CHAMONIX  1924

 

Ensimmäiset virallisiksi nimetyt talviolympiakisat pidettiin Ranskan Chamonixissa vuonna 1924. Siis 95 vuotta sitten. Kisoihin osallistui 294 urheilijaa 16 maasta. Urheilumuotoina olivat pohjoismaiset hiihtolajit,  pikaluistelu, kaunoluistelu, kelkkailu ja jääkiekko. Lisäksi kilpailtiin sotilaspartiohiihdossa ja curlingissa
.

Suomi menestyi parhaiten luistelussa. Clas Thunberg voitti kolme kultamitalia, yhden hopean ja yhden pronssin. Julius Skutnabb yhden mitalin kutakin väriä. Ludowika ja Walter Jakobsson sijoittuivat pariluistelussa hopealle.

Pohjoismaisissa hiihtolajeissa hallitsi Norja. Kisojen hiihtokuningas oli Thorleif Haug. Hän voitti 18 km, 50 km ja yhdistetyn, ja sijoittui mäenlaskun erikoiskilpailussakin pronssille. Suomalaisille Mont Blancin rinteille vedetyt radat osoittautuivat liian vaikeiksi. 50 km:llä Anton Collin ja Erkki Kämäräinen kaatuivat pahoin ja joutuivat keskeyttämään. Myös Tapani Niku keskeytti syöksyttyään rotkoon ja katkaistuaan pari kylkiluutaan. Loukkaantumisesta huolimatta Niku kamppaili pronssille 18 km:llä.

Jääkiekossa parhaimmat olivat Kanada, USA ja —- Iso-Britannia.

Niin ne ensimmäiset viralliset kisat alkoivat. – Kovin erilaiset ovat seuraavat. Miten pärjäävät silloin Krista Pärmäkoski, Eveliina Piippo, Heidi Nikkinen, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Viveca Lindfors, Antti Aalto, Suomen Leijonat? – Ja Olympiakomitea? Pidetään peukkuja!

1 comment for “CHAMONIX  1924

  1. Heikonpuoleisesti menee Suomella Sefeldissä. Mutta eniten tänään on harmittanut koripallo-ottelu Venäjää vastaan.
    Suomi johti – selvästi – melkein koko ajan, mutta ihan lopussa lopahti. Harmittaa poikien puolesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *