Sanan äärellä

Värtsilän historiaa heijastavat myös jumalanpalveluspaikat. Niistä tietäminen on osa menneisyyden tuntemista. Seuraavista kokoontumispaikoista muistavien joukko alkaa olla harvassa. Nuoremmille taas asia on tyystin tuntematon. Siksi seuraavassa luettelo paikoista, joihin on kokoonnuttu Sanan ja Sakramenttien äärelle.

Tehdasseurakunnan kirkko

Kirkosta tuli v. 1909 itsenäistyneen Värtsilän seurakunnan kirkko Venäjälle jääneessä Värtsilässä. Tehtaan rakentama kirkko vihittiin pyhäinpäivänä 1867. Kirkko tuhoutui Värtsilän takaisin valtauksessa 10.7.1941.

Palaneen kirkon paikalla on nyt ortodoksinen Pyhälle Aleksanteri Nevskiläiselle pyhitetty kirkko. Kirkon edustalla on muistomerkki ja sankarihautausmaa aidattu. Sitä hoidetaan suomalaisten toimesta.

Uudenkylän maamiesseuran talo 16.11.1941 – 10.9.1944.

Patsolan maamiesseuran talo 28.1.1945 – 15.12.1946. Maamiesseura sanoi vuokrasopimuksen irti.

Uudenkylän maamiesseuran talo 22.12.1946 – 30.7.1950.

Uusi kirkko

Arkkitehti Veikko Larkaksen suunnittelema kirkko vihittiin 6.8.1950 Kirkko on nyt Tohmajärven seurakunnan toinen kirkko. Toinen on Kirkkoniemessä.

Kirkon pysymisestä käytössä äänestävät värtsiläiset jaloillaan. Äänestysohje löytyy Kirjeestä heprealaisille 10. luku jae 25: ”Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan.”

Joka ei tunne menneisyyttä, sillä ei ole tulevaisuutta!

Rovasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *