten kerääjän matka näyttää suuntautuneen Selkäkylälle rahan ja nimien keruuseen. Minä ja monet muut kerättiin niiden talojen pelloilta perunat ja saatiin palkkaakin.

Penkoessani papereita, löysin nimilistan, josta sain aiheen kirjoitukselleni Kulttuurirahastosta. Kävin aikoinaan Aken kanssa tutkimassa Värtsilän kunnan arkistoja, josta löytyi rahalahjoittajien lista. Listassa oli kuusikymmentäkaksi nimeä. Tuhannen markan lahjoittajista, satasen lahjoittajiin ja siltä väliltä. Tuttuja henkilöitä melkein kaikki. Yhdeksäntoista henkilöä ei halunnut mainita lahjoittamaansa summaa. Aikamoinen homma tuo keräystalkoo silloin aikoinaan oli. Meistä koululaisista se oli jännä tapahtuma, jonka muistaa vieläkin, tosin hatarasti. Nykyaikana tuon tyyppiset keräyshommat ovat mennyttä historiaa. Raha-asiat hoidetaan muilla tavoin, joissa ei tämän ikäinen (93 v) tahdo pysyä mukana.

Oikein hyvää, tätä jatkuvaa Uutta Vuotta 2020!

(kakskymmentä kakskymmentä!)

Hilkka Partanen

Share

8 comments for “Komea nimilista

 1. Kiitos Hilkka ja Antti. Onkin mielenkiintoinen tuo perustamiskirja, siis makrokuvattu joka liuska ja tehty kirjan muotoon. Värtsilä tuli aakkosissa niin häntäpäähä, että en jaksanut selata sinne esti v-kirjaimella alkavia kuntia oli paljon.

 2. Jaksoin kahlata. Olihan siellä nimiä, mm. Rummukainen.

  Oli siellä kuntiakin, niitä en sentään jaksanut.
  Kiitos jutusta ja linkistä.

 3. Olisikohan kellään mitään sitä vastaan jos laittaisi jonkun sivun tähän näkösälle. Onhan se julkisesti netissä katseltavana.

 4. Inkeri Ojalan omaa sukua sukunimi oli varmaankin Siitonen ja tässä tapauksessa kirjoitettuna lyijykynällä.

  Hienoa, että moni näkee lähisukulaisensa tai tuttunsa nimmarin tällä tavoin yli 80 vuoden takaa.

 5. Pieni vinkki:Kun menee Suomen Kulttuurirahaston sivuille ja siellä perustamiskeräys:Voi nimen ja paikkakunnan avulla päästä heti sivuille.Jos ei ole osallistunut,ei nimeä.Esim.Siitonen Inkeri Värtsilä.

 6. Tunnistin koulutodistuksestani tuon opettaja Inkerin käsialan perusteella, mutta silloin nimi oli jo Inkeri Ojala. Meni varmaan jossain vaiheessa naimisiin johtajaopettaja Kalle Nestori Ojalan kanssa. Hänen nimensä on edellisessä listassa numero 54

 7. Noissa listoissa lahjoitussummat näyttävfän asettuneen 10-20 markan paikkeille. yritin miettiä miten tuota voisi verrata johonkin sen aikaiseen hintatasoon. Käsiin osui Joensuun torihinnat 2.8.1935. Tässä jokunen poiminta sieltä:

  – Maito 1,5 mk
  – Kerma 10
  – keräkaali 5
  – kurkut 10
  – tomaatti 14
  – kuha 7
  – lohi 25
  – muikut 7
  – sianliha 12
  – naudanliha 10

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *