Tasemummot telkkarissa

Erkki Määttäsen dokumentti Tasemummot TV1 Ma 01.10.2018 klo 21.30 ja Su 07.10.2018 klo 13.10. Kesto 60 min.

Dokumentti kuvattu pääosin Tohmajärvellä ikäihmisten palveluyksiköissä.

25 comments for “Tasemummot telkkarissa

 1. Täytyypä katsoa ohjelma.Eilen tuli ohjelma Hiljaiselia Öllössä.Kertoi kissatalosta.

 2. Kissatalotarina taisi olla uusinta. Tasemummot merkitty allakkaan.

 3. Kannattaa katsoa! Katsoin jo etukäteen Areenasta. Dokumentin lopussa myös joulukuinen tunnelmahetki Värtsilän kirkosta.

 4. Hyvä oli dokumentti ja lopputulos surkea.
  Mielihyvin seurasin Mika Piiroisen järkeviä näkemyksiä.

 5. Kannatti katsoa! Kyllä siellä vilahteli
  muutamaan otteeseen Värtsiläkin
  mukana kuvioissa.

  Vanhusten toiseen paikkaan siirtoa seuratessa
  tuli mieleen, että moni varmaan koki lähtevänsä
  taas kerran evakkoon.

 6. Katsoin minäkin,hyvä dokumentti.Miksi pitää nämä pienet kodinomaiset ryhmökodit lopettaa.Kyllä se olisi vanhuksille paras paikka.Niinkuin ohjelmasta nähtiin.

 7. Miten käy näille suurille ikäluokille, jotka ovat olleet rakentamassa
  sotien jälkeen tätä hyvinvointivaltio Suomea?

  Vaikuttaa, että soten myötä on tulossa suuret hoitofirmat keräämään
  vanhuksien hoidosta tulevat voitot. Vanhukset ja sairaat ovat vain pelinappuloita.

  Mikä on sitten tuleva hoidon laatu? Kyllä raha kelpaa.

 8. Tasemummot antaa virheellisen kuvan ikäihmisten hoivasta
  Yleisradio on julkaissut 1.10. Erkki Määttäsen dokumentin ”Tasemummot” Yle Areenassa ja se esitetään Ylen TV1 kanavalla 1.10. klo 21.30. Dokumentti on hyvin värittynyt ja sisältää lukuisia virheellisiä väitteitä, joita haluamme tässä oikaista.

  Dokumentin tekijä Erkki Määttänen ei ollut dokumentin tekemisen aikana yhteydessä Attendoon eikä koko Pohjois-Karjalan sote-palveluista vastaavaan kuntayhtymä Siun Soteen, eikä meillä näin ollen ollut mahdollisuutta korjata virheellisiä väitteitä.

  Tohmajärven kunta ulkoisti kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa Attendolle vuonna 2013. Kunnan tavoite oli säästää sote-palvelujen kustannuksissa ja säilyttää omat lähipalvelut. Kummassakin tavoitteessa kunta on onnistunut. Ulkoistussopimuksen mukaisesti Tohmajärven kunnan hallinnoimia hoivakoteja operoi nyt Attendo. Nämä hoivakodit ovat Marjattakoti, Erkkilä ja dokumentissa näkyvä Takkunurmentupa.

  On selvää, että ikäihmisten hoivassa Tohmajärvellä on parantamisen varaa ja olemme pahoillamme tilanteesta. Paikallisen pienen kahdelletoista ikäihmiselle hoivaa tarjonneen yrityksen toiminnan loppuminen ja sitä seurannut muistisairaiden asukkaiden muutto on aina valitettava tilanne ja erittäin harvinaista Suomessa. Attendo tekee parhaansa edistääkseen näiden asukkaiden hyvinvointia uudessa kodissa. Olemme dokumentin kuvaamisen jälkeen tehneet useita toimenpiteitä hoivan laadun parantamiseksi.

  Attendo ei päätä, missä vanhus asuu

  Toisin kuin dokumentissa annetaan ymmärtää, palveluasumisen asukkaan sijoituspaikan eli hoivakodin päättää Siun Sote, ei Attendo. Siun sote sijoittaa Pohjois-Karjalan palveluasumista tarvitsevat asukkaat ensisijaisesti omiin yksiköihinsä. Tohmajärvellä tämä tarkoittaa, että ikäihmiset sijoitetaan ensisijaisesti kunnan entisiin yksiköihin, joita nyt hoitaa Attendo. Kyseiset hoivakodit eivät ole Attendon omia, ja Attendon ja Siun Soten sopimuksen päättymisen jälkeen tuottajaksi palaa Siun Sote. Väitteet siitä, että pienyrittäjien ahdinko johtuisi Attendosta, eivät pidä paikkaansa.

  Hoivan laatua pyritään parantamaan

  Dokumentti antaa Attendon palvelun tasosta tarkoitushakuisen negatiivisen kuvan ja antaa ymmärtää, että Attendon hoitajat tekisivät työnsä huonosti. Tämä ei paikkaansa, vaan työtä tehdään täydellä sydämellä asiakkaidemme hyväksi. Tohmajärven Yksiköidemme hoitajamitoitus on 0,6, joka on huomattavasti yli kansallisen keskiarvon

  https://www.attendo.fi/uutiset/tasemummot-antaa-virheellisen-kuvan-ikäihmisten-hoivasta

 9. Jäljet johtaa syltty tehtaalle Siun Soteen

 10. Enpä osannut huomata, että työntekijöitähän siinä dokumentissa moitittiinkin?
  Käytin varmaan väärin ulkoistamatonta melipiteenvapauttani.

 11. Attendo sanoo, ettei heihin ole oltu yhteydessä. Attendo oli kuitenkin mielestään kuvauksen kohteena. Käsittämätön ristiriita, ellei koko ohjelmaa tehty salaa ja piilokameralla.

  Kuvattiinhan tuossa vanhuksiakin. Väittääkö kohta jonkun lapsi, että häneen ei oltu yhteydessä. Ei oltu minuunkaan, vaikka jouduin nyt vastentahtoisesti puolustamaan oikeuttani omaan mielipiteeseeni.

 12. Nimimerkki ”Attendio” oli kopioinut tekstinsä suoraa Attendon kotisivulta. Siellä se oli julkaistu jo 1.10.2018 elikkä jo ennen TV1 saman päivän illalla esitettyä dokumenttia. Minä (pöljyyttänikö?) en myöskään huomannut, että hoitajien työtä olisi moitittu ja heitä syytetty. Kerrassaan asiallinen, lämminhenkinen dokumentti, kuten Erkki Määttäsen tekemät aina ennenkin. En ole vielä oppinut laskemaan niitä säästöjä, mitä muodostuu sote-palveluiden nykyisestä ketjutuksesta, montako hallintoporrasta on esimerkiksi välillä ihminen-kunta-siunsote-attendo.. Joka väliportaassahan on joku porukka, jonka pitää saada palkkaa.. Eikö ole enää mitään mahdollisuutta palata entiseen systeemiin, jossa kunnat hoitavat koko jutun?

 13. Sekavan sopimuksen ovat tehneet, kun ei kunnanjohtaja ja valtuutettu Piiroinenkaan tiedä mitä puuta ”haukkua”?

  Vai pesikö Attendo nätisti kätensä asiasta?

  Mikähän lie SiunSoten vastine…? Uskomatonta.

 14. On hyvä että asiaa tarkastellaan eri osapuolien näkökulmasta, niin pienyrittäjän kuin Attendonkin.

  Dokumentti maalaai hellyttävän kuvan pienyrityksen vastuullisuudesta ja hyvästä hoidosta, mitä ei toki sovi epäillä. Sen sijaan kuvaus Attendosta jää lähes olemattomaksi ja kylmäkiskoiseksi. Tuon perusteella ei Attendoa voi tyrmätä, vaikka soisimmekin paikallisen ja kotimaisen yrittäjyyden vanhustenhoidossa ja terveydenhuollossa kukoistavan.

  Monella meistä olisi aihetta tuntea pistoksen sydämessään vanhuksistaan huolehtimisesta. Olemmeko omaa hyvinvointia jahdatessamme ulkoistaneet 100-prosenttisesti vanhustemme hoivan ja jopa elämää rikastuttavan lämpimän kontaktoinninkin viranomaisille?

  Mutta sehän on toinen tarina. Vai onko?

 15. Hyvä päätelmä Leo!
  Maanantai-illasta lähtien on somen täyttänyt Tasemummojen kurja kohtalo. En puutu siihen sen enempää, mutta monelle kirjoittajalle tekee mieli sanoa: ”mitä sinä itse olet tehnyt vanhempiesi hyväksi”?

 16. Hyvin pittää hoittoo mummoo, jotta se tuottaa hynnoo.
  Mummon eläke kun tilille tipahti, pörssifirman kassa kilahti!

 17. Setäni Otto Rummukainen asui vähän aikaa siellä Risteenhovissa. Siellä oli paljon käytäviä. Otto lähti näyttämään minulle ”lenkkipolkuaan”.. Hän työnsi rollaattoria käytävillä ja sanoi, että täällähän on paremmat polut kuin kotona Pykälävaarassa. Lumet aurattu ja ruoho leikattu eikä ole isoja mäkiä. Pitkällä käytävällä oli käsinojallinen tuoli. Siinä Otto pysähtyi ja alkoi nostaa tuolia käsinojista. Laski nostot vielä ääneen. Kahteentoista taisi päästä. Minä nostin kahdesti.

  Sitten Otto pääsi Pikkupihaan. Oli kuulemma arvostellut paikkaa, että muuten hyvä paikka, mutta ei ole perunamaata. No, perunamaa tehtiin ja peruna kasvoi. Oton lähdettyä ”tuonilmaisiin” oli urheilukilpailussa huomattavasti vähemmän osallistujia 100+ sarjassa

 18. No niin,
  tavanomaisin puheen avaus,
  Vakavasta asiasta ja epäkohdasta ei pitäisi laskea leikkiä.
  Tottakai meistä jokainen haluaa vanhuksille hyvää hoitoa.
  Kyse on vain siitä, kuka sen maksaa.
  A. Kunta =veronmaksajat
  B. Valtio =veronmaksajat
  C. Asiakas ( vanhus, omasta pussistaan tai omaisuudestaan, vähemmän sitten jaettavaa perinnönjaossa.
  Tämä ei ole missään tapauksessa poliittinen kannanotto tai suositus vaihtoehtojen valintaan, ainoastaan kehoitus panna jäitä hattuun.
  Helppoa ei ole tämän yhtälön ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *