Värtsilän säävertailu 2011 – 2013

saavertailu_kesa2011_2013

Mittauspiste Pappilantie 2.9.2013 HT

Viimeisen kolmen kesän keskilämmöissä suurin ero oli v. 2011 ja 2012, joka oli 2,5 astetta. Keskilämpöero 2012 ja -13 oli vain 1,2 astetta kuluneen kesän hyväksi.

Takavuosien lukemiin ei olla päästy enää moneen vuoteen kesäkauden tilastoissa, jotka näyttävät senkin,  että kun talvet lämpenee niin vastaavasti kesät viilenee. Näinhän sitä pysytäänkin siten kokovuositilastojen  keskilämpöarvojen lähellä. Tosin nekin ovat hieman lämpenemään päin.

Sademäärissä on sitä vastoin isojakin eroja, samoin kuin sateen luonteet ovat olleet trooppiseen suuntaan  menossa. Ensin pitää kuivaa kautta ja sitten antaa kerralla kuukauden sateet, joka ei voi olla vaikuttamatta  esim. kasvustoon, kuten on huomattu sienten ym kasvien osalta jotka kärsivät ajoittaisesta kuivuudesta.

Kuluneen kesän sateisin kuukausi oli elokuu ja sateisin päivä oli 13.8. jolloin satoi 23 mm. Sademäärissä voi  paikalliset erotkin olla isoja, jopa 5 kilometrin matkallakin kuten tänä kesänä oli.

Jos vanha sanonta Talvi näyttää mikä kesästä tulee. Olisikin päinvastoin ei talvesta voi kovin kovaa  pakkastalvea tulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *