Taitoauto tuli taloon

Neuvoja Minna Susi-Ilvonen kurvailee taitoautolla paikkakunnalta toiselle.

Taitobussi vieraili keskiviikkona Värtsilässä ensi kerran. Se kuljetti kutojille erilaisia tarvikkeita, lankoja, kuteita ja kangaspuitten osia. Auto on jo pari viikkoa liikennöinyt Keski-Karjalan alueella. Sen sijoituspaikkana on Tohmajärvi.

Pohjois-Karjalan Taito ry on hankkinut pari tällaista liikennevälinettä. Hankkeessa on ollut mukana myös Ely. Tohmajärven taitokeskuksen neuvoja Minna Susi-Ilvonen kertoi, että taitoauto helpottaa kurssien pitämistä.

Tässä vaiheessa on työ, kertoo Airi Purmonen ohjaajalle.

Värtsilässä on kuudet kangaspuut rivitalohuoneistossa Jänisjoen rannalla. Viime vuosituhannella oli paikkakunnalla kansalaisopiston kudontapiiri, mutta toiminta loppui välillä.  Sittemmin värtsiläläiset toivoivat monesti, että kutomaan päästäisiin uudelleen. Viime talveksi Tohmajärven taitokeskus järjesti kangaspuut. Niin alkoi syntyä mattoja, poppanoita, liinoja ja valoryijyjä, esimerkiksi. Kutojat kokoontuvat virallisesti keskiviikkoisin kello 9-13.

”Olemme olleet hirmu tyytyväisiä. Ellei päällekkäisyyksiä satu menoissa, on väkeä riittänyt jokaiselle kangaspuulle. Voimme käydä täällä myös muina päivinä kuin keskiviikkona”, sanoi Kaarina Jaatinen. ”Mukavaa kun vanhemmallekin porukalle on mielekästä tekemistä. Täällä pyöriessä ikäihmisten kunto pysyy jonkinlaisena.”

Rivitalon omistaa kunta, ja se on tietysti myytävänä, kuten suurin piirtein kaikki muukin, mitä kunta Värtsilässä omistaa. Keskiviikkoisin huoneistossa toimii kello 13-15 kansalaisopiston monimuotokäsityöpiiri (huh, mikä sana). Siellä mm. värjätään lankoja, ommellaan ja neulotaan. Tarinatupa on samassa tilassa koolla maanantaisin kello 10-13.

Kangaspuitten asentaminen vaatii toisinaan vasaraa ja meisseliä. Puuhassa Minna Susi-Ilvonen (vas.) ja Kaarina Jaatinen.

1 comment for “Taitoauto tuli taloon

  1. Miehetkin kuulemma oppivat kutomaan. Taijjanpa harkita lähtöä ohjattavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *