Papin paastonaikaa

Erkki Lintunen: Passio. Erään paaston päiväkirja, Ilias 2005.

Rovasti Erkki Lintunen päätti eräänä vuonna pitää paastonajasta päiväkirjaa. Näin syntyi kirja ”Passio”. Nimi on tullut Värtsilän kirkon alttaritaulusta. Sana tarkoittaa Kristuksen kärsimyshistoriaa kuvaavaa sävellystä tai maalausta.

Paastonaika alkaa kirjassa helmikuun loppupuolelta ja päättyy pääsiäiseen huhtikuun alkupuolella. Matka ja elämä etenee Hoilolan kyläkirkosta Sortavalan ja Värtsilän kautta Pariisin Notre Damen kadetraaliin. ”Maailma on pieni, mutta evankeliumi suuri.”

Kirkkojen väliin mahtuu monenlaista muutakin elämystä avantouinnista lähtien. Ystävien ja tuttavien kanssa keskustellaan, otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin. Karjalaisen toimittaja käy jutunteossa ja kirjoittaa vieraskirjaan: ”Mitä miettii mies, joka lakkauttaa seurakuntansa ja kuntansa? Miten hän voi perustella tekojaan?”

”Olen toiminut aktiivisesti molempien liitosten puolesta ja saanut sekä kiitosta että moitetta. Joskus on ollut vaikeaa niellä. On ollut myös unettomia öitä. Omatuntoni on kuitenkin puhdas. Harmittaa vain, etteivät liitokset tapahtuneet aikaisemmin”, vastaa Lintunen kirjan sivuilla.

”Kappeliseurakuntien tai seurakuntapiirien sääntöjen on oltava mahdollisimman vähän hallinnollisia ja mahdollisimman selvästi toiminnallisia. Sillä tavoin aktivoidaan seurakuntalaisia kantamaan vastuuta toiminnasta ja elämästä tutussa lähiympäristössään.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *