Kangasjoen kaunis purotaimen

Kangasjoen kaunis purotaimen. Kuva: Eero-Matti Lintunen.

Kangasjoen kaunis purotaimen. Kuva: Eero-Matti Lintunen.

Harrastukseni on selailla karttoja ja luoda niistä mielikuvia miltä maisema missäkin voisi näyttää. Olen intohimoinen tässä ”harrastuksessani”. Usein olen osunut mielikuvissani todellisuuden kanssa yhteen; maisema, joki, lampi, vaara, kumpare… on näyttänyt juuri siltä millaisena sen kuvittelinkin olevan.

Kangasjoki aikoinaan oli yksi näistä. Silmäilin karttaa, kuvittelin puron mutkat, kosket, pientareet, ennen kaikkea siellä kivien suojissa lymyilevät taimenet ja harjukset.

Aikanaan sitten ”koekalastin” koko joen aina ylälatvoilta Jänisjokeen saakka. Enkä pettynyt! Ensikosketukseni Kangasjokeen oli ikimuistoinen. Pientä purotaimenta, harjuksia, hauen nilkkuja, majavien tammia, rehevyyttä pitkin jokivartta. Jos kaatuneita puita joen yli ei olisi niin runsaasti, Kangasjoki varsinkin alkukeväästä olisi mukavaa melottavaa.

Kangasjoki saa alkunsa Kangaslammesta, läheltä Loitimojärveä. Se mutkittelee alas läpi Murtojärven, alittaa Kenraalinkyläntien ja halkaistuaan Suuren suon, alittaa se myöhemmin myös Pykälävaarantien. Lopulta sen vedet virtaavat Selkäkylän yläpuolella Jänisjokeen.

Kangasjoki on haastellinen kalastaa. Keväällä ja alkukesästä sen vesi tulvii ja se on kovin sekaista, pikkuhiljaa uoma alkaa kuivamaan kunnes se on muutamia monttuja lukuunottamatta täysin vapavehkeillä kalastamaton. Oman haasteensa viehepyyntiin tuovat myös rantojen miljoonapusikot.

Tiedän että Kangasjoella punalihaista kalaa on narrattu myös matoa apuna käyttäen, se ei ole kunnioitettava tai haasteellinen tapa kalastaa taimenta, eikä virta- ja koskipaikoissa sallittakaan.

Luonnossa kulkijalle Kangasjoen alajuoksulla, Jänispolun varressa on laavu ulkohuusseineen. Ne kerrat mitä siellä olen käynyt, olen havainnut paikan olevan kovin vähällä käytöllä. Ylempänä joella sijaitsevan Salakan kämpän omistussuhteita en tiedä, joten sen retkeilykäyttöä en osaa suositella ilman varmistusta. Se sijaan joen varressa sijaitseva Värtsilän Riistamiesten maja on vuokrattavissa.

Kangasjoki on hieno joki, tosin vaikeasti liikuttava niin veden päällä kuin kuivallakin maalla.

5 comments for “Kangasjoen kaunis purotaimen

 1. Vaikka aikomus oli, jäi Kangasjoki kokematta Värtsilässä ollessa tuota Jänispolun laavua lukuunottamatta. Laavulla sai hyvän tuntuman jokeen, kunhan sinne ensin osasi. Polku oli paikoin peittynyt metsätöiden risukasojen alle ja osa opasteista oli kadonnut.

  Värtsilässä on hienoja kalastuspaikkoja. Ala-Ryösiöltä nostelimme kaverin kanssa melkein saavillisen lähes kiloisia ahvenia tavallisella onkivavalla yhdellä istumalla eräänä elokuisena iltana. Siellä kalastaminen vaatii rajavyöhykeluvan, joita nykyisin ei valitettavasti noin tuostaan myönnetä.

  Mukava oli kulkea Kangasjoen vartta näin lukemallakin, joten kiitos jutusta. Anna kynän ja kameran sauhuta, Eero-Matti.

 2. Olet Eero hyvä ”elävä” kirjoittaja – ehkäpä myös kova kalastaja -kulkija- tullut ukkiisi minun vähäisen tuntemukseni perusteella
  MirjaSisko

 3. Ihan uusi tuttavuus tämä Kangasjoki.Värtsilässä on siis useita hienoja paikkoja joista minulla ei ole hajuakaan vaikka toisin luulin.

  Entisenä suunnistajana tämä Eero-Matin harrastama karttojen luku ja maaston mielikuvat ovat minullekin tuttua puuhaa.Karttojen ääressä on kiva retkeillä ja välillä vaikka kierrellä maailmaa.
  On halpaa matkailua eikä saastuta palloamme.

 4. Purotaimen eli tammukka ei todellakaan ole Värtsilässä aivan tuntematon, joskin erittäin harvalukuinen. Itse en ole koskaan mainittua kalaa Lapin ulkopuolelta saanut, mutta jotakin hajahavaintoja on tietooni täältäkin tullut.

  Kangasjoen tammukat ovat todennäköisesti alkuperältään kokonaan istutettua kantaa, mutta Ryösiönjoen kaloissa voi ehkä olla jopa aivan ”luomuakin” seassa. Muistan nimittäin poikavuosilta jonkin virvelöintireissun Ryösiönjoelle. Kirkkaana kesäpäivänä puroa kulkiessamme kahlasimme pahimpien rantaryöteikköjen kohdilla matalassa vedessä pitkin purouoman pohjaa. Jossakin paikassa meitä karkuun singahteli tummia, hyvin vikkeläliikkeisiä pieniä kaloja. Kun Lapin puroilla joskus sitten näin tammukoiden lähtöjä rantapenkereiden alta, muistuivat mieleen nämä Ryösiönjoen kalat. Mene ja tiedä, ehkä ne olivat NIITÄ!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *