Rakennushankkeita rajalla

Passintarkastusjonoa. Kuvat EJ

Tulliviikon tarinoita

Niiralan raja-aseman nykyinen rakennus otettiin käyttöön vuonna 1994. Sen jälkeen sitä on peruskorjattu ja saneerattu. Pikaparannushanke on parhaillaankin odottamassa, seinien sisällä pientä remonttia lähinnä passintarkastuksen osalta.

Tänä vuonna on tarkoitus päästä myös suunnittelemaan lisätilojen rakentamista. ”Tämä on pitkä ja kapea rakennus. Sitä tehtiin aikoinaan lamakauden aikana, jolloin penniä venytettiin”, kertoi Erkki Multamäki.

Maakunnan ja kuntien tukea tarvitaan, jotta paikat saataisiin Niiralassa ajan tasalle. ”Maakuntaliitto on aina auttanut meitä. Nyt pitäisi taas saada nämä raja-aseman asiat sinne kärkihankkeeksi.”

Vaikka Venäjän liikennemääriä on hieman vaikea ennustaa, on nähtävissä, että matkustajamäärien kasvu jatkuu ilman viisumivapauttakin, saati sen jälkeen. Toistaiseksi Niiralassa liikkuvista on yli puolet suomalaisia, mihin Multamäen mielestä ovat vaikuttaneet ratkaisut polttoaine-, tupakka- ja alkoholiverotuksessa. Venäläisten osuus lisääntyy heidän loma- ja muina vapaa-aikoinaan marraskuussa, vuodenvaihteessa ja maaliskuussa.

”Oli suomalaisten matkan tarkoitus mikä hyvänsä, niin polttoainetta sieltä ostetaan. Ostosmatkailua tämä on puolin ja toisin”, Multamäki sanoi.

Organisaatiomuutoksia

Savo-Karjalan liikkuvan ryhmän tulliautossa työskenteli Jari Timonen vuonna 2010.

Tullin organisaatiota on viilattu kymmenen vuoden perioodeilla. Nyt odotellaan tullipiirien (6) katoamista. Tilalle ovat tulossa tulliyksiköt (9). Niirala tulee vastaisuudessa kuulumaan Imatran tulliyksikköön, mutta nimi jäänee ennalleen.

EU:n myötä toiminta sähköistyi, tietokoneilla voi hoitaa tullauksia. Sisämaan toimipaikkoja lakkautettiin mm. Joensuusta, Savonlinnasta, Mikkelistä, Varkaudesta ja Iisalmesta. Savo-Karjalaan tuli tavallaan tilalle autolla liikkuva ryhmä.

Haastetta

Hyvää matkaa!

Multamäen mielestä tullin työssä riittää haasteita. ”Teet mitä teet, niin lopputuloksena pitäisi olla tyytyväinen asiakas, vaikka hän sitten lähtisi eteenpäin sakkolappu taskussa.”

”Matkustajille sanoisin, että kysykää jo mennessä, jos on jotain epäselvää tai epävarmuutta asioista. Meiltä löytyy neuvoja, mitä rajan toiselta puolelta saa esimerkiksi tuoda.”

”Tullityö on mukavan vaihtelevaa. Ihmisiä kulkee kaiken aikaa edestakaisin.”

 

Värtsin tulliviikkojutut päättyvät tähän. Ehdotan, että nostamme ainakin kuvitteellisesti onnittelumaljan mainiolle tullillemme, joka kuuluu Värtsilään kuin nappi raksiin.

Tullikoira Einari työssään 2010.

1 comment for “Rakennushankkeita rajalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *