Ilmahälytyksiä ja desantteja

Sota-aika kun oli, niin ilmahälytyksiä oli usein, niin myös pommituksia. Kesken kaupanteon säntäsimme, asiakkaat ja myyjät, pommisuojaan talon kellariin, josta sitten vaara ohi –merkin kuultuamme tulimme ylös ja palasimme päiväjärjestykseen.

Aivan kotini lähellä virtasi Ryösiönjoki, johon olimme saaneet hyvän uimapaikan laitureineen ja pukukoppeineen. Oli uuvuttavan kuuma kesäpäivä. Kun aamiaistunti koitti, käytin tilaisuutta hyväkseni ja menin uimaan. Serkkuni Martti oli myös paikalla. Pulahdus veteen ja kilpauintimme kauempana joella olleelle uimakivelle alkoi.

Samalla hetkellä alkoivat hälytyspillit ulvoa ja välittömästi viholliskoneet olivat yläpuolella. Pääsimme vedenalaiselle uimakivelle ja näimme kauhuksemme, kuinka koneista pudotettiin kolme desanttia. Istuimme kivellä niin pieninä kuin mahdollista, sillä tuntui, että aivan niskaan putoavat.

Tosiasiassa matkaa desanttien maahantulopaikalle oli muutamia kilometrejä. Palasin vaara ohi –merkin jälkeen vähin äänin työpaikalle. Taisi jäädä aamiainenkin sillä kertaa syömättä.

Hilkka Partanen


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *