Kesäaikaan

Hopeakallion lintutornista on suora näköyhteys Räykyn rajatorniin. Kuvat EJ

Tänään olemme siirtyneet kesäaikaan. Talven ote jatkuu luonnossa vielä tovin, joten otettakoon piristeeksi muutamia hanhikuvia viime syksyltä, Hopeakallion lintutornista kuvattuja. Ei siihen enää pitkälti ole, kun keväthanhet laskeutuvat Värtsilän laaksoon.

Värtsilän lintutornit ovat hienoilla paikoilla, toinen Sääperin länsipäässä, toinen aivan kesäteatterin tuntumassa peltoaukeitten keskellä, Jänisjoen vierustalla. Hopeakallio on jännittäviä mielikuvia herättävä nimi. Jonkin tarinankin edesmennyt kunnallisneuvos Uuno Matikainen siitä kertoi, mutta unohtunut on jo.

Melkein Hopeakallion vierellä on Räykyn rajatorni. Pitäjäpäivien aikaan viime kesänä kerrottiin, että sen vastapuolella rajan takana olevan tornin käytöstä ovat venäläiset luopuneet. Suomessakin rajavartiosto on jo monet tornit myynyt tarpeettomina. Rajan vartiointi nykyaikaistuu.

Jos Räykynvaaran tornin osalta joskus koittaa sellainen aika, ettei sitä tarvittaisi, se pitäisi ehdottomasti säilyttää paikoillaan. Se kuuluu oleellisesti Värtsilän kyläkuvaan. Tornista tulisi mainio lisä paikkakunnan matkailutarjontaan. Turisteja voitaisiin ohjata ihailemaan maisemia.

Toinen säilytettävä ja museoitava kohde olisi pätkä raja-aitaa Sääperin itäpäässä. Sekin poistunee muistojen joukkoon ennen pitkää, mutta jäännettä ”rautaesiripusta” ei pitäisi purkaa, vaan muuttaa matkailukohteeksi.

2 comments for “Kesäaikaan

  1. Muuttolintujen paluu alkaa olla ajankohtaista. Tasan 10 vuotta sitten ei kukaan kommentoinut Tätä juttua. Entä nyt. Herätys!!! Huomenna alkaa kesäaika.

  2. No onpas ollut aikainen kevät. Tänä keväänä ei ole juurikaan muuttolintuja tullut näytille. En ole edes pulmusten parvia nähnyt. Olisikin mainioita asioita jättää tarpeeton torni uusiokäyttöön ja raja-aidan pätkä myös ennenkuin tuhoutuu itsestään.

    60-luvulla esitettiin, että pystytetään Tohmajärven komentopaikalle pätkä raja-aitaa rajamerkkeineen, että saksalaisten turistien ei tarvitsisi mennä oikealle rajalle venäläistä lepikkoa ihmettelemään ja valokuvaamaan. Paalut pystytettiin, aitaa ei tainnut tulla, eikä sitä saanut mainostaa matkailuvalttina sittenkään, koska valtakunnan rajaa ei saanut käyttää tällaiseen tarkoitukseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *