Onnenpotkuja

Onnen_potkujaOnnea on ystävyys
Arjen onnesta juhlaan
Paavilaisen kuvitettuja aforismeja

Maija Paavilainen: Onnenpotkuja, Kirjapaja 2016

Onnea on ympärillämme. Pitää vain olla avoin ja ottaa onni vastaan. Onnea on luonto kukkineen ja eliöineen. Mikäpä olisikaan onnellisempi hetki kuin nähdä värikäs perhonen tai pitkät tuntosarvet omistava ötökkä. Eikä kaikkien päivien tarvitse olla onnenpäiviä. On niitäkin päiviä, jolloin elämä soljuu tasaisen harmaana. Toisaalta, kun ystävä piipahtaa kylään ja tarinoimaan, on onnenhetki käsillä. Itsekin voi ilahduttaa muita ihmisiä, käymällä kylässä tai lähettämällä kirjeen tai kortin.

Maija Paavilainen ( s. 1945) on ilahduttanut ystäviään monilla kirjoilla, joita voisi luonnehtia vaikkapa ystäväkirjoiksi, niin paljon lämpöä ja rakkautta hänen mietteisiinsä ja kuviinsa sisältyy. Itse olen huomannut, että uudella lukemisella löytyy Paavilaisen viisauksista uusia piilomerkityksiä, joita kiireinen lukija ei ehdi huomata.

Paavilaisen kuvakieli on yksinkertaista ja kun tuotanto on edennyt, on tussikin muuttunut paksummaksi, ei ehkä niin ilmaisuvoimaiseksi kuin aikaisemmin. Kuvakielessä on tietysti hivenen toistoisuutta ja tavanomaisuuksia, mutta kuvat kyllä ryydittävät hyvin mietelmiä, ne ovat kuin kirjailijan signeerausta ajatelmilleen.

Paavilainen on koulutukseltaan filosofian maisteri ja hänen ajatelmiaan on julkaistu vuodesta 1971 lähtien, kaikkiaan nelisenkymmentä kirjasta. Itselleni Paavilaisen uusi kirja on kuin lahja, joka lämmittää mieltä.

Mietteet ovat yksinkertaisia viisauksia ja kun ne ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, voi lukija mielessään lisätä niihin monta hyvää asiaa, jopa omasta henkilöhistoriastaan:
– Onni on löytää oma erityislaatunsa.
– Jokainen on ainutkertainen.
– Kaikkeen työhön voi käyttää sydäntään.
– Työni arvo ei ole siinä paljonko saan, vaan paljonko annan itsestäni.
– Rakkaus on tunturirakkaa kohti yhteistä tähteä.

Paavilainen kirjoittaa monista arjen aiheista, kuten tavoitteista, ilosta, jaksamisesta, mahdollisuuksista, kasvusta, arjen enkeleistä jne. Hänen tuotantonsa on omiaan ilahduttamaan ystäviä ja siitä löytää ikuisia viisauksia, joita ei ole aina tullut ajatelleeksi.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *