Valtatie 9 Onkamo – Niirala

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut yleissuunnitelman laatimisen valtatien 9 välille Onkamo – Niirala Tohmajärvellä. Hankkeessa on päätetty soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettelyä), joka toteutetaan ennen yleissuunnitelman laatimista. Suunnittelun tarkoitus on selvittää tieosuuden parantamistarpeet rajaliikenteen lisääntyessä. Tavoitteena on suunnitella tieosuudelle yhtenäinen, kasvavaa liikennettä palveleva laatutaso.

YVA-menettelyn tavoitteena on tutkia tien parantamisen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia YVA-lainsäädännön tarkoittamalla tavalla. YVA-menettelyyn liittyy keskeisesti myös kansalaisten osallistuminen ja tiedonsaanti.

YVA-menettelyssä tutkittavat vaihtoehdot ovat

 • Vaihtoehto 0: Hankkeen toteuttamatta jättäminen.
 • Vaihtoehto 0+: Tien parantaminen pienin ja kustannustehokkain toimenpitein nykyisellä poikkileikkauksella nykyisellä paikalla. Toimenpiteillä parannetaan pääsääntöisesti pahimpia liikenneturvallisuusongelmia.
 • Vaihtoehto 0++: Määritellään nykyiselle tielle parantamistoimenpiteet, joiden toteuttaminen tukee tavoitetilannetta. Poikkileikkaus säilyy nykyisenä kaksikaistaisena, mutta tiellä voi olla yksittäisiä ohituskaistoja.
 • Järeä-vaihtoehto: Tien parantaminen asetettua tavoitetilaa vastaavaksi korkeatasoiseksi valtatieksi. Parantaminen tapahtuu vaihtoehtoisesti nykyisellä linjauksella tai useilla uusilla linjausvaihtoehdoilla:

Asukkailla sekä muilla alueen sidosryhmillä ja toimijoilla on mahdollisuus antaa palautetta koko suunnittelun ajan. Suunnittelun aikana järjestetään esittelytilaisuuksia sekä työpajoja, joista tiedotetaan alueen lehdissä sekä ELY-keskuksen internet-sivuilla.

Ensimmäinen kaikille avoin yleisötilaisuus järjestettiin  11.9.2013 klo 18.00-20.00 Tohmajärven kunnanviraston valtuustosalissa.

Vaihtoehtoihin voi tutustua helppokäyttöisen karttapalvelun kautta. Suunnitelmat tarkentuvat hankkeen aikana vaiheittain ja palveluun tuodaan kulloinkin nähtävillä olevat suunnitelma. Tällä hetkellä karttapalvelussa on YVA-ohjelmassa esitetyt vaihtoehtoiset tielinjaukset.

Vaikuttamismahdollisuus nettikyselyn kautta

Karttapalvelussa on syys-lokakuussa 2013 tiivis nettikysely, jonka kautta kerätään tietoa vaikutusten arvioinnin tueksi. Kyselyssä voit ottaa kantaa valtatien siirtämiseen ja kertoa tärkeitä asioita alueesta.

Vastaa kyselyyn ja tutustu karttapalveluun seuraavasta linkistä:

Lisätietoja Elyn sivuilta.

Lähde: Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus.

 

6 comments for “Valtatie 9 Onkamo – Niirala

 1. Tässäpä on Eiran ansiosta juttu, jota kommentoimalla kenties voi vaikuttaa. Jupinat tupailloissa eivät paljon auta nykyaikana.

 2. Rohkenen esittää Järeän vaihtoehdon valintaa. Uskon, että siinä linjaus on sujuvin ja lopullisin. Rakennettakoon sitten vaikka osissa, mutta kaikki toimet palvelisivat lopullista hyvää.

  Mitä kevyempi vaihtoehto nyt valitaan, sitä vaikeammaksi tulee paremman saaminen. Kaikki kevyet panostukset ovat jarruna parhaalle ratkaisulle.

  Erityisenä uhkana paikalliselle hyvinvoinnille näen sen, että linjaus jätetään keskelle kylää ja myöhemmin liikenteen kasvaessa tie jököttää siinä aidattuna ja ilman liittymiä kuin leveä joki tai korkea vuori jakamassa kaikkea paikallista.

  Toivottavasti valittava vaihtoehto seurailee junaradan linjausta. Siinä olisi monet hyvät puolensa.

  Olkaa rohkeita, ottakaa kantaa, älkääkä tyytykö tyhjään, kun kerrankin kysytään!

 3. Uskallan kannattaa Sakun näkemyksiä. Tiijjän hänet asiantuntijaksi näissä asioissa, melekein paikallisten asukkaiden veroiseksi.

 4. Miksi kommentoin tällaista asiaa? Minäkin saatan joskus ajaa tuota tietä pitkin.

 5. Minähän kyselin radiossa – maakuntajohtajan kyselyssä valtakunnan rajalle menevän tien tämänhetkistä suunnitelmaa sen vaarallisuuden takia. Liekö kukaan kuullut vastausta.
  Pusa Mirja

 6. Kannatan ehdottomasti järeää vaihtoehtoa. Niiralassa on
  kansainvälinen rajanylityspaikka, jonne/josta täytyy
  olla hyväkuntoiset tiet kasvaville liikennemäärille.

  Olen parhaillaan matkalla Pohjoisessa. Täällä on meille
  ”tyhjänkävelijöille” rakennettu erinomaiset tiet
  liikenneympyröineen ja liittymineen. Kävimme myös
  Norjan puolella, jossa tiestö oli vielä hivenen parempi,
  mutta mehän olimmekin öljyvaltiossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *