Virsiä laulettiin Lemiläisittäin neliäänisesti Värtsilässä

Lemin seurakuntalaisia saapui Värtsilään laulamaan ja opettamaan neliäänistä virsilaulua lauantaina 25.4.2015. Alunperin oli tarkoitus laulaa virsiä Värtsilän kirkossa, mutta johtuen kirkon alhaisesta lämpötilasta, tilaisuus pidetiin seurakuntakodissa, jossa oli lämpimämpi olla ja laulaa.

Img_6262

Lemin äänivirsiä.

Lemin seurakunta tunnetaan erityisesti neliäänisestä virsilauluperinteestään, joka sai alkunsa 1850-luvulla, kun seurakuntaan perustettiin 60-henkinen mies- ja poikakuoro, joka alkoi harjoitella neliäänistä virsi- ja messulaulua. Tästä alkoi kehittyä perinne, joka on jatkunut näihin päiviin saakka ja jatkuu edelleen. Jumalanpalvelusten virsisuunnittelussa Lemillä pyritään siihen, että jokaisessa jumalanpalveluksessa laulettaisiin 1-3 virttä neliäänisesti. Keskeisimpinä juhlapyhinä kaikki jumalanpalveluksen virret lauletaan neliäänisesti. Seurakunnassa on käytössä äänivirsikirja, josta neliääniset virret lauletaan, Lemin äänivirsiä, julkaissut Lemin virsitoimikunta 2009.

Kari Pettinen, Lemin seurakunnan kanttori johti virren veisuuta Värtsilässä.

Kari Pettinen, Lemin seurakunnan kanttori johti virren veisuuta Värtsilässä.

Lemin seurakunnan kanttori Kari Pettinen opetti neliäänistä virsilauluperinnettä Tohmajärven seurakuntalaisille. Lemiläisten virailun järjestänyt rovasti Erkki Lintunen esitteli vieraille Värtsilän kirkkoa ja sen historiaa. Lintunen kertoi mm. Lemin seurakunnan historiasta, Lemin seurakunnan papeista ja siitä miten virrenveisuu oli saanut alkunsa Lemillä.

Rovasti Erkki Lintunen toivotti Lemiläiset vieraat lämpimästi tervetulleeksi.

Rovasti Erkki Lintunen toivotti Lemiläiset vieraat lämpimästi tervetulleeksi.

Katso kuvakooste tapahtumasta.

Kuvat ja video: Eira Varonen

15 comments for “Virsiä laulettiin Lemiläisittäin neliäänisesti Värtsilässä

 1. Kohta kuultavissa komeata laulua! Kiitos Lemiläisille ja paikalle saapuneille Tohmajärveläisille sis. paikalliset, Värtsilän kyläläiset!

 2. Eiralle erinomaisen suuri kiitos! Olet monien taitojen hallinnan lisäksi myös elokuvan käsikirjoittaja, leikkaaja ja ohjaaja. Juuri tuollaistahan meillä oli lauantain.

  Näimme myös, kuinka taitavasti kanttori Kari Pettinen piti ohjat käsissään. Harjoittelukin voi olla juhlaa, jonka sitten kruunaa lopputulos, kun veisuu ”mänyy”.

  Emäntä hoiti tehtävänsä hyvin ja sai kahvitukseen myös talkooapua. Kiitos! Ja kiitos myös K-kauppa Tiilikaiselle, joka lahjoitti vieraille tarjotun aterian! Kiitos!

  Vapaaehtoinen kahviraha tuotti 255 euroa. Sillä muutaman maalipurkin saa.

  Virsitapahtuma oli oikeastaan – ei vain seurakunnan tapahtuma vaan – kulttuuritapahtuma. Sitä juonnoissani todistelin. Niiden pois jättäminen videosta oli kuitenkin paikallaan. Laulaminen tälläkin tavalla on osa kulttuurin rikasta kokonaisuutta. Kirkon leikkaaminen ulos kulttuurista on samaa kuin repisi hihan kauniista juhlapuvusta.

 3. On vielä jatkettava. Oli mielenkiintoista tavata ensimmäisen kerran Lemin nykyinen kirkkoherra Lea Karhinen. Olin hänen paikallaan vv. 1972-81. Se oli hyvää kasvuaikaa papintyössä. Toivon Lealle Jumalan siunausta tehtäviensä hoitamisessa ja kanssaelämisessä lemiläisten rinnalla!!!

  Kari Pettinen on saamassa syksyllä seuraajan, joka tiettävästi – hänkin – on hyvin laulupainotteinen kirkkomuusikko. Siunausta lukkareiden, isä ja poika, Laurenin monikymmenvuotisen työn ja sitä jatkaneiden kanttoreiden työn jatkajalle Jonna Imeläiselle! 1850-luvulla alkanut neliäänisen virsilaulun perinne jatkuu Lemin särän rinnalla Lemin kulttuuripitäjässä.

  Pankaa Lemin punasta ja Lemin kirjavaa maahan. Me täällä Värtsilässä viime kesänä kotiin palannutta Wärtsilän mustaa.

 4. KIITOS että saimme tulla. Lemiläiset hyrisivät tyytyväisinä kotimatkalla,

 5. Erkki Lintunen kommentoi edellä; ”Kari Pettinen on saamassa syksyllä seuraajan, joka tiettävästi – hänkin – on hyvin laulupainotteinen kirkkomuusikko. Siunausta lukkareiden, isä ja poika, Laurenin monikymmenvuotisen työn ja sitä jatkaneiden kanttoreiden työn jatkajalle Jonna Imeläiselle! ”

  Lappeenrantalaissyntyinen Jonna Imeläinen on monipuolinen ja lahjakas laulaja. Jonnan ääni helisee ja soi! Minulla on ollut ilo kuulla Jonnan laulua ja soittoa vuoden ajan hänen ollessaan vuoden 2010 Hietaniemen hautausmaan kanttorin viransijaisena.

  Olin kuuntelemassa ja katselemassa Jonnaa myös 2011, kun hän esitti Joensuun kaupunginteatterissa naispääosan musikaalissa The Sound of Music. Mahtava roolisuoritus!

  Ammatillisten avujen lisäksi Jonna on aivan upea ihmisenä. Ei voi muuta kuin onnitella lemiläisiä Jonnan valinnasta.

 6. Lissu, et taatusti osaa edes kuvitella, miten onnelliseksi teit minut Jonna Imeläisestä kertovalla kommentillasi! Oikein lämmin kiitos!!!

 7. Harmittaa, etten päässyt mukaan. Hyvä, että tämä on kuultavissa Värtsin kautta jälkikäteen.
  Tuohon aikaan nimittäin siunattiin maan poveen rintamalotta Tohmajärvellä ja hän oli ansainnut veteraanien havuseppeleen viimeiseen iltahuutoon.

 8. Harmi kun en tiennyt tästä harvinaisesta kirkkoveisusta. En tiedä oliko Värtsissä ennakkoilmoitusta.. en ainakaan huomannut 🙁

 9. Alpoaatoksen kommentti on erittäin tärkeä. Se ansaitsee pohdintoja. Ensinnäkin, lemiläisten vierailusta ja ”Veisataan virttä Värtsilässä” -tilaisuudesta oli Tohmajärven kirkollisissa ilmoituksissa. Sen lisäksi myös verkkolehdessämme sekä Tohmajärven, Niiralan ja Kiteen kauppojen ilmoitustauluilla. Lisäksi lähetin sähköpostia monelle taholle, mukana myös neuvo, miten valittujen viiden virren sanat ja nuotit voi etukäteen imuroida netistä. Sain tilaa myös Karjalaisen Meno-vinkkipalstalle, missä Tohmajärvi ei liiemmin esiinny.

  Yksi iso ongelma kohtuullisen etukäteisilmoittelun aikana kuitenkin on jäänyt askarruttamaan. En osannut selvittää ihmisille, että kysymys ei ollut vain seurakunnallisesta – siis KIRKON – toiminnasta, vaan KULTTUURITAPAHTUMASTA – Suvivirsi pois koulujen kevätjuhlasta saa tällaisiakin sovelluksia. Vapaa-ajattelijoiden propaganda valloittaa: suomalaisen kulttuurin pitää vapautua kirkollisesta ja koko kristillisestä takapajuisuudesta.

  Kun kello lähestyi lauantaina klo 13, todettiin, että kirkon lämpötila oli + 12. Se ei mahdollistanut laulamista kirkkosalissa. Messuun se olisi riittänyt, mutta ei laulutilaisuuteen. Onneksi Lemin kanttori ammattitaidollaan ratkaisi asian niin, että laulaminen siirtyi seurakuntakotiin, missä ilmalämpöpumppu oli tuottanut riittävän lämpötilan. Toisekseen, ei sinne kirkkoon olisi tullutkaan niin paljon väkeä, että olisi ollut mielekästä siellä – tyhjillä penkeillä – laulaa. Kirkon kynnys on Värtsilässä noussut kumman korkeaksi! Olen itse siihen oman virkakauteni osaalta syyllinen, eikä kirkon käytön vähentäminenkään ole antanut mahdollisuuksia riittävästi kokea kotikirkon merkitystä. Lapsetkin vietiin sieltä pois, jotta Värtsilän kirkkoa voitaisiin perustella pelkän kesäkirkon väärtiksi. Minulle on ihan turhaa selitellä lämpöonglemia! Voin perustella tarvittaessa asiaa myös taloudellisesti!!!!

  Minä uskon kuitenkin vielä avaraan kulttuurinäkemykseen, jossa uskonnonvapauslaki on perustana ja ihmisten henkinen kasvu avaramielisyyteen ja toistensa arvojen kunnioittamiseen kasvaa.

  Lopuksi: Minulla on vielä voimia Värtsilän kirkon puolesta toimimiseen. Se om enemmän kuin rapistuva kesäkirkko!!! Onko Sinulla tahtoa???

 10. Hiukan hävettää.. Onhan täällä ollut vaikka miten hyvät tiedotteet tapahtumasta. Se on tämä lumienlähdön aika taas sitä aikaa kun ne kevätkiireet meille landelaisille alkavat.

 11. Arvaa, harmittiko! Olin merkinnyt allakkaan tilaisuuden väärälle päivälle. Soitin lauantai-iltana ystävälleni, ja pyysin mukaani laulamaan. Silloin selvisi , että ohi on. Voi, itku!

 12. Kyllä tuo ilmoittelu on ollut aivan riittävä, Erkki älä pahoita mieltäsi. Minua täällä kauempana asuvana ei muiden paikkakuntien kirkolliset ilmoitukset juurikaan kiinnosta ellen ole aikeissa tulla seudulla muuten käymään. Maininta ”Viikon puheenaiheet” palstalla olisi saattanut tulla paremmin huomioiduksi.

  Joka tapauksessa todella hienoa, että lemiläiset ovat käyneet vierailulla ja antaneet näytteen miellyttävästä tavasta olla yhdessä.

  Kenties seurakuntasali oli kirkkosalia parempikin harjoituspaikka. Tai ainakin perinteikkäämpi. Siinä salissa on harjoiteltu sadat kerrat kirkkolauluja. Uskon, että seinälaudatkin myhäilivät tyytyväisinä kuullessaan jälleen kuoroveisuuta.

  Muutama muistelo kuoronjohtaja Teuvo Tikan ajoilta.
  Kun miesten stemmoja alettiin harjoittaa, niin joskus Teuvo oli varannut Pectus- pastilleja ja tarjosi naisille, että imeskelisivät niitä eivätkä ”käläkättäisi” miesten harjoituksen aikana.

  Erään konsertin lehtiartikkelissa oli kuvateksi: ”Suorastaan keskinkertaista, ihasteli kuoronjohtaja Teuvo Tikka haltioituneena”

  Teuvo kertoo kirjassaan ” ..tenorissa oli kaksi laulajaa, jotka tyylittelivät tasapuolisesti oikean äänen molemmin puolin” (se toinen olin kai minä)

  Alpo R

 13. Allakassa näkyy, että Värtsilän kirkossa on su 3.5.2015 klo 10 messu ja su 7.6.2015 klo 10 messu ja sen jälkeen Elina ja Eero Luukaisen tapaaminen Esan suunnitteleman musiikkitilaisuuden muodossa, jolloin julkistetaan Elinan säveltämä ja Jaakko Haavion sanoittama laulu ”Kastemaljaan heijastuu”. Kahveilla voidaan sen jälkeen jutella Elinan ja Eeron kanssa. Värtsilä-päivien perinteinen messu kirkossa on su 19.7.2015 klo 10. Näyttää siltä, että siinä palvelevat kaikki ”papit made in Värtsilä”!!!!!

  Muista tilaisuuksista ei minulla ole tietoa.

 14. Anteeksi, rakkaat värtsiläiset, että vedän takaisin nyky hetkeen tämän aiheen.

  Ennenkuin paluumuuttajana tulin häiritsemään rauhaanne tänne Värtsilään v. 1991, synnyinpitäjääni, olin ollut monessa tehtävässä ja monella paikkakunnalla. Lemi on niistä merkittävin. Siellä nimittäin opin sellaisen totuuden, jonka toivoisin meitä värsiläisiä kiinnostavan:- paikallinen perinne on arvokas ja säilyttämisen mutta samalla myös uustuotannon aines. Lemiläiset ovat sen oivaltaneet, ja siellä asuessani sain olla mukana sitä eri asemissa toteuttamassa.

  Akateemikko Kustaa Vilkuna antoi lemiläisille v. 1973 testamentin: pitäkää Lemin särä (lampaanlihasta paistettu ateria) ja neliääninen virsilaulu yhdessä. -Toimin muutaman vuoden sen ohjeen mukaisesti, ja sitä lemiläiset yhä vaalivat Kotiseutuyhdistyksen ja seurakunnan yhteistoimintana.

  Halusin tämän vuoden huhtikuussa ihan itsekkäistä syistä tunnelmoida nostalgisesti kutsuessani lemiläiset Värtsilän kirkkoon, joka on minulle koko elämäni kannalta merkityksellinen. He tulivat, ja me saimme nauttia virren veisuusta heidän vaalimallaan tavalla.

  Verkkolehti vartsi.net on kulttuurisesti avara ja hoksaava lehti. Tämä mahdollistaa, että voi palata takaisin 25.4.2015 tapahtuneeseen. Video laulutapahtumasta on ainutlaatuinen kulttuuritaltiointi, olipa kirkkosuhteesta mitä mieltä tahansa.

  Minulle, joka tallustelen elämäni loppusuoralla, tänään ”Kutsu Jumalan valtakuntaan” -sunnuntaina vartsi.net -juttu kommenteineen, kuvineen ja videoineen oli iso juhlahetki. Kiitos, Eiralle!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *