Hapankaali

Tuli kaupan mainoslehti. Nyt saa kaalia alle 60 senttiä kilo! Ja minähän en voinut vastustaa kiusausta, sota-ajoilta kun olen perinyt nuukuuden.

Käly oli aikoinaan ostattanut minulla ihan oikean hapatusastian. Pitihän se saada arvoiseensa käyttöön. Tulin kotiin kolmen komean kaalinkerän kanssa. Kälyltä vielä neuvoja kyselemään. Hänpä vähätteli aikomuksiani. ”Nythän saa niin hyvää hapankaalia halvalla kaupasta. Ei sitä itse kannata ruveta tekemään.” Mutta kaalit oli jo ostettu ja harrastus se on tämäkin. Eikä minulla ole se kauppa tuossa nurkan takana, mutta kellari on.

Niin joutui yleiskone töihin. Nöyrästi se suikaloi kaikki kaalini. On siinä ollut muinoisina aikoina työmaa, kun on veitsen kanssa suikaloitu saavikaupalla kyseistä vihannesta. Suikaleet ladoin vähin erin suolan kanssa pyttyyn. Aina välillä survoin kaalia. Se olikin varsinainen työmaa. Kaalista piti saada mehu irtoamaan. Isännän tekemä puupurtsa, joka oli tarkoitettu puolukan survontaan, oli oiva työkalu. Siitä huolimatta tulin ajatelleeksi, että taitaa olla kuivan kesän kaalia. Lopulta alkoi kosteutta kertyä. Iloinen lotina kuului pytystä. Aamurupeama siinä touhussa sujui huomaamatta. Nestettäkin oli kertynyt niin paljon, että pytyn täytyttyä sain painotkin nesteen alle niin kuin kuului. Pytyn nostin isännän avustamana hellan perälle lämpimään. Vesilukkokin sai vetensä.

Seuraavana päivänä kuulostelin jännityksellä , tokko käymistä tapahtui. Helpotuksen huokaus pääsi, kun ensimmäinen ”PULP” tuli korviini. Työ ei ollut mennyt hukkaan. Siellä hellan perällä se ääntelee vieläkin ainakin huomiseen tai ylihuomiseen. Sitten tuleekin lakmuspaperille käyttöä. Kunpa muistaisin ostaa sitä apteekista! Vitamiiniensaanti on turvattu talveksi.

Inkerinmaalla tehtiin aikoinaan seuraavanlaista hyvin säilyvää salaattia. Annos on aika suuri, mutta sen voi sovitella omaan talouteen sopivaksi. Tekeminenkin onnistuu aina. Tässä resepti:

5 kg kaalia Liemi: 1 l vettä

300 g porkkanaa 1 rkl suolaa

3 valkosipulin kynttä 1 dl sokeria

2 dl öljyä 1,5 dl etikkaa

Vihannekset raastetaan. Keitinliemi kaadetaan kuumana salaatin päälle. Valmista parin päivän päästä.

Kuva: Irene P

Kuva: Irene P

10 comments for “Hapankaali

 1. Hapankaalia käyttäen tulee erinomainen lammaskaalikeitto.

 2. Ei se noin vain käy, sanoi emäntä ja kantoi eteeni Mysi Lahtisen ohjeen. Laitan sen tähän, koska keitto oli harvinaisen maukasta. Ohje on kuudelle hengelle.

  600 g lampaan lapaa
  2,5 l kylmää vettä
  3 lihaliemikuutiota
  2,5 tl suolaa
  2 sipulia
  2 valkosipulin kynttä
  300 g hapankaalia
  700 g valkokaalia
  1 rkl hunajaa
  10 maustepippurimarjaa
  puoli tl kuivattua timjamia
  2 mausteneilikkaa

  Rautapata on paras. Paloittele siihen liha pienehköiksi kuutioiksi. Kaada päälle kylmä vesi (kylmä, jotta liemestä tulisi maukas). Keitellään ensin reippaasti ja sitten hissukseen jonkin aikaa ja kuoritaan vaahto tarkkaan pois.

  Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisätään liemikuutiot, suola, suikaloidut sipulit ja valkosipulit. Lisätään myös hapankaali, jota ei tarvitse huuhdella sekä suikaloitu valkokaali. Sitten sekaan pippurit, hunaja, timjami ja kokonaiset mausteneilikat.

  Saata keiton alku kiehuvaksi ja pane tiiviillä kannella peitetty pata sitten 150-asteiseksi lämmitettyyn uuniin, jossa kypsytetään kolme tuntia.

  Tuupovaara -seura on kustantanut 1996 Rauni Piitulaisen kirjan paikallisesta ruokaperinteestä. Kirjan nimi on ”Ottoiten, olokee hyvä”. Siihen tapaan minäkin kehoittelen.

 3. Huomenta – voihan se teidän kaali olla parempaa, mutta minä tai me ostamme kaupasta – se on helpompaa. Kaaliruokia olemme syöneet kyllä paljon, vaikkei itse kasvatetakaan kaalia. Hyvää on näin syksyllä. Tyttäremme ovat vieneet kaikenlaista Sepon keräämää
  koteihinsa täällä käydessään- viimeksi eilen. Voi kun näin Paavo-pojan- se oli ihanaa.
  Kirstin perhe lähetti ihania koirakuvia meidänkin nautittavaksi.
  Kiitti Kirsti

  Täytyis kokeilla noitakin Irenen ym. ohjeita.Mirja

 4. Kiitos ohjeista! Täytyypä kokeilla.

  Hapankaalia olen kaupasta ostanut.

 5. Hapankaalista kun olen tehnyt sitä vuosia yli 30 niin nykyisin maistan sen happamuuden ottamalla hapnkaalin lientä lusikalla suuhuni. Suun makunystyrät ovat hyvät kontrolloimaan koska happamuus on sopivaa. Hapankaalia voi maustaa kuminalla, katajanmarjoilla, sinapinsiemenillä sekä sekoittaa siihen juureksia kuten porkkanaa. Erityisen hyvää tulee hapankaalista kun siihen lisää pilkottua ruokasipulia ja vilä maku paranee lisäämällä muutaman valkosipulin kaalikiloa kohti. Valkosipuli voi värjäytyä hapankaalin joukossa sinivihreäksi ja se on lajikekohtainen ominaisuus. Toiset valkosipulit värjäytyvät ja toiset eivät. Väri johtunee hapankaalin happamuuden esiin tuomista antosyaani väreistä, joita esiintyy kaikissa kasveissa. Suolaa olen käyttänyt 10g kilolle kaalia. Kirjoitan tätä minä muodossa sillä se vaimoihminen maistoi ensimmäisen kerran elämässään hapankaalia, kun uskalsi lähteä minun mukaan tätä elämää yhdessä kulkemaan. Niin se hapankaalin tekeminen on ollut miehen toimialaan kuuluva luontaisetu. Tälle syksylle valmistin 22kg hapankaalia ja se riittänee kevääseen saakka.

 6. Tässä olisi nyt hyvä juttu sinne osastoon ”Reseptit”

 7. BRATWURST – HAPANKAALIPATA
  1 hapankaalia
  ½ teelusikallista kuminoita
  1 desilitra vettä
  2 omenaa
  4 bratwurstia
  Huuhdo hapankaali siivilässä, laita se pataan yhdessä kuminan ja veden kanssa. Hauduta 10 min noin 150 astetta
  Lisää paloitellut omenat ja jatka hauduttamista 20 min.
  Pistele bratwurstit ja laita ne pataan hapankaalin päälle. Hauduta vielä 10 min.
  Tarjoa sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden kera.

 8. Eipä sitä lakmuspaperia ainakaan Tohmajärveltä löytynyt. Makunystyröihin piti luottaa.

 9. Hip-hei… Johan näitä herkkureseptejä alkaa vihdoin tupien kätköistä löytymään!

 10. Hei Irene kun hapankaalin liemi on sinun mielestä sopivan hapanta niin kaali viedään kylmiöön. Se on silloin valmista ja säilyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *