Niiralan kauppa – osa 2.

Kuva: Värtsi, marraskuu 2019

Edellisessä artikkelissa kävimme läpi Niiralan kaupan historiaa Hurskaisen kauppiaspariskunnan osalta. Artikkeli herätti melkoisen määrän kommentteja, kiitos niistä! Värtsi on siis herännyt henkiin. Lukijatoiveissa on kurkistaa ajassa vieläkin kauemmaksi. Koska itselläni ei muistikuvaa tai omakohtaisia kokemuksia Hurskaisia edeltävästä ajasta Niiralassa ole, vaatii aihepiiristä toteutettava juttu tavallista enemmän paneutumista sekä taustatyötä. Tähän aiheeseen palaammekin tulevaisuudessa.

Hurskaiset luopuivat kauppatoiminnasta 2007 marraskuussa ja kuten edellisessä jutuissa kerroimme, ei liiketoiminta kauaa ehtinyt naftaliinissa olla kun jatkajat löytyivät. Keväällä 2008 toimintaa jatkoivat Valentina ja Ari Puustisen sekä Anjelika Hovin yhdessä perustama yritys. K-kauppa lopetettiin ja toiminnassa keskityttiin ainoastaan kahvila- ja ravintolatoiminnan ylläpitämiseen sekä polttoaineen jakeluun. Samalla Puustisen pariskunta muutti Hurskaisilta vapautuneeseen yläkerran asuinhuoneistoon.

Jossain vaiheessa Anjelika Hovi jättäytyi pois yrityksen toiminnasta ja Puustiset jatkoivat kahvilan pyörittämistä kahdelleen. Valentina ja Ari jaksoivat pyörittää yritystä useita vuosia kunnes jossain vaiheessa tuli heidänkin jaksamisessa rajat vastaan.

Puustisten jälkeen ruoriin hyppäsi Einari Hirvonen joka pyöritti kahvilatoimintaa vuoden päivät. Lyhyen jakson Einari vuokrasi myös yläkerran asuinhuoneistoa Air bnb:n sekä Bookingin kautta rajan turisteille ja muille petipaikkaa kaipaaville. Einari Hirvosen luovuttua toiminnasta kunta etsi tiloihin uutta yrittäjää mm. rajahankkeen kautta. Kiinteistön omistus oli myös jossain käänteissä siirtynyt Tohmajärven kunnan hallintaan. Tilat ehtivät olla jo tovin tyhjillään kunnes Länsi-Suomesta saapui äiti-poika yrittäjäpari kokeilemaan vuoroaan. Heidän taival Niiralan kaupalla jäi valitettavan lyhyeksi kestäen ainoastaan muutaman kuukauden. Vuonna 2019 yrittäjinä tiloissa aloittivat nykyiset toimijat Jaana ja Elmo Partanen. Toimintaa alettiin harjoittamaan Cafe Elja nimellä.

Tässä artikkelissa olikin tarkoitus tänään läpi käydä enemmän Niiralan kaupan nykytilaa sekä paria pandemiavuotta. Koska kahvila on maanantaisin kiinni, Partasen pariskunnan haastattelu jäi huomiselle ja se julkaistaan sitten artikkelisarjan kolmannessa osassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *