Lukijan kynästä

On päivänselvää, että kyseinen koulurakennus on Pitäjäyhdistyksen toimintaa ajatellen paras mahdollinen kohde Värtsilässä. Se on myös ulkokuntalaisten helposti saavutettavissa. Tielle näkyvän talon huomioarvoa on tarvittaessa helppo tehostaa valaistuksella ja opastein. Sisä- ja ulkotilaa riittää monenlaiseen toimintaan ja rakennusten ympäröimä piha-alue muotoutuu luontevasti “toriksi”.

Kokemusta tilojen käytöstä on Pitäjäyhdistykselle jo kertynyt, tilojen hyötykäyttöä ei tarvitse arvailla. Monet toiminnot ovat tiloissa käynnistyneet ja kyläläiset  ovat ottaneet talon omakseen. Ilmeisestikin talo jo nyt kokoaa väkeä varsin laajalta alueelta ja se tulisi olla tavoite jatkossakin. On täysin mahdollista että kiinnostaviksi koetut palvelut vetävät väkeä lähikylistä Tohmajärven alueelta. Silloin 400 asukkaan kylä on kokoaan paljon isompi.

Värtsilän Pitäjäyhdistyksen kykyä hoitaa leiviskäänsä ei ole syytä epäillä jatkossakaan. Vuosien mittaan kyläpäällikkö Matti Jaatinen kumppaneineen on toimillaan osoittanut, että hommat hoituvat ja kehittyvät.

Pitäjätalon reviiriä/vetovoimaa pitäisi ehkä pyrkiä kasvattamaan kehittämällä palveluja niin, että ne kiinnostaisivat entistä enemmän myös kylärajojen ulkopuolella. Varmaan tanssiaiset ja markkinatapahtumat ovat nykyisinkin tällaisia tapahtumia. Tapahtumien piirin laajentaminen epäilemättä kasvattaisi myös niiden esiintyjäjoukkoa. Käytössä olisi kaksi tapahtumakenttää: Pitäjätalon/koulun pihapiiri sisätiloineen ja kesäteatteri-navetta entisen kunnantalon pihapiirissä.

Olisi hyvä, jos tapahtumia/toimintaa voitaisiin aikatauluttaa ja markkinoida jopa vuositasolla – ja aivan erityisesti kesäkauden osalta. Tapahtumien ennakointi (kesäteatteri-toiminnan tapaan) antaisi lisäryhtiä kyläläisille “ohjelmatuottajina” ja yleisön keskuudessa kuva Pitäjätalosta vahvistuisi kohteena, jossa “tapahtuu aina jotain kiinnostavaa”. Suunnitteluun osallistuisivat tietysti kaikki Pitäjätalon keskeiset toimijat ja hyödynsaajat. 

Parhaimmillaan tällainen kolmannen sektorin toiminta tulisi toteuttaa Pitäjäyhdistyksen ja kunnan yhteistyönä. Se olisi esimerkki luovasta kansalaistoiminnasta ja onnistuminen olisi yhteinen saavutus.

Kommenttien perusteella huomaa, että värtsiläläiset tietävät oikein hyvin, miten suuri merkitys Pitäjätalon toiminnalla seudun vireyttäjänä on. Mutta ovatko kunnan virkamiehet samalla aaltopituudella? Luovaa keskustelua ei synny, jos puhutaan vain kustannuksista. Sen sijaan toimintaa yhdessä pohtimalla syntyy väistämättä myös tuottavia ideoita.

Kyllä Värtsilän väki sen tietää.

-Leo Härkönen

2 comments for “Lukijan kynästä

  1. Leo Härkönen kirjoittaa viisaasti! Aloitetaan siitä, että virallistetaan Värtsilän PITÄJÄN nimi. Perusteita löytyy runsaasti, ja kaikki ovat Tohmajärvelle hyödyllisiä. Maailman maineessa purjehtiva Wärtsilä Oyj Abp on syntynyt Tohmajärven kunnassa – ennen Värrtsilän KUNNAN syntyä. Laitetaan historiaa nykyaikaan. Tässä on markkina-arvoa. Wärtsilä on Tohmajärven lapsi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *