Patsolanmäellä tungosta

”Suurmiehet” tapasivat

Monia vuosia sitten Patsolan Maamiesseuran talolla (nykynen Urheilutalo) oli hirmuinen tungos. Tupa oli täynnä kansaa ja ulkona odotti lisää. Ilmassa oli selvästi jotain urheilujuhlan tuntua.

Pitäjän oma ”suurmies” Uuno Matikainen seisoi muita pidempänä ja arvokkaanpana näyttämön edessä. Jotain suurta oli tapahtumassa vaikka me pikkupojat ei sitä oikein ymmärrettykään tai oikeastaan ei annettu ymmärtääkään koska konstaapeli Svensk neuvoi meitä ulko-ovelle päin kulkuväylää tukkimasta, hän yritti pitää kulkuväylää auki ulko-ovelta keskikäytävää pitkin Uuno Matikaiselle.

Suurmies saapuu

Sitten alkoi kuulua kohinaa.. Nyt se tulee tie auki !
Järjestysmiehet raivasivat tungokseen väylää auki, joka oli taas ehtinyt umpeutua, vaikka meidät pikkupojat oli siitä pos raivattukin.
Sieltä asteli Uuno Matikaisen mittainen pitkä mies, molemmilla myös samanlainen tukkamuoti. Kättelivät, ja Matikainen piti lyhyen tervetulotoivotuksen ”herra pääministeri, olette sydämellisesti tervetullut Värtsilään… ”

Pääministeri Urho Kekkonen

Vierailevan pääministeri Urho Kekkosen vierailu oli päättynyt ja hän käveli väkjoukon läpi ulos yhtä arvokkaasti kuin oli sieltä tullutkin. Me pikkupojat oltiin jo valmiiksi ulkona ihailemassa pitkää mustaa autoa, dollarinhymyä. Kun vieraat läksivät niin me pikkupojat juoksimme tietenkin auton perässä niin pitkälle kuin jaksoimme. Koulussa varmaan kiisteltiin vielä pitkän aikaa siitä, kuka kosketti viimeisenä presidentin autoa.

Ylläoleva kuva on lehtiartikkelista, jonka talteenottaja ei ole tiedossa. Kuva on ollut Värtsissä aikaisemmin Jussi Raerinteen jutussa ”Ruohonjuuritason vierailu” 12.12.2014

8 comments for “Patsolanmäellä tungosta

 1. Mielenkiintoista Alpo,muistatko vuoden?

  Kekkonen oli vuosina 1950-1956 peräti viiden eri hallituksen pääministerinä.
  Huimia saavutuksia oli mm Porkkalan vuokra-alueen neuvottelu takaisin Suomelle Neuvostoliitolta.Ripeät neuvottelut isosta asiasta
  Elokuussa 1955 Kekkonen mukaan neuvotteluihin ja Tammikuussa 1956 Suomalaiset rajamiehet marsi Porkkalaan tai oikeastaan Kirkkonummelle.

  Toinen iso juttu oli myös 1955 Suomi pääsi YK:n jäseneksi.Taisi olla kolmas hakemus joka vasta hyväksyttiin!!

 2. En tiedä kävikö Kekkonen muilla edustuskäynneillä Värtsilässä vai oliko kyseessä presidentiksi pyrkimis kilpailu Fagerholmin kanssa. Se olisi silloin ollut vuosi 1956 ja minä 14 vuotias, siis periaatteessa jo iso poika. Vieläkö siinä iässä juostaan autojen perässä? Enkä, varsinkin presidentin autojen.
  Mietin tuota autoa, musta ja pitkä. Kekkosen presidenttikaudella oli virka-autona kuuluisaksi tullut Cadillac, mutta oliko jo pääministerillä?

 3. Ehkä auto oli Cadillac de Ville Sedan. Tuohon aikaan valtion edustusautot olivat Cadillac merkkisiä. Myöhemminkin – 70 luvulla Kekkosella oli uudempi Cadillac mutta myös Chrysler New Yorker. Nykyään Mercedes ja Audi ovat suosiossa.

 4. Kekkosen virka-autot

  Urho Kekkosen virka-autoksi hankittiin Cadillac Fleetwood 75 Limousine. Myös Mauno Koivisto käytti samaa autoyksilöä. Sama auto toimi valtion tehtävissä vielä vuonna 2015.

  Vuonna 1969 presidentin auto oli Cadillac Fleetwood Seventy-Five Limousine, jota oli pidennetty 85 cm. 7,7 litran moottori tuotti 100-oktaanisella polttoaineella 375 hevosvoimaa. Varusteisiin kuuluivat radiopuhelin, Automaattinen Ilmaston Säädin ja pakokaasujen puhdistuslaite.

  Chrysler New Yorker vm. 1963

  Cadillac Fleetwood Limousin President 1979, sijaitsee nykyisin Koskenkorvalla, ja sitä voi vuokrata esimerkiksi hääautoksi.Nykyisen omistajan mukaan kyseinen auto luovutettiin presidentti Kekkoselle 14.6.1979; se siirtyi presidentti Koiviston käyttöön auto vuonna 1982, sitten presidentti Ahtisaarelle vuonna 1994 ja palveli Ahtisaaren autona aina 9.6.1996 saakka.

  Chrysler New Yorker Limousine pidennettiin 76,3 cm mittaisella jatkopalalla, korotettiin 5 cm ja levennettiin 10 cm ruotsalaisessa autopajassa. Se on varustettu 7,8-litraisella V8-moottorilla ja kasettinauhurilla. Se luovutettiin presidentille tammikuussa 1972. Vuoden 1971 mallinen Chrysler New Yorker painaa noin 3000 kiloa ja kuluttaa 30 – 40 litraa sadalla. Auto myytiin huutokaupassa 1991, minkä jälkeen se on ollut saman lahtelaisen omistajan hallussa.

  Vuosimallin 1961 Cadillac Fleetwood 75 Imperial Limousine

  Vuosimallin 1969 Cadillac Fleetwood.

  Cadillac vm 1972 oli käytössä vuoteen 1979.

  Kekkonen sai Neuvostoliitosta lahjoituksena Zis-merkkisen auton samaan aikaan, kun Porkkala luovutettiin takaisin Suomelle.

  Lähde https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentin_virka-auto

 5. En tiennytkään tai muistanutkaan, että UKK on joskus käväissyt myös täällä Värtsilässä.
  Sen sijaan kun luin tätä Alpon juttua niin Uheilutalolla tapahtuneiden julkkisten vierailuista tulivat heti mieleen (en toki ollut heitäkään itse katsomassa) ainakin Leo Lastumäki sekä sittemmin hyvin dramaattisella tavalla menehtynyt Aimo Leikas.

 6. Jussi mainitsi tutun nimen Leo Lastumäki. Muistan tapauksen oltiin paikan päällä. Tapahtuma oli muistaakseni Riistamiesten järjestämät iltamat, joissa Lastumäki oli pääesiintyjän roolissa. Lastumäki oli erään asetehtaan esittelyssä Värtsilässä ja lopuksi veti iltamissa muutan show pätkän silloisista TV sarjan sketsiaiheista ja veti samalla tanssittavia pätkiäkin. Värtsilässä pyöri samoihin aikoihin Tarkkosen Arton vetämä harmonikka kerho ja Riistamiehet kyseli saataisiko säestys apua Lastumäki tapahtumaan. Niinpä kokosin tausta orkaksi Tarkkosen Arton, Riku hoiteli rummut itse kitaran ja Lastumäki kun lopetti ohjelmansa hoidettiin loppu iltamasoitot paikallisvoimin.

 7. Tietääkseni pääministeri Kekkonen aikanaan vieraili myös Tohmajärven Kemiessä, nykyisen Kunnallistalon salissa. Äitini Elina kertoi esittäneensä vierailun juhlassa laulun opettaja Heta Saloheinon säestyksellä.

  Lauluvalinta oli ollut isäntien mielestä kuulemma hieman rohkea, Kekkosen silloisen maineen huomioon ottaen. Laulu oli äitini valinta. Hän sanoi että uskalsi ottaa teoksen, koska tiesi sattuneesta syystä tarkasti mistä lauloi. Esityksen jälkeen Kekkonen oli etsinyt äitini pukuhuoneesta, kiittänyt laulusta ja luvannut ”pitää kutinsa tiukassakin paikassa”.

  Laps’ Suomen ällös vaihda pois
  sun maatas ihanaa!
  Sill’ leipä vieraan karvast’ ois
  ja sana karkeaa!
  Sen taivas, päiv’ on loistoton,
  sen sydän sulle outo on.
  Laps’ Suomen, älä vaihda pois,
  sun maatas ihanaa!

  Laps’ Suomen, kaunis sull’ on maa
  ja suuri, loistokas.
  Veet välkkyy, maat sen vihoittaa,
  sen rant’ on maineikas.
  Yö kirkas, päivä lämpöinen
  ja taivas tuhat tähtinen.
  Laps’ Suomen, kaunis sull’ on maa
  ja suuri, loistokas!

  Laps’ Suomen, armas maasi tää
  siis muista ainiaan!
  Sull’ onnea ja elämää
  ei muuall’ ollenkaan.
  Jos minne tiesi olkohon,
  niin juures synnyinmaasa on!
  Laps’ Suomen, armas maasi tää
  siis muista ainiaan!

  Laulunäytelmästä ”Kypron prinsessa”
  Sanat Zacharias Topelius (1818-1898)
  Suomennos Antti Tuokko (Törneroos, 1835 – 1896)
  Sävel Fredrik Pacius (1809-1891 /Heikki Klemetti)

 8. Urkki on kalamiehenä vaalien alla käynyt Värtsilän urkilla urkkimassa äänisaalista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *