Kaustajärvi paikannimikyltit palautettu! Virallisesti!

joensuun suunnasta

Joensuun suunnasta tultaessa.

Kaustajärvi on palautettu järven ympärille

Perjantaista 19.9.2014 alkaen Kaustajärven kylä löytyy kolmesta suunnasta saavuttaessa: Joensuun, Tohmajärven (Värtsilän pitäjän keskuksen, Arppen pihan) ja Öllölän.

Kahden vuoden ähellyksen jälkeen sain 27.8.2014 päivätyn kirjeen, jossa Liikenneviraston virkailijan allekirjoituksella varmistettu päätös:

Pääjohtaja Vehviläisen pyynnöstä olemme kuitenkin tarkemmin selvittäneet kylänne paikannimikilpeä koskevaa kysymystä sekä Liikenneviraston viitoitusohjeiden että Pohjois-Savon ELY-keskuksen tienpidosta vastaavien asiantuntijoiden kanssa.

Olemme päätyneet näkemykseen, että Kaustajärven osalta voidaan tehdä yleisestä käytännöstä poikkeava ratkaisu eli hyväksyä paikannimikylttien maastoon laitto seuraavilla reunaehdoilla:

¤ Asennettavien kylttien tulee olla liikennemerkkien yleisohjeiden mukaisia ja siten CE- hyväksyttyjä

¤ Asennus tulee tehdä ao. alueen kunnossapitourakoitsijan toimesta, mutta yhdenmukaisen kohtelun takia asennusta ei voida tehdä tienpitäjän kustannuksella.

Aikaisemmin laitetut kyltit ja pylväät on käytetty tämän järjestelyn toteuttamisessa hyväksi, niin että siten on säästetty lisäkustannuksissa, jotka Tohmajärven kunta on luvannut maksaa. Kustannuksia siis pienentää Heinjoen sillalla kiertänyt hattukolehti 180 eurolla.

kenraalinkylän suunnasta

Kenraalinkylän suunnasta.

Teksti ja kuvat: Erkki Lintunen

22 comments for “Kaustajärvi paikannimikyltit palautettu! Virallisesti!

  1. Järki ja OIKEUS voitti! Hyvä! ISO kiitos Erkki Lintuselle! Olet vuoden takoja 2014 tittelin ansainnut! Tittelisi olet ansainnut toki jo aiemmista toimistasi + lisäksi tästä!

    Hyvä Erkki! Hyvä me! Hyvä Kaustajärvi, Tohmajärvi ja Värtsilä! Hyvä myös Ely! Kiitos Anu Vehviläisen!

  2. Tarkennus: Ennen uimarantaa ja hautausmaata oleva kyltti on siinä, missä Kenraalinkylä vaihtuu Kaustajärveksi.

    Näin nyt on pullat uunissa. Ja eikö olekin mielenkiintoista, että ”vähäiseksi” leimatulta Kaustajärven kylältä haarautuu tie Kenraalinkylään ja Mökkivaaraa. Harvalla kylällä on kahden nuolilla merkityn risteyksen status. Eri asia tietysti on, kuka sinne Mökkivaaraan haluaa ajella Kaustajärven kylän läpi.

    Mutta ehkäpä keksitään sinne Mökkivaaraan poikkeamiselle jokin kiihoke. Mäne ja tiijä!

  3. Hienoa! Kiitos Erkki sinnikkäästä työstä kylttien palauttamiseksi paikoilleen.

  4. Yllä oleva kuva on siitä, mistä koko hässäkkä alkoi!

  5. Kiitos Erkille sinnikkyydestä. Taistelusi pienen kylän identiteetin puolesta ei ollut turha. Lopputuloksena on runsaasti iloa ja hyvää mieltä!

  6. Enää ei Kaustajärvellä
    viitoituksia tärvellä

    Päätös syntyi järjellä
    sillä mikä on jäljellä

    Asia on nyt lukossa
    niin kuin muikut kukossa

    Kiitän aina Erkkiä
    katsoessani liikennemerkkiä

    Ihan mieli mettä keittää
    tyytyväisyyttään ei voi peittää

  7. Eipä nyt jubileerata liika! Kunnia sinne, minne se kuuluu. Kansalaisten edustaja hoiti juttua Liikennevirastoon ja löytyi päätös, jolla voi olla ihan valtakunnallista merkitystä: ohjeita voi soveltaa käytäntöön poikkeustapauksina. Tässä on tilaa järjen käytölle ja tavallisten ihmisten toiveille/vaatimuksille. Kaustajärven kylttikiistalla on siis isompi merkitys kuin, että yhden hajakylän tarpeet saivat myönteisen ratkaisun.

  8. Sakarin sanoihin kävisi hyvin Säkkijärven polkan sävel. Ei kun säkeistöjä lisäämään.

  9. Hyvä Erkki!
    Tietääpähän Kaustassa syntynyt, kun tullaan Kaustajärvelle.
    VANHA valokuva kommenttiin palaan myöhemmin,kun saan lisä tietoa kuvassa olleiden varmentimesta.

  10. Miksi tämä Erkki Lintusen edellä esitetty mielipide: ”.. ohjeita voi soveltaa käytäntöön poikkeustapauksina. Tässä on tilaa järjen käytölle ja tavallisten ihmisten toiveille/vaatimuksille” ei koskenut myös Mökkivaara-nuoliviittojen poistamista?

    Onhan nyt todella älyvapaata, että jotain umpiperä puolentoista kilometrin tienpätkää, joka ei johda mihinkään, viitoitetaan neljällä mahtipontisella viitalla paikkaan, jossa ei asu ketään.

    Onpa hauskaa huomata, että niille yritetään nyt keksiä järjellisiä merkityksiä.

    ”Lopputuloksena on runsaasti iloa ja hyvää mieltä!” No, eipä todellakaan. Koko prosessi on hoidettu täysin ”p…stä”.

  11. Hyvä nyt mekin olemme Kaustajärveläisiä! Olemme toispuolen järveläisten mielestä olleet halkolahtelaisia tai ahvenvaaralaisia.
    OLEMME SIIS KAUSTAJÄRVELÄISIÄ!

  12. Iloinen on mieli mulla
    nyt tietää minne tulla
    Kun syntynyt on sielä
    on nyt oikealla tiellä
    Ei merkit johda harhaan
    nyt pääsee omaan tarhaan
    Ole ei nyt vaaraa
    että kääntyis kohti Mökkivaaraa

  13. Kiitos kaima runosta!
    Olen aivan samaa mieltä!

  14. Edellisen viestini viimeinen lause oli alatyylinen. Anteeksi, arvoisat lukijat. Niinpä se Erkkikin sanoi jossain viime syksyn viestissään, että runnaa asiaa läpi tyylipisteitä hakematta.

    Kiitokset kuitenkin hänelle ja muille asiaan vaikuttaneille tahoille, että saimme sentään Kaustajärvi-kyltit takaisin.

  15. Saatiin enemmän kuin pyydettiin! Plussana=Kaustajärvi kyläkyltti nyt myös Kenraalinkylästä päin saapuvia opastamassa!

    Mökkivaara opasteista.. annetaan Ely:n ”säilyttää kasvonsa” sentään.. 🙂

  16. Muistoja Kaustajärveltä

    WÄRTSILÄÄN

    Järveltä uitettu on tukit
    joista myöhemmin on tehty
    piirongit ja rukit
    Järvestä on nostettu
    alku-aine raudan
    josta on valmistettu
    kattilat ja kauhat

    Koska viranomaiset luvan siihen antaa
    Kaustajärvi ylpeänä paikan-nimi kilvet kantaa.

  17. Järki voitti. Olisi kyllä monia muitakin asioita, joissa järjen käyttö olisi suotavaa,esim. petohommat.

  18. Asiat saavat joskus kuten lumipallo suvisäällä. Pyöriessään lisää halkaisijaa alamäkeä pyöriessään saa. Pysähdys on mäen alla, kun painovoima vaikutus lakkaa. Siinä seisoo ohikulkijan ihailtavana. On löytänyt oman paikkansa.

  19. Yksi kylätien muisto. Muistan kun isäni ja Kenraalinkylästä Aimo Mylläri menivät kunnannvaltuutettuina hoitamaan kylän ja kunnan asioita Värtsilään. Aimo läksi hevosella Kenraalinkylästä ja isäni Kaustajärveltä nousi kyytiin. Yhteisellä kyydillä he jatkoivat matkaa Värtsilään kun oli sovittu edellisessä kokouksessa aikataulu. Oli kesä ja kumipyörät kärrissä. Pyörienpäällä oli kaaret laudasta tehdyt. Olin isänimukana isontienvarressa ja muistoihini jäi kun miehet istuivat ja jatkoivat matkaa kärrin pyörien päällä tarinoiden.

  20. Kaustajärveä lähestyessä on hukkusuora. Nimensä hukkusuora on saanut tien vajoamisesta soistuvan lammen syleilyyn. Sodan jälkeen oli tehtävä tie suomenpuolelle kylien välille. Hyllyvänsuon ylitys oli haastava tehtävä.
    Ei kuivatettu ympäristö vaan menetelmä oli upottaa maa-ainesta ja puuta perustaksi.
    Hevoset ja miehet uurastivat, naiset huolehtivat ruokahuollon. Kylän miesten kertomana kaksi kertaa tie vajosi suohon. Kolmannella kerra se pinnalla pysyi. Kun menetelmät ovat parantuneet on suonkohtaa parannettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *