Kuninkaan Anna

Kaksi kulttuuripiiriä kohtaa/
Lundbergin eeppinen romaani

Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan anna, Gummerus 2014

Uutena yhteispainoksena ilmestyvät Kuninkaan Anna (1982) ja Kökarin Anna ( 1984) sijoittuvat aluksi Ahvenanmaan saaristoon, jonne Annan mieli palaa, vaikka suhde taiteilija Staffanin kanssa vie hänet Tukholmaan ja kokonaan erilaiseen kulttuuripiiriin kuin entinen ympäristö Kökarissa. Myöhemmässä vaiheessa Anna toteuttaa haaveensa opettajan ammatista, mutta Kökar ja entinen rakastettu pysyvät hänelle tärkeinä asioina.

Lundberg palkittiin Finlandia-palkinnolla romaanistaan Jäätä (2012). Myös nämä aiemmat romaanit osoittavat hänen kuuluneen jo 80 – luvulla suomalaisten kirjailijoiden kärkikastiin.

Lundbergin meriittilista on mahtava. Siihen kuuluu kunniatohtorin arvon lisäksi taiteilijaprofessuuri, pohjoismainen kirjallisuuspalkinto, pari valtion kirjallisuuspalkintoa, jne…

Lundberg on mielestäni kertoja, joka pystyy luomaan kirjan miljööt ja henkilöt varmaotteisesti pysytellen usein objektiivisena huomioijana. Kuninkaan Anna – kirjassa lukija joskus kokee pahaakin oloa, kun joutuu toteamaan Annan kärsimykset miehensä tunteettomuuden ja ylimielisyyden takia. Anna puolestaan luottaa tunteiden voimaan ja on valmis myönnytyksiin jotta harmonia säilyisi yhteiselossa.

Kuninkaan Anna ja jatko-osa Kökarin Anna ovat hyviä eeppisiä kirjoja, joiden parissa lukija viihtyy ja joskus itkeekin, sillä Annan elämä ei ole helppoa. Kökarin Anna-kirjassa Anna viettää opettajaelämää Paraisilla ja Loviisassa. Kirjan sävyihin antavat oman lisänsä sota-ajan tummat tunnot.

Lundberg debytoi jo 15-vuotiaana kirjailijana ja hänen tuotantoonsa kuuluu parikymmentä teosta. Suosittelen teosparia lukuromaanien ystäville, mutta myös vaativammille lukijoille, jotka ovat anniblomqvistinsa lukeneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *