Sävelet ja näppäimet hallussa

Venäjän Värtsilän musiikkikoulun oppilaat saapuivat konsertoimaan helluntaina Värtsilän koululle. 20 lahjakasta ja taitavaa eri-ikäistä nuorta esiintyi Juri ja Svetlana Akulovin johdolla.

Musiikkikoulun oppilaat lauloivat Juri Akulovin säestyksellä. Kuva: EV.

Ohjelmassa oli kuorolaulua, soolo- ja duo esityksiä sekä pianolla että haitarilla soitettuna.

Pianonsoittoa nelikätisesti. Kuva: EV.

Juri Akulovin poika Viktor häikäisi yleisön soittotaidoillaan. Viktor on voittanut useita kansainvälisiä kilpailuja.

Viktor Akulov. Kuva: EV.

Venäjän Värtsilän keskustassa sijaitsevassa musiikkikoulussa on oppilaita 33. Jurin vaimo Svetlana toimii koulussa mm. pianonsoiton opettajana.

Konsertti järjestettiin Värtsilässä nopealla aikataululla. Musiikkikoulun oppilaiden oli alunperin tarkoitus mennä konsertoimaan Joensuuhun, mutta sinne sovittu konsertti peruuntui järjestäjän taholta.

Tieto peruutuksesta kiiri Lea Koukun korviin ja hän alkoi puuhata heti konserttia Värtsilään, yhteistyössä Värtsilän Pitäjäyhdistyksen ja Suomi-Venäjä -seuran kanssa, jotta koulun oppilaiden kauan odottama konserttimatka Suomeen toteutuisi ja haetut viisumit eivät jäisi käyttämättä.

Lea Koukku jakoi konsertin lopuksi kaikille muistoksi ja kotiinviemisiksi Suomen liput.  Kuva: EV.

Seuraavan kerran rajantakaista haitaritaiturointia saamme kuulla Värtsiläpäivillä jonne Juri ja Viktor saapuvat esiintymään 21. heinäkuuta.

Suomi-Venäjä -seuran puheenjohtaja Kalle Lintunen toivoi avauspuhessaan rajan molemminpuolisen yhteistyön olevan jatkossa aktiivisempaa ja ettei tämä nyt järjestetty konsertti jäisi viimeiseksi laatuaan.

Tohmajärven kunnan edustaja Jouni Martiskin korosti puheessaan talkootyön merkitystä paikallisten tapahtumien järjestämisessä. Musiikki yhdistää vahvasti eri kansoja, hän totesi.

Värtsilän Pitäjäyhdistys ja Suomi-Venäjä -seura kiittävät paikanpäälle saapuneita kuulijoita sekä konsertin tukijoita, jotka olivat pääasiassa Värtsilän kylän yrittäjiä.

Katso videokooste konsertista.

15 comments for “Sävelet ja näppäimet hallussa

 1. Melkein kaikki olivat taitavia soittajia, kiitos heille konsertista
  Oikein piti kysyä Jurilta, kukahan oli taitava iso haitarinsoittajapoika
  isä Juri vastasi, että hän on minun nuorin poikani.
  Telman sanoin puute oli, kun ei esitelty kappaleita eikä esiintyjien nimiä tai ikiä. Akulovin perhe oli aika hyvin edustettuna – kiva
  ja kuulijoitakin melko mukavasti. Mirja Pusa

 2. Missä olivat Suomen Värtsilän lapset. Olisi luullut, että samanikäisten tekemiset kiinnostaa. Hyvä, että edes aikuisia oli paikalla. Kannattaa tulla Värtsiläpäivien konserttiin, vaikkei olisi edes hanurimusiikista kiinnostnut.

 3. Slaavilaista haikeutta. Tuota kuunteli mieluusti.

 4. Juri Akulov oli 1990 -luvulla Pälkjärven poitäjäseuralaisille hyvin tuttu henkilö, sillä yleensä kaikissa järjestämissämme tilaisuuksissa ent. Pälksaaressa, nykyisin Partalassa,oli Juri yleensä mukana musisoimassa. Erään tilaisuuden yhteydessä sain Jurilta cd-kasetin ”Ratsumies”, jonka on tuottanut, äänittänyt ja miksannut Pekka Varonen, lienevätkö juuret Värtsilässä? Kasetin on vuonna 1991 kustantanut Joensuun Mainosmusiikkituotanto.

 5. .. niin pitkä matka on suatolle Suhmuran…

 6. Harmi kun en voinut olla mukana. Eikös tämä Akulovin tiimi ole vieraillut täällä aikaisemminkin. Mielestäni olen ollut läsnä jossakin heidän konserteistaan. Mahdollisesti myös Joensuun konservatoriolla. Todella korkeatasoista osaamista. Erityisen kiitoksen arvoista on se valtava vuosia kestävä työmäärä, joka on jonkun tehtävä, että saadaan lapsista tulevia musiikin mestareita. Spasibo bolshoe vain Jurille ja Svetlanalle !

  Kyllä Suomessakin tehdään työtä lasten ja nuorten musiikkikasvatuksen hyväksi, mutta harvemmin olen kuullut, että meikäläiset lapsiryhmät tekevät konserttimatkoja ulkomaille.

  Unto Kortelaiselle lisätietoa..
  Ratsumies äänitteen tekijä Pekka Varonen lienee sama Pekka, joka on kasvanut nuoruutensa Uusi-Värtsilän Peijonniemessä. ”Pikkupappilassa”. Isä oli silloin Tohmajärven seurakunnan suntio. Pekka on nykyisin musiikin ammattilaisena Joensuussa.

 7. Sekä tämän kirjoituksen että samasta aiheesta olevan ”Musiikkikonsertti Värtsilän koululla helluntaina”- kommenteissa ihmetellään konsertin laimeaa yleisömäärää. Ihmettelen sitä kyllä minäkin; olin vaimoni kanssa mukana ja istumapaikat sai tosiaan vapaasti valita.
  Esityksestä on kaikkinensa sanottava, että se oli todella konsertti meidän makuumme, ei mitään jonninjoutavaa pokkurointia eikä maalattujen akkojen keikarointia vaan taidokkaasti ja sydämellä esitettyä kaunista musiikkitulkintaa. Lapset ja nuoret ovat niin välittömiä ja aitoja. Katsekontaktia yleisöön olisi toki joillakin esiintyjillä saanut olla enemmän. No, he ovat vielä niitä ”hiomattomia timantteja”.
  Todella harmittaa esiintyjien puolesta salin tyhjät tuolirivit; liekö tiedotuspuoli tökkinyt vai eikö tällaista ohjelmaa katsota kyllin korkeatasoiseksi, poissaolollaan loistivat mm. Suomessa (Värtsilässä) asuvat venäläiset ?!

 8. Lienenkö ollut huonosti kuulolla, mutta ensimmäisen kerran kuulin konsertista vasta viime viikon maanantai-iltana. Harmitti silloin kovasti, kun helluntaisunnuntaille oli jo ehtinyt kertyä monenmoista ohjelmaa, jota ei enää tuossa vaiheessa voinut peruuttaa. Mielelläni en kyllä jätä väliin ainuttakaan konserttia, jossa lapset ovat esiintyjinä. Luulenpa, että moni muu oli poissa samasta syystä kuin minä.

 9. Laulu yhdistää! Sitä teemaa kokeiltiin jo leader rahoituksella vahvistettuna rajat ylittävänä konserttitapahtumana Keski-Karjalan alueen tapahtumissa. Suosio oli hyvä kautta valtakunnan (palautteiden mukaan), mutta silloin säät sotkivat pahasti osanoton, ettei päätavoitteeseen päästy, jolloin se olisi luonut ja taannut jatkuvuuden tälläiselle kulttuuritapahtumalle.

  Vaikka se jäi kokeiluksi, se antoi innovaatiota uusille toimintamuodoille, kuten sävelet ja näppäimet.
  Eli pääteemaa ”lauluyhdistää” voi vapaasti käyttää kaikessa mainostamisessa.
  Ja itse toivon, että näin jatketaan hyvin kehitettyjä kulttuuri yhteistyömuoja

 10. Oletkos sinäkin Hemppa soittajapoikia? Muistelen näin.Terv.Pusan Mirja
  Kuismahan on kehittynyt aivan valtavasti – koulutus on auttanut omaa poikaamme. MirjaSisko

 11. Hei kaikille!
  Nyt kun tämä keskustelu on moninaista, haluan vähän kertoa Teille kaikille mistä TÄSSÄ konsertissa oli kysymys.
  Olin kylässä Akulovissa noin kuukausi sitten ja siellä Akulovit kertoivat että he ovat erittäin pahoillaan lasten puolesta kun aikaisemmin sovittu konsertti Joensuuhun oli peruuntunut ( jos oikein ymmärsin niin hintakin oli jo sovittu ja lapset olivat ostaneet jo esiintymis asutkin mutta Suomalainen sopijapuoli ei ollut edes vastannut puheluihin ja niin ollen eivät lapset päässeet sovitulle konsertti matkalle Suomeen)! Minulle jäi asiasta niin pahamieli että puhuin tästä meidän pitäjäyhdistyksen kokouksessa ja varovasti ehdottelin että voitaisko me olla avuksi. Ja onneksi kaikki oli samaa mieltä että konsertti järjestetään. Aikaa päätöksestä konserttiin oli vain kaksi viikkoa, ja osalla lapsista ei ollut viisumeita. Rami ja Kalle allekirjoittivat kutsut ja Akulov kävi vielä hakemassa ne meiltä ilta myöhällä ja toimitti petroskoihin josta oli luvattu nopeaa käsittelyä. Mainostaminen ja markkinoiminen konsertista oli Eiran ansiosta nopeaa. Heti laitettiin pitäjäyhdistyksen sivuille mainos konsertista ja levitettiin pylväsmainoksia ja laitettiin pieni ilmoitus myös Alasimeen. Vein jokaiselle yritykselle jotka olivat tukemassa myös mainoksen ja pyysin heitä tiedottamaan konsertista, en voinut asialle enempää! Olin ymmärtänyt että ihmisiä tulisi paikalle ja lapsia myös koska lähetin myös sähköpostilla Kimmo Hurrille mainoksen ja pyysin häntä jakamaan lapsille että he vievät mainoksen kotiin. Kaikkien kiemuroiden jälkeen saatiin lapset konserttimatkalle Suomeen! Meille ”puuhaajille” jäi tästä opittavaa paljon, mutta myös se kiitos jota pieniltä lapsilta ja musiikin opettajilta saatiin, antaa aiheen unohtaa arvostelut. Tehtiin parhaamme. Vielä pyytäisin Teitä että kurkatkaa sitä linkkiä pitäjäyhdistyksen sivuille silloin tällöin- siellä on tietoa mitä pitäjäyhdistyksen toimesta kylällä tapahtuu. Tässä lehdenpalstoilla on aivan toiset ”jorinat”! Lea. (ps. jospa ens helluntaina pannaan uusiksi?)

 12. Kiitos Lealle, ja tietysti Suomi-venäjäseuralle ja pitäjäyhdistykselle nopeasta reagoinnista tilanteeseen ja hienosta konsertista! Lisää tällaista kulttuurivaihtoa!

  Toivottavasti tästä tulisi toistuva helluntain Laulu Yhdistää konsertti, pienempi versio Kullervon hienosta musiikkifestivaalista.

 13. Oli hienoa, toivottavasti tällaista kulttuurivaihtoa on teillä jatkossakin! Haitarissa kulkee mukana koko orkesteri…

 14. Toimittaja Pentti Väistö on kirjoittanut melkein yhden sivun täyttävän artikkelin kuvien kera Petroskoissa ilmestyvään Karjalan Sanomiin otsikolla ”Värtsilän musiikkikoulu vieraili Värtsilässä”.
  Artikkelissa kerrotaan, että Värtsilät kohtasivat Suomen Värtsilässä, kun Venäjän Värtsilän musiikkikoulun oppilaat konsertoivat Suomen Värtsilässä. Artikkelissa todetaan, että konsertti oli historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin musiikkikoulu ei ole käynyt kylässä naapurissa.
  Suomalaiset ihmettelivät, kuinka on mahdollista, että niin pienestä ja syrjäisestä kylästä kuin Venäjän Värtsilä, löytyy niin paljon musiikillisesti lahjakkaita lapsia ja nuoria.
  Artikkelissa pohditaan myös sitä, mitä tapahtuu Akulovien jäädessä eläkkeelle. Tähän pariskunta vastaa surumielisesti, etteivät he oikein uskalla ajatella koko asiaa. He epäilevät, että uskaltavatkohan he yleensä jäädä eläkkeelle, sillä syrjäseudulle on vaikea saada musiikinopettajia.
  Värtsilän lasten ja nuorten tulevaisuuden kannalta tilanne on – kuten Suomessa sanottaisiin – vähintäänkin haasteellinen. Musiikkikoulusta on muodostunut kylän kulttuurikeskus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *