Oravan hyökkäyksen kestävä ruokinta lintulauta

Alpoaatos kysyi oravan hyökkäyksen kestävää ruokinta lintulautaa. Sellainen on jo keksitty. Este levyn täytyy päästä kallistumaan, kun orava yrittää nousta alhaalta levyn päälle ja siitä lintulaudalle. Pari kertaa se yrittää ja sitten luovuttaa.

Lintulauta

Kaustan Pertti 

Teemun parantelema versio

Teemun parantelema versio
Janne lähetti kuvan ruokintapaikasta jossa on oraville oikein kiipeilytelineet

8 comments for “Oravan hyökkäyksen kestävä ruokinta lintulauta

 1. Kiitokset Kaustan Pertille. En ole ennen nähnyt kyseistä laitetta. Tuo laite on varmaan oravalle este tai ainakin haaste. Näyttää seisovan tolpan päässä ja on vielä kauniskin. Pitääpä katsella kauppoja ”sillä silmällä”

  Kaikki minun lintujen ruokinta härpäkkeet kun riippuvat jostain puun oksasta mikä taas ruokkii oravan yritteliästä luonnetta entisestään.

 2. Meillä oli viime talvena tuollainen tolpan päässä oleva ruokintapaikka
  varustettuna myös alemmalla esteellä. Hyvissä ajoin talvella jotkut oravat
  voimistelivat itsensä alemmalle läpyskälle ja siitä edelleen siemeniin
  käsiksi. Jonkinlainen ylimääräinen haaste se uusi malli niille oli.

 3. Kyllä tuollainen keikkuva estelautanen vaikuttaa tehokkaalta. Sellaisen voisi ehkä ripustella myös yläpuoliseen naruun oravien tutkittavaksi.

 4. Hyviä estoja yllä. Meillä käytössä Birdie- niminen musta lintulauta, joka on nerokkaasti rakennettu ”3- pesäinen oravan estävä ”4 litrainen ja löytyy rauta- ym kaupoista. Kaikkia oravia se ei kuitenkaan estä, koska pystyvät roikottamaan vartaloaan katon muovireunukselta ja syömään ”pesästä” tukien pesän reunaan. Täydensin sitä sen verran, että tein 0,5 mm alumiinipellistä laudan päälle riippulangan keskeltä laskeutuvan ”kiinalaisen perinnehatun” mallisen idioottivarman, selvästi syöttölaudan katon ylitse ulottuvan, mustaksi kiiltävällä spray- maalilla maalaamani peltihatun.

  Tarveaineet maksavat muutaaman euron. Ostin 0.5 x 1,0 metrin palan 0,5 mm kiiltävää alumiinipeltiä. Maksoi n. 7 euroa. Siitä saa 2 estohattua. Käytin pellistä yhteen hattuun 50 x 50 cm. Ihan keskelle palaa tein pienen reiän rippurautalangalle. Sitä hyväksi käyttäen piirsin palan suuruisen ympyrän. Leikkasin puutarhasaksilla liiat pois ympyrän muotoiseksi. Pyöreästä palasta pitää vielä leikata halutun hatun -kartion- jyrkkyydestä riippuen 10-15 cm kolmiopala kartio pois reunasta keskikohtaan asti. Sitten taivutetaan palasta ”aukko umpeen” ja syntyy ”kiinan hattu” Sauman kohdalla levyn reunat menevät päällekkäin ja siinä voi vielä säätää tulevan kartion jyrkkyyttä. Itse käytin sauman sitomiseen 3 pop-niittiä.

  Oravat kävivät testaamassa uutta estoa ja joutuivaat hyppäämään heti reunalta maahan . Hattu on idioottivarma estäjä ja lauta tyylikäs!

 5. Teemu, voisitko ottaa kuvan siitä luomuksestasi ja lähettää tänne toimitukseen (julkaisuoikeudella tietenkin)
  verkkovartsi@gmail.com

  Ihan niinkuin tuossa kuvan laitteessa olisi normaali wokkipannun kansi. Vastaavanmuotoisia lampun varjostimia saa kirppareilta melkein ilmaiseksi killumaan oravan kiusaksi syöttöpaikan naruihin.

 6. Meillä problems ratkesi niin, että lintulautoja
  ei sijoitettu niin lähelle puita tai räystäitä, että orava
  pääsisi hyppäämään lintulaudalle. Pylväs, jonka päällä lauta on
  pujotettiin liukkaaaseen peltiputkeen, siihen ei orava kynnet pysty,
  eikä kurre näin ollen päse kiipeämään laudalle.

 7. Ollaanpa oravan syömätavoista mitä mieltä hyvänsä niin yksi on varma, sillä on meihin syöttäjiin erittäin työllistävä vaikutus. Minulla on useita syöttöpaikkoja yhtä aikaa, eikä yksikään ole säästynyt oravan vierailuilta. Laitan tähän linkin juttuun, jossa on syöttöpaikan näkymiä ikkunasta kuvattuna. Oravakin on vahvasti mukana tarinassa

  https://vartsi.net/2017/02/23/pihabongauksen-sivutuotteita/?highlight=orava

 8. Olemme kiinnostuneita lintujen elämästä ja tavoista joten syöttölaudat on jo vuosikymmeniä pidetty ”näköalapaikoilla”. Takapihallamme on niin paljon oraville sopivia ”hyppypaikkoja” : pensasaitaa, ulottuvia puidenoksia, katon reunoja ym. mistä oravat pääsevät lautojen päälle hyppäämällä ja siitä täyttämään varastojaan. Liukas maasta lähtevä tukikeppi ei siten välttämättä ole sen varmempi kuin yläpuolinen este. mm. Liukas, suurikokoinen ”kiinanhattu” estää oravaa hyvin ja samalla suojaa linnunruokia veden ja lumen pilaavalta vaikutukselta edes jonkinverran. Ylhäältä päin voi suojata melkein minkä laudan tahansa, kun este on tarpeeksi suuri, liukas tai ahdas isommille ahmateille. Alumiinipelti on erinomainen ja helposti muotoiltava, kestävä mateiaali estorakenteisiin.

  Kun syöttöpaikkaan on näköyhteys -puolin ja toisin- eivät harakat tai muut isommat linnut pääse retostelemaan niin helposti kuin ”ilman kontrollia”. Laudoilla käy monien tiaislajien lisäksi vuositasolla n. 20 erilaista lintulajiketta, myös keväällä Suomeen muuttavia harvinaisempia lajikkeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *