Fingerpori pysyy ja paranoo

Pertti Jarlan huumoria
Kyllä minä sinulle pimeän aukon näytän

Pertti Jarla: Fingerpori 8, Arktinen banaani 2015

Kehitin tuossa oman Fingerpori-stripin vai liekö ollut muistuma Jarlalta. Kaksi tähtitieteilijää oli kupposella Kahvila Aromissa, jossa Rivo Riitta toimii kahvilatyöntekijänä. Käydessään keskustelua tähtitaivaan ilmiöistä, kuulivat kaverukset Riitan huomautuksen: ” Kyllä minä sinulle pimeän aukon näytän.”
No, joskus tuntuu siltä, että Jarla menee siitä missä aita on matalin. Mutta tarvitaan toki taustatietoakin, että ”fingen” kotkotukset saa selville sataprosenttisesti. Pitää tietää esim. jotakin absoluuttisesta nollapisteestä, Marsin kuista, Darwinin evoluutioteorian hallintaa, Rasputinin elämäntarinaa, Speden huumoria, hampun kasvattamisen saloja, muiden sarjakuvien henkilöiden tuntemusta, jne, jne…

Luku sinänsä ovat Fingerporin uskonnolliset stripit, joissa ei säästellä sen paremmin ”pantasusipareja” ( = miespappipari), kuin vaikkapa Moosesta joka jekutetaan saamaan Jumalan salama päähänsä, kun hän lausuu turhaan ”herran” nimen.

Asko Vilenius on se pervo tyyppi, joka jo kouluaikana halusi ensimmäisenä esitellä itsensä luokan edessä ja myöhemmässä keski-iässä katseli tyttöjä ”sillä silmällä”. Mieleen tuleminen on
jo vanha vitsi, jota Vilenius harrastaa, kun on niin paljon hyviä ystäviä, jotka pälkähtävät päähän äkkiseltään.

Heimo Vesa on Fingerporin kaupungin perusasuja, joka käy Csernin kiihdytyslaboratoriossa, kun lukee ruoanteko-ohjeesta, että kananmunan rakenne on ensin rikottava. Mutta kun ravintolan uusi palvelija on kuulemma tullut ”talon leipiin” viime viikolla, joutuu Heimo Vesakin vähän nieleskelemään.

Fingerporia pidetään yleensä verbaalihuvitteluna. Vaikea sille on keksiä muutakaan sisältöä. Tietysti yleistieto on hyväksi kun kumppanien toilauksia yrittää ymmärtää.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *