Wärtsilän mustat maassa

Kävin kylätalolta Joren toimittaman pussin Wärtsilän mustia. Ituset olivat kasvaneet 20-40 cm pitkiksi. Pursuivat pussin suljetusta suusta ilmaan. Istutin siemenet maahan, ituset pitkin vakoa. Nyt on jännitettävä, nouseeko varsia, ilmestyykö kukkia, kasvaako mukuloita. Ja saako nauttia maukkaita karkean suolakerroksen päällä kypsytettyjä uuniperunoita pihvin kanssa.

Kävi miten kävi, kiitokset Jorelle! Miten voin maksaa ystävällisestä avustasi? Voisin soitellakin, kun pussin sulkijanarussa oli käyntikorttisi. Mutta oli niin hienon firman kortti ja ylevää kieltä, että meni sormi suuhun. Osaako sitä Kaustan mies lähestyä oikeilla termeillä!

Hyvä potaattikesää toivottaen!

Ierikka

Kuva: SP

10 comments for “Wärtsilän mustat maassa

 1. Toivottavasti kasvavat hyvin että voit pistää muutaman siemenen minullekkin syksyllä!? lea

 2. Toivottavasti Rummukkalan Otto ei saa tietää miten pitkiksi ovat ituset päässeet karkaamaan. Hänellä voisi olla jotain huomautettavaa perunan idätyksestä.

  Toivottelen kaikkea hyvää kuitenkin Wärtsilän mustille

 3. Olen iloinen että perinnepotun siemenet ovat siinä maassa minne ne kuuluvatkin.Se on paras kiitos minkä voin saada.Nyt toivotaan että sato onnistuu.Ja miksi ei onnistuisi,sulla Ierikka kun on siunattu maa ja suhteet yläkertaan kunnossa joten sateitakin saataneen sopivasti.
  Minullakin on unelma.RajanRyssäys olisi myös Wärtsilän mustan karnevaali.Matkailutapahtuma jonne tultaisiin kauampaakin,maistelemaan perunaa sisältäviä karjalaisia herkkuja.Perunapiirakoita,pyöröjä jne. ja ostamaan tietysti Wärtsilän mustaa paikallisilta tuottajilta.
  Helsingissä ko.peruna maksaa maalaistorilla 6 euroa kilo!!

 4. Onneksi peruna ei sitä tiedä kuinka pitkät ituset sillä saa olla silloin kun se maahan istutetaan. Kyllä Erkki perunamaaltaan satoa saa ja jos oikein hyvä kesä on niin sen kymmenkertaisen sadon.
  Saako syksyllä tulla käymään perunamaallasi mukanaan vertaamis mukuloita jos vaikka vaihtokauppaan päästäisiin ”köyhien viisiin” kuten kannaksella ovat sanoneet.
  Jos jotakin sattuu kiinnostamaan on minulla nyt kasvamassa yli 30 vanhaa perunalajiketta. Lemin punaisesta, Lapin mustaan manteliin ja siltä väliltä.

 5. Tervetuloa! Soita etukäteen, etten ole menossa jonnekin kiireisen kesän ohjelmassa.

  Jorelle tiedoksi: kultajyviä sataa ihan lorottaen. Rajan Ryssäys ja Wärtsilän musta voisivat viihtyä keskenään hyvin.

  4.6. muistamme myös Ruotsin armeijassa taistelleita sotilaita, jotka repuissaan toivat sotasaaliinaan ainakin Lemin punaisen. Idän suun- nasta kai se Wärtsilän mustakin lie aikanaan tänne tullut. Niin kuin marskikin tsaarin joukoista.

  Ierikka

 6. Terve kun asia on ajankohtainen ilmoittelen sillä se Värtsilän musta alkoi toden teolla kiinnostamaan, että millainen peruna se onkaan.

  Moni perunalajike on tullut meille merimiesten matkassa ja moni varmaankin Pietarin kautta. Värtsilän musta voi olla lähtöisin Skotlannista tai sitten se ei ole. Odotan syksyä aivan mielenkiinnolla.
  Ps on sellainen lajike kuin Taalain musta eli Ruotsalainen vanha lajike, sitä minulla ei ole.

 7. Wärtsilän musta pukkaa varsia maan päälle. Näyttää hyvältä. Taitaa siis onnistua tämä maatalous täällä kylän perukalla. Ierikka

 8. Kovin tiheänä kasvavat Wärtsilän mustan varret. Saa nähdä, tuleeko mukuloita. Toisaalta niitä saattaa tulla runsaastikin. Mutta ovat sitten varmaankin pienikokoisia. Eipä se olisi haitaksi. Voin jakaa enemmän ensi kesäksi Wärtsilän mustasta kiinnostuneille. Pienestäkin mukulasta tulee uutta perunaa, ja siitähän on juuri kysymys, kun pitäisi saada värtsiläiset innostumaan oman perunalajikkeen kasvattamisesta. Rahakasta Wärtsilän mustan tuottaminen ei ole. Mutta kyllä se nurkkapatrioottisesti arvioitaessa on kullan arvoista. Ierikka

 9. Joko olette päässeet Wärtsilän mustan varhaisperunaa maistamaan? En huomannut/löytänyt kommenteista tälläistä infoa..?

  Minulla ei ole ollut saatavilla Wärtsilän mustan varhaisperunaa, mutta olen saanut nauttia paikallista Värtsilän Nylanderin luomutilan uutta pottua! Oikein maukkaita ovatkin!

  Wärtsilän musta olisi varmasti myyntimenestys tulevilla Värtsiläpäivillä ensi viikonloppuna, 21-22.7.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *