Ruokateollisuuden kulissit

Länsimainen ruokakulttuuri on huijausta
Luomuakaan ei tarkasteta tarpeeksi

Susanna Kovanen/Harri Lapinoja: Ruokapyramidihuijaus, Atena Kustannus 2014

Ihmisen ruokailutottumuksia ohjaillaan ruokamyyteillä. Niinpä uskomme, että vähärasvainen on terveellistä, maito on terveysjuomaa, leipä miehen tiellä pitää, kuidut pitävät ihmisen terveenä, kaloreita laskemalla laihtuu, lihavuus johtuu laiskuudesta, Suomessa ruoka on laadukasta ja kauppa rehtiä, jne jne…

Yhdysvaltalainen Ancel Keys suoritti useita tutkimuksia todistaakseen rasvojen yhteyden  sydänsairauksiin. Mutta hän unohti alkoholin, tupakan ja stressin, joiden merkitys on kiistattomampi kuin rasvojen. Myöhemmin on huomattu, että rasvojen, kolesterolin ja sydänsairauksien yhteyttä, ei pystytä todistamaan. Suomen viralliset asiantuntijat ovat joutuneet toteamaan, että vähärasvainen ei ole synonyymi terveelliselle, ennemminkin päinvastoin.

Ruokakaupassa kannattaa kiinnittää huomio tuotteen valmistajiin. Monet yritykset painottavat julkisuuskuvassaan vastuullisuutta ja ympäristön hyvinvointiin tähtäävää työtä, mutta hyväntekeväisyyspuheet ovat usein silmänlumetta. Esim. suuryritys Nestle on tullut tunnetuksi myös kyseenalaisista eläinkokeistaan. Lähikaupan tuotevalikoimaa tarkkailemalla voi jo tehdä johtopäätöksiä tuotteen alkuperän suhteen. Eettisyys olisi hyvä lähtökohta ruokavalion muodostamiselle.

Kirjahan näyttää olevan oikea vegaanin toiveopas, mutta sen argumenteissa on kyllä paljon järkeä. Ruokateollisuus ja ravitsemustiede kun näyttävät käyvän käsi kädessä ja rahan kiilto silmissä. Myös ruuan terveysriskit, joita sisältyy suurten yhtiöiden tuotteisiin, ylittävät kevyesti valtakuntien rajat.

13 comments for “Ruokateollisuuden kulissit

 1. Eläköön itse kasvatettut vihannekset, itse pyydetyt kalat ja itse metsästetty riista. Itse sanan voi korvata sanalla naapuri.

 2. Olen paljon samaa mieltä edellisten kanssa.Kotikulmilla , ilman lisä- ja kasvinsuojeluaineita tuotetut ovat myrkyttömimpiä. Kuitenkin vanhojen oppienkin mukaan kovat eläinrasvat ovat haitallisia jos suvussa on korkea kolesteroli ja verisuonet ns. menevät tukkoon.Jos sukurasitetta ei ole niin voi syödä vaikka pieniä kiviä.

 3. Keräsin pari päivää sitten pakkasen kypsentämiä pihlajanmarjoja. Kuivatan ne ja jauhan jauhoksi. Sitten ripottelen sitä jogurtin joukkoon. Pilleripurkki jää apteekin hyllylle.

 4. Yksi simppeliä ohjenuoraa kannattaa vaalia kun haluaa syödä terveellisesti. Valmistamalla itse mahdollisimman pitkälle alusta saakka ruokansa, välttyy jo melkoiselta määrältä valmiseinesten sisältämistä lisäaineista.

 5. Meillä tänään käsittelyyn Marja Aroniaa laitan puurososeeksi ja toinen puolikas viinihapon kanssa tuoremehuksi. Olen saanut velimiehen Aroniapensaasta neljä ämpärillistä marjaa he kun eivät itse sitä käytä. Aroniasta saa hyvää marjapuuroa, joka maistuu oman makuiselta mutta siihen tottuu nopesti. Naapurini Puhoksessa alakerran Marjatta pakasti Aroniaa sellaisenaan ja kertoi lisäävänsä sitä aamupuuron joukkoon. Mainitsi myöskin sen olevan marjan, jota hän diabeetikkona voi huoletta syödä.

 6. Aroniassa on runsaasti C-vitamiinia, enemmän kuin mustaherukassa. Useille marja on vieras, eivät pidä sen mausta.

  Marjasta saa hyvää hilloa, joko sellaisenaan, tai omenan kanssa. Minä olen tehnyt useana vuonna. Marja on kovakuorinen, on hyvä joko survoa, tai sauvasekoittimella hienontaa ennen keittämistä. Keittoaika lyhenee huomattavasti, sen jälkeen lisää hillosokerin. Jokainen voi maustaa hillon mielensä mukaan, kaneli ja vaniljasokeri sopii ainakin minun makuun.

 7. Pihlajanmarjoista ja aronioista yhdessä tuli kiprakka mehu. Vedellä ja (sokerilla) voi laimentaa.

 8. Hyvä HARRASTUKSEN aihe säilöä suomalaista puhdasta makua. Pitää vain ensi oppia tykkäämään siitä.

 9. Klikkaapa ensin Lemin Kirjava / ”Potaattia ja soosia tarjolla tass” 16.10.2014. Sitten kysmys: ”Joko parin kolmen vuoden päästä voidaan Värtsilässä kutsua ihmisiä nauttimaan: ”Wärtsilän mustaa uuniperunaa, voinokareen ja ja kotikaljan kanssa”???

 10. Olisi vielä noin ämpärillnen aroniaa. Tahtoisiko joku. Toimitus vain Värtsilään tai matkan varrelle.

 11. Enpähän päässyt potaattijuttuun linkin kautta.

  Toivotaan, ettei Alpolle tule mutkia matkaan; noilla hinnoilla.

 12. Sanos muuta, Sakari. Tosin tarjous päättyy huomiseen.

  Viimetalvella oli telkkarissa dokumentti oikein isosta ruokahuijauksesta. Se käsitteli mm maissin, soijan ja lihan kasvatusta ja niiden kartellisoitunutta kauppaa. Ohjelman nimeä en muista. Tahtoisinpa nähdä sen taas. Ohjelmassa suurten ketjujen ei tarvinnut välittää valituksista juuri mistään, koska valta oli ja pysyi heillä. Jotain pientä kuitenkin joskus tehtiin. Esimerkiksi kun media rummutti rasvan epäterveellisyydestä niin vähennettiin jostain raksuista hiukan rasvaa, mutta lisättiin suolaa ja sokeria. Pääasia että niitä syötiin vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Ja syötiinhän niitä, kun nyt niitä sai mainostaa ”kevyinä”. Kiireisillä työläisillä ei ollut aikaa eikä varaa syödä koskaan kunnolla. Työläisellä oli vain dollari varaa ruokaan henkeä kohti. Sillä rahalla ei saanut kaupasta mitään terveellistä ruokaa, sai vain pikaruokapaikasta burgerin.. ja sehän juuri oli tarkoituskin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *