Nostalgiaa Värtsilästä

Värtsilä muistoissamme, musiikki-CD, 2011.

Levyn puuhamies Ensio Immonen kertoo, että levyn lauluilla ja kuvilla on tarkoitus tallentaa muistoja ja perinnettä. Immonen innostui Maila Tsupukan Värtsilä-aiheisista runoista lukiessaan Muistojen Värtsilä – kirjaa. Niinpä alkoi syntyä sävellyksiä ja uusia sanoituksia, joiden laulajina levyllä ovat Maj-Lis Könönen ja Eki Jantunen. Toki levyltä löytyy muitakin sanoittajia ja säveltäjiä kuin Immonen.

Kuuntelin kokonaisuutta hivenen kahtalaisin miettein. Ajattelin, että lapsuuden saunojen ja mansikkamaiden lisäksi olisi levyyn voinut saada myös enemmän särmää ja syvyyttä. Tällaisenaan kokonaisuus koskettaa ketä hyvänsä maalaisjuurista suomalaista ja saa aikaan haikeutta ja kaihoa johonkin menneeseen, jota nykyinen teknistyvä aikamme ei voi enää tarjota kuin korkeintaan syrjäkylien asukkaille.

Kaupunkiasuja on tottunut kiireiseen hyörinään ja tuskin aikaa on kesällä edes lähteä ahomansikoita poimimaan. Kun pitää lämmittää sauna, napsautetaan virta päälle sähkökiukaaseen. Siksi on hyvä, että vanhojakin muistoja tallennetaan.

Kun tätä kirjoitan, ovat myrskytuulet riepotelleet maatamme ja uutisissa kerrotaan kymmenien tuhansien talouksien jääneen vaille sähköä. Siinäpä sitä on nykysuomalaiselle probleemaa, miten selvitä taloudesta omin avuin. Immosen levy pyrkii nostalgisiin ja esteettisiin ohuuksiin teksteissään ja sävellyksissään. Silti kokonaisuutta kuunnellessa mieleen tulee ajatus, jonka laulun tekijä on sanonut sattuvasti, jotenkin tähän tapaan: ”Asuinpaikkaa voi elämän aikana vaihtaa monta kertaa, mutta juuret ovat vain yhdet”.

 

Share

1 comment for “Nostalgiaa Värtsilästä

  1. Hattureuhkaani nostellen ja hyvillä mielin kuunnellen.
    Pitää vain ensin saada tuo levy hankituksi. Aihe hakkaa monet räpit, sanoo ennakkoasenne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *