28 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 18

 1. Joko jäät ovat Jänisjoesta lähteneet?Voisiko joku luonnonystävä meille muualla asuville värtsiläisille asiasta kertoa.Kuva olisi kiva yllätys!

  Muistan lapsuudestani joka keväisen Jänisjoen jäidenlähdön jännityksen.Jännityksen loi mummoni puheillaan.Hänellä oli vanha kelluva laituri Nostolan rannassa.
  Laituri oli vaijereilla kiinni mutta joki näytti lähtevine jäineen keväisin voimansa.
  Jäidenlähdön aikaan kävimme päivittäin rannassa tarkastamassa tilanteen.Oliko laituri paikallaan vai oliko jäämassat vieneet lautan.

  Vuosikausia onnistuimme laiturin rannassa pitämään, monista läheltäpiti tilanteista huolimatta.
  Lopputulos oli kuitenkin selvä.Ihmisen voimat ehtyvät, luonnon eivät.

  Monet lakanat mummoni ehti kuitenkin laiturilta huuhtoa.

 2. Suli lumet, läikkyi lammet,
  jäät järvistä ohehi.
  Lauloi leivot laaksosissa ,
  Piipersi pihoilla peipot.

  Alpo kertaa mielessänsä
  lorun lapsena opitun:
  ”Kuu on kiurusta kesähän
  puoli kuuta peipposesta
  västäräkistä vähäsen…”

  Alpo herää mietteistänsä
  – huomaa tulleen jo keväisen.

 3. Jänisjoella en ole nyt käynyt, mutta Tohmajärvi vapautui jäistä viikonlopun aikana.

 4. Loitimon yläpuolinen Jänisjoki on jo kotvan aikaa ollut jäistä vapaa, ja vesi on noussut ja virtaa kovasti sinne alaspäin. Joutsenet ja muut vesi-ja muuttolinnut saapuneet, ja surkeasti huutelivat viime torstain ja perjantain lumisateessa.

 5. Veteraanipäivän juhla televisioitiin Hämeenlinnasta. Ei yhtään vale- eikä ylisanaa!!! Juhla ja sen jatko-osat kannattaa ehdottomasti katsoa Yle areenelta – vai mistä tulleekin – uudelleen. Tai jos joku sattui olemaan jollakin niistä 600 sankarihautausmaasta, joille tänään on havuseppeleet laskettu, niin nykytekniikan avulla saa kokea vielä jälkikäteen Hämeenlinnan juhlan tunnelman. Lapset ja nuoret kyllä siellä kodeissa auttavat meitä löytämään netistä juhlan taltioinnin. Samalla saavat itsekin nähdä, mitä suvun edesmenneet ja vielä elävät vanhukset ovat kokeneet ja — TEHNEET. Erityisesti kannattaa heristää korvia arkkiatri Pelkosen puheen aikana! Myös kunnallisneuvos Juvosen omakohtaisia kokemuksia esimerkkeinä käytetty puhe on puhutteleva.

 6. Hei,Jore! Vastaan sinulle, että jäät vain sulivat tänä vuonna ihan hetkessä Hiidenvaaran lähellä jo noin viikko sitten. Tänä vuonna se tapahtui todella nopeasti ja lähes äänettömästi.t. Eija Majuri-Kontiainen

 7. Jänisjoen jäät hävisivät 14-16. välillä lähes kokonaan Pappilanrannan kohdalta. Piti tarkistaa ihan ottamieni digikuvien kuvaus päivä tiedoista.
  Tänään kävin Sääperillä siellä oli jääkenttä, joka lintuja vielä kantoi, mutta oli ollut jo liikkeessä, koska itärannalla oli jään nousemia.

 8. Jänisjoesta edelleen ja kaikille tiedoksi. Kylätalon puolella joen siltaa on muuten veden korkeusmittari siltapilarissa. Erään Vetämäni Jänisjoki hankkeen tuotteena sen toimitti ELY keskus, Siis pohjois-Karjalan. Hitaasti hyvää tulee. Sekin oli valmiina jo pari vuotta, mutta nyt vasta talven jäät pilarin kohdalla antoivat asentajille turvallisen työrauhan.
  Vesi nousee tasaisen reipasta vauhtia. Parin viikon lukemista päätellen useita kymmeniä senttejä viikossa.

 9. Kyllä antoi huutia viime öinen sade jäille. Pirtajärvessä jäköttävät vielä lujasti paikoillaan, vaikka sorsilla onkin jo aika iso uima-allas, Tuntuvat upota humpsahtavan myötäänsä jäällä kulkiessaan.Sääperin jäiden lähdöstä menee yleensä viikko, ja sitten on Pirtajärvi vapaa.

 10. Jäät laiturille jäähdyttelemään ja jäät tulevat. Tulevatko jäät laiturille jääkylmästi, jääkö edes jäänteitä jäämistöstä?

  Luonnollisesti luonnon luonto luonnottoman ihmisluonnon voittaa!

 11. Jänisjoen jäidenlähtö on hyvin minunkin muistissa, asuinhan joen törmällä yli 30 vuotta.
  Pikkupoikana jäälauttojen ”auttaminen” kepillä eteenpäin kohti Saariota oli erityisesti jännää puuhaa. Kerran menin itse jäälautalle seisomaan ja sorhasin kepillä jäälauttaa pois rannasta
  kohti kovasti virtaavaa joen keskikohtaa. Hyvin lähti lautta rannasta ja vilkkaasti liikkuen välimatka rannan ja jäälautan välillä kasvoi, olihan pikkupoika siinä vaiheessa vähän hätää kärsimässä. Mites nyt- Saariossako tavataan?, mietin hetken! Ei muuta kun keppi veteen ja hyppäsin lautalta kohti rantaa. Kumisaapaathan siinä vain kastui eikä äiti-Ainikaan kovin pahalla ollut kun niitä niitä jaloistani pois veti!

 12. Kävin tänään Kaustajärvellä ja totesin järven olevan vielä jään peittämä. Samoin alempi Joutsenuksen järvi. Tiellä on kelirikko ja kuoppa kuopan vieressä.

 13. Harmin paikka, että Mökkivaarantie on niin huonossa kunnossa. Halkolahdentiestä on ”Kätkäläinen” pitänyt hyvää huolta. Toivotaan, että myös eteläpuolinen Kaustajärvikin lanataan tiestään tasaiseksi. Se on ihan kohtuullista.

 14. Kiitos kaikille jäidenlähtö keskusteluun osallistuneille.Ihan kuin olisin saanut käydä Värtsilän vesistöjen rantamailla.

  Kuten kuulimme vuodet eivät ole veljiä keskenään.Joskus jäät sulaa ”paikalleen”,nopeastikkin
  joskus ,näin muistelen,joki on täynnä jäälauttoja.
  Hurjia nuo vedenpinnan korkeuden vaihtelut.

 15. Täällä Kontiolahden Jakokoskella sataa lunta kuin maaliskuussa. Tiet ovat loskaisia. Elliinooran rapsuttelu parin viikon ikävän jälkeen on juhlaa. Mirjalle lämmin kiitos hyvästä Ellinooran hoidosta!

  Valtiopäivien avajaisten kaksi puhetta rohkaisevat taas luottamaan politiikan mahdollisuuksiin toimia järkevästi. Kun vain media pitäisi maalipurkit ja pensselit kaapissa!

  Päivä vain ja hetki kerrallansa…

 16. @ Erkki
  Mukavaa, että olet päässyt kotiin, hauskaa talvista Vapun viettoa teille !

 17. Uuhai Hai Uuhai Hai toverit Finlandia
  uutta lunta 35cm luistava keli
  Vuo Katti

 18. Hiljainen on kylätie? Taitaa hiljetä lisää !

 19. Voi harmin paikka, voi kun nyt saisitte sen Sinkkarin toimimaan taas !

 20. Hiljaiseksi meni potaattipapin mieli, kun kuulin Hotelli Joen menosta myyntiin. Tutustuttuani myyntitarjoukseen heräsi kuitenkin luottamus, ettei Minnan ja Elinan idea ja uurastus mene hukkaan. Varmasti löytyy jatkoa!!! Värtsilä ja Arppen piha tarvitsee Hotelli Joen.

  Uskon, että myös Rami ja Maija pääsevät lopulta eläkkeelle. Sinilintu on ollut vuosia tärkeä valopylväs Värtsilässä. Kiinteistöä on hoidettu hyvin voimia säästämättä. Tätä on syytä korostaa! Sinilinnulla on ihan varmasti arvoisensa tulevaisuus!

  Värtsilän laakson läpi virtaavan Jänisjoen varrella Valkoinen talo nousee hiljalleen rapiosta. Olen silloin tällöin käynyt ihmettelemässä Tapanin uurastuksen tuloksia. Mitä siitä syntyy, on ihan jännitysnäytelmä!

  Ja onhan meillä vielä maailmanluokan huovuttajapariskunta, Jänisjoen varrellapa tietenkin!

  Pidetään jääräpäisesti kiinni siitä, että Värsilän kirkko on enemmän kuin kesäkirkko ja että seurakunta käyttää sitä nykyistä enemmän. Ja että me kaikki muistaisimme, että kirkon kynnys on TODELLLA matala. Muistetaan myös, että seurakunta tarvitsee talkooapua. Seurakunta ei ole niinkään palvelujen tarjoaja eivätkä seurakuntalaiset ole kuluttajia. Seurakunta kutsuu palvelemaan, itse kutakin kodissa ja työpaikoilla, mutta myös erilaisissa yhteen kokoontumisten muodoissa.

  Pidetään myös kiinni Värtsilän koulusta, niin lujasti kuin mahdollista. Värtsilässä asuville lapsille pitää tarjota sellainen kasvupaikka, josta on hyvä ponnistaa kohti aikuisuutta.

  Valtiopäivien avajaisten kaksi puhetta ovat antaneet minulle aiheen edellä kirjoittamalleni optimismille. Värtsilä fanitus on ihan järkevää!!! Posti tuo kohta tarjolle Värtsilän pitäjäviirin. Lippu korkealle ja liputuspäivinä viiri liehumaan!

 21. Osallistuin tänä vappuiltana Värtsiläiseen Vappukarnevaaliriehaan.
  Tein kyläkierroksen tuossa klo 19.00-20 välillä.
  Pappilantieltä läksin Reitille Niirala ja takaisin. Heti ensimmäiseksi tuli vastaan kaksi ulkopaikkakuntalaista tankkaus matkailijaa ja em. reitillä näin myös muutakin liikettä. Eräs paikallinen oli rohjennut ulkoilemaan koiransa kanssa kevyenliikenteen väylälle.
  Joten yhteensä: autot ajoivat reipasta vauhtia ja ulkoilijakin pisteli reippain askelin.
  Joten päätelmänä voisi sanoa, että kyllä Värtsilä on sentään edelleenkin vilkas ja vireä kylä.
  Ei kun hyvää vappua vaan!
  (Ps. kaikesta löytyy aina hyviä ja kivoja puolia, pitää vain ajatella, niin no tässäkin tapauksessa tosi positiivisesti.)

 22. Herättyäni juuri vappuaamuun ja nyt juodessani aamukahveja ja valmistautuessani virkeänä nostamaan Suomen lipun salkoon täällä Jakoskella ja avattuani samalla Värtsin…huomaan, että edelliseen kommenttiini on tullut virhe. Värtsilän pitäjäviiri liehuu ilmassa liputuspäivien välisenä aikana. Liputuspäivinä nostetaan salkoon itsenäisen ja vapaan maan lippu, siniristilippu. Muina päivinä liehuu vireän Värtsilän viiri.

  Kauan eläköön vireä Värtsilä Tohmajärven rajattomien mahdollisuuksien kunnassa PohjoisKarjalan maakunnassa Suomen valtakunnassa, joka tänään viettää suomalaisen työn päivää.

  Nylanderin Esko, joko Wärtsilän musta on otettu esille itämistä varten?

  Klara vappen!

 23. Kovin hiljaista on ollut tällä viikolla tällä palstalla. Itse olen ollut liiaksikin pramilla. Siitä huolimatta rohkenen vielä heittää ilmaan yhden asian. Värtsissä on joka ruudun avauksessa ruutu:Linkit. Sieltä kannattaa avata aika ajoin Karjalan Sanomat. Värtsiläisten iso etuoikeus on pitää yhteyttä itärajan taakse, muutenkin kuin käymällä tankilla, siis bensatankilla.

  Mielenkiintoisia juttuja toinen toisensa perään. Kannattaa olla lukijana, kun Värtsi siihen ihan ilmaiseksi tilaisuuden tarjoaa!

  Avoimuutta, uteliaisuutta, tiedonhalua, aktiivisuutta!!! rakkaat värtsiläiset!!!

 24. Klikkaapa netissä: leminkirjava.fi

 25. Jäiden lähtö kulettelee aina näitä laitureita, tällä kertaa sellainen seilasi Sääperillä. Kunnaksen rantaa on ajautunut n. 5m pitkä metrin leveä laituri. Tunnisteena omistajalle laiturin päällä mukana on ajelehtinut kolme kiveä.

  Laituria voi tiedustella voi Pekka Kunnakselta numerosta 0400 172748.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *