Värtsilän pommituksia

Värtsilää vuonna 1941, edessä yhteiskoulu, taustalla osuusliike.

Värtsilä oli sotien aikana haluttu pommituskohde suurine rautatehtaineen, lentokenttineen sekä tärkeänä sotilasyksiköitten kuljetus- ja huoltopaikkana. Näin kirjoittaa Teuvo Eronen kirjassaan ”Vanhan veteraanin tarinoita”.

Värtsilän lentokentällä oli talvisodan alkaessa suomalainen hävittäjälaivue, joka jarrutti vihollisen ilmatoimintaa. Talvisodan sää mahdollisti ilmatoiminnan läpi vuorokauden. Ilmataistelut näkyivät kauas. Eronen kertoo, että niitä seurattiin mm. Pohjoispellolla Nikunvaarassa. Kaksi kertaa nähtiin, kun venäläinen kone poistui paikalta paksu savuvana perässään.

Myöhemmin Värtsilään vaihdettiin kirjan tietojen mukaan hitaampi lentolaivue ja samalla kylän ilmapuolustus heikkeni. Värtsilässä oli sen jälkeen molempien sotien aikana usein pitkiä lentohälytyksiä ja useita pommituksia. Lentokentällä tuhoutui useita suomalaisia lentokoneita.

Jatkosodan aikana pommitus rikkoi osan rautatehtaasta. Tällöin kuoli kolme tehtaalla työskennellyttä henkilöä. Eronen arvelee, että pommitusten vaurioita taitaa olla vieläkin korjaamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *