Tietokirja Vatanen

Koululaisen suuri Ensyklopedia, Readme.fi 2010.

Värikäs tietokirja on pakattu täyteen tietoa maapallosta, avaruudesta, ekologiasta, kasveista ja eläimistä, mantereista, kulttuurista, historiasta ja politiikasta, tieteestä, teknologiasta, ihmisestä, jne… Lueskelin kirjaa mielenkiinnolla, vaikka kouluajat ovat jossakin kuokka ja miekka –ajalla itselläni. Tuli mieleen entiset koulukirjat, joita opettajani Teuvo Vatanen Värtsilässä jakoi oppilailleen. Kuva-anti oli värittömämpää ja tekstit sen ajan mukaisia. Opettajan oma esitystapa oli suuressa arvossa. Niinpä Vatanenkin leikki tietokirjaa ja sanoi, että saatte nyt kysyä mitä hyvänsä. Ja mehän kyselimme. Kun opettaja joutui tiukoille, hänellä oli varaventtiili, kotona oleva tietosanakirja, josta vaikeimmat vastaukset tarkistettiin.

Mutta asiaan. Tämä kirja on laadittu huolella ja asiantuntemuksella. Joskus olin huomaavinani vastaavien kirjojen yleistä vikaa, eli taiton rauhattomuutta. Kas kun väripohjia on moneen lähtöön ja laatikoita vaikka muille jakaa. Luulisin, että tällainen esitystapa väsyttää lukijaa, jos tiedonjano ei ole aivan päätä huimaava. Vastaavat kirjat kyllä kirjastonhoitajan kokemukseni mukaan kuluvat nopeasti puhki koulujen kirjastoissa, varsinkin ihmisen anatomian ja muiden mielenkiintoisimpien kohteiden osalta.

Kirja muistuttaa kokonaisuudeltaan hivenen suosittuja kirjoja, joissa esitellään maapallon ennätyksiä ja saavutuksia. Tietysti nyt liikutaan yleistiedon alueella ja monen aihepiirin tieto on riittävä kattamaan vaikka peruskoulun oppimäärän. Kirjaan sisältyy 9000 hakusanaa ja 2500 nelivärikuvaa, jotka on pakattu niin moniväriseksi paketiksi, että väkisinkin tekisi mieli ehdottaa kokonaisuuden taitollista rauhoittamista.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *