Niiralan kauppa – osa 3. Cafe Elja

Elmo ja Jaana Partanen

Niiralan kauppa juttusarjassamme olemme nyt päässeet kolmanteen osaan. Marraskuussa 2019 ohjaksiin tarttuivat Elmo ja Jaana Partanen. Liiketila oli ollut jälleen kerran tyhjilleen, tällä kertaa liki puolitoista vuotta. Idea kahvilatoiminnan jatkamisesta oli tullut eräänä heinäkuisena hellepäivänä ohiajaessa matkalla rajan yli Karjalaan.

– Pitäisikö meidän vielä tämäkin hulluus kokea ja lähteä yrittäjiksi tuohon, olivat Partaset tuumineet ja hekotelleet ohiajaessaan. No päätös syntyi syksyn kuluessa ja kunnan kanssa vuokraneuvottelut johtivat siihen että Cafe Eljan toiminta käynnistettiin loppuvuodesta. Nyt jälkikäteen Partaset toteavatkin että missään tapauksessa he eivät olisi aloittaneet yritystoimintaa jos olisivat silloin tienneet miksi maailma lähikuukausina muuttuisikaan. Koronapandemia roihahti silmille jo muutama kuukausi avauksen jälkeen ja heti ensimmäisenä keväänä tuli pakollinen parin kuukauden koronasulku liiketoimintaan.

Jaana on taustoiltaan ravintola-alan ihmisiä, tuttu kasvo jo kaukaisilta Tetrituvan ajoilta. Vuosikymmenten varrella alan työkokemusta karttui grillikioskilla, kunnan palveluksessa, yksityisissä hoitokodeissa ja Attendon palveluksessa. Elmon työtausta ja meriitit tulevat aivan muilta toimialoilta. Tiilitehtaalla työskenneltiin nuorena yhdessä mm. Rädyn Sepon kanssa mutta pääosan työurastaan Elmo loi eri tehtävissä postin palveluksessa.

Haasteita näiden kolmen toimintavuoden aikana on tosiaan riittänyt. Koronan johdosta sulkeutunut raja vaikutti merkittävästi kahvilan asiakasvirtoihin eikä edes kotimaanmatkailun ennätyskesä 2021 näkynyt millään lailla kahvilatoiminnassa Niiralassa. Autoletkat porhalsivat jonossa ohi Keski-Karjalan kohti Kolia ja muita kansallisesti tunnettuja retkikohteita.

Rajusti kohonneet polttoaineiden hinnat vähensivät viime kesänä kotimaan matkailua ja kesästä tuli edellisvuotta vieläkin hiljaisempi. Sähkön ja raaka-aineiden kallistuminen tänä vuonna on tuonut myös omat lisähaasteensa liiketoiminnan pyörittämiseen. Annoshintoja ei ole voinut nostaa samassa suhteessa kohonneiden kustannusten kanssa jottei viimeisiäkin asiakkaita olisi karkoitettu.

Partaset tekevät työtään kahdestaan joten onneksi tämän suhteen ei paineita palkanmaksuun ulkopuolisille ole. Toimintaa on muulla tavoin pyritty tehostamaan ja esimerkiksi aukioloajat ovat tarkkaan harkitut. Cafe Elja tarjoaa tiistaista torstaihin kotiruokalounasta, perjantaista on muodostunut perinteinen pizzapäivä. Viikonloput yrittäjäpariskunta huilaa ja maanantaisin tehdään pakolliset taustatyöt ja käydään mm. tukussa Joensuussa.

Joulupöytä tulossa

Cafe Eljassa on tarjolla perinteinen Joulupöytä torstaina 15.12. klo 11-15. Näissä olosuhteissa kun sota Ukrainassa jyllää, ja rajaliikenne on tämän johdosta lähes jäissä, eivät Partaset uskalla tehdä pitkäkestoisia suunnitelmia liiketoimintaan. Jonkin aikaa onkin menty eteenpäin periaatteella ”Päivä ja viikko kerrallaan”.

Haastattelun lopuksi Elmo ja Jaana harmittelevat sitä etteivät he ole päässeet näyttämään todellista osaamistaan ja paikan potentiaalia normaaleissa olosuhteissa.

1 comment for “Niiralan kauppa – osa 3. Cafe Elja

  1. Elja on kova sana! Myös pitopalvelun herkut löytyvät!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *