Vieraisilla

Muutamissa Jouko Varosen kirjoissa liikutaan Värtsilän maisemissa. Paikannimistä täkäläiset lukijat voivat tunnistaa, missä mennään.

Tällaisia kirjoja ovat ainakin Jennan maastoratsastus (Myllylahti 2004), Mika, Ulla ja aavevene (Kirjapaja 1990) sekä Rosvonsuo (Lasten Keskus 1982). Näissä on lähtökohtana, että etelässä asuvat lapset tai nuoret lähtevät sukuloimaan tahi muuten vieraisille Värtsilään.

Jennan maastoratsastus on yllättävä siinä mielessä, että siinä sukelletaan tyttöjen maailmaan. Hyvin on kirjailija päässyt siihen sisälle, onhan hänellä itselläänkin tytär. Opettajan ammatti auttanee myös sisäistämään asioita.

Jenna, Heidi ja Anne lähtevät syysretkelle Jaska-sedän Kirsin luo. Kirsin kotona on hevosia, ja siellä järjestetään ratsastussafareja. Tytöt juttelevat digikameroista, sähköpostista, mailaamisesta ja chatista. Vastapainoksi tavataan kalevalamittaisia runoja kirjoittava topakka mummo, jolla on haulikko turvanaan. Sillä hän pitää kurissa rappiomiehiä, jotka kyttäävät mummon rahoja.

Niinikään tavataan Veerti, vanhan kansan mies, joka leikkaa ruista sirpillä ja pui ne riihessä. Hänen seurassaan tytöt kuulevat tarinoita entisajan elämästä. Savusaunaankin he pääsevät.

Peräkylän pojat sulostuttavat tyttöjen päiviä, ja Mirri-täti sekä entinen johtajaopettaja Teuvo, luontokuvaaja, ilmaantuvat sivuille vuorollaan. Nyky- ja entisajan jutuista syntyy mukavia jännitteitä tekstiin.

Mika, Ulla ja aavevene kuvaa vauhdikasta kesää Lauri-enon maatilalla. Siellä kuunnellaan ruisrääkkiä, yöhaikaroita ja pikkuvarpusia, joista kertoo lintuharrastaja Hannu. Luontokerho Jänisjussit on myös esillä. Lapset osallistuvat maatilan töihin, kalastuspuuhiin ja kalavarkaitten jahtaamiseen. Kyläjuhlissakin käydään.

Varosen kirjoissa liikutaan Jänisjoellakin. Kuva EJ

Rosvonsuo -kirjassa Jussi ja Ville viettävät kesälomaa Jaska-sedän maatilalla. Jänisjoella soudellaan ja tavataan salaperäinen lintumies, josta tulee poikien ystävä. Mummo opettaa tekemään saunavastoja ja sedän kanssa korjataan aitaa. Juhannuksen tienoon seikkailusta Rosvonsuolla tulee ikimuistettava. Sieltä löytyy aarre…

Olisinpa reilut 50 vuotta nuorempi. Siihen aikaan tuli ahmittua vastaavanlaisia kirjoja, esimerkiksi Blytonin Seikkailu-sarjaa.

Värtsilää koskettavissa kirjoissa puhutaan kotoista murretta. Sikkerivaara, Korpiaho ja Lemin metsä tulevat tutuiksi. Puuhat ovat tavallisia ihmisten puuhia. Kirjailija kuvaa vanhoja perinteitä ja käyttää hyväkseen kansan keskuudessa liikkuvia tarinoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *