Rinteessä kohisee

Kukkolampi, Kukkopuro

Pikkupoikana rakennettiin tällaisiin paikkoihin vesimyllyjä. Kuvat EJ

Kukkolammessa on vesi syksyn sateitten myötä lisääntynyt niin, että luonnonuoma vetää taas. Vesi tulee alas kohti Sääperiä niin että rinteessä kohisee. Se kuuluu Savikontielle asti.

Rinnettä alas kivien, juurakoitten ja sammalten lomassa virtaileva puro on kapealla luonnonsuojelualueella, jossa myrsky on kaadellut paksuja puita. Siellä alkaa olla melkoinen ryteikkö, joka kohta muuttunee ötökkäturistien unelmapaikaksi.

Vanhaa vesiputkea.

Kaiken keskellä on vanha vesijohto, jota pitkin saatiin aikaisemmin vesi Kukkolammesta Värtsilän laakson taloihin. Matkailunähtävyys sekin olisi, paikkakunnan historiasta kertova kohde.

Putki rikkoutui ilmeisesti talvien pakkasissa ja Kukkolammen vesi pääsi sitä pitkin viime kesänä alas laaksoon. Lammen pinta laski reippaasti, vaikka luonnonuomassa ei ollut vettä lainkaan. Rannoilta paljastui ennen näkemättömän laajoja alueita. Kun veden pääsy putkeen estettiin, alkoi lampi palata normaaliin tilaansa.

3 comments for “Rinteessä kohisee

  1. Kauan tuijottelin purokuvaa. Hyvin näkyy veden liike seisovassa kuvassa. Pitkä kivi purossa näyttää ihan vasemmalla kyljellään suihkua ottavalta Muumipapalta.

  2. Tosi hienoa, mutta jäitä hattuun.. Ettei vain kraana olisi taas auennut itsekseen. Pitää viimeistään keväällä käydä tarkistamassa tuleeko puro oikeasti lammesta vai putkesta. Paljonhan sadevesiä kertyy siihen Kukkopuron notkoonkin. Ei ne kaikki lammesta saakka tule.

  3. Kävin lammen päässä katselemassa. Luonnonuomaa pitkin virtailee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *