23 comments for “Viikon puheenaiheet vko 39

 1. HANHET.
  Viikon verran on kuulunut hanhien kaklatusta, jostain rajanpinnasta joku pieni parvi. Vasta tänäiltana kiersi Värtsilän kylän yllä 50 pään parvi, että sieltä ne alkaa tulla.

 2. Toinen ajankohtainen asia eduskunnan kunto epäilyttää, kun lukee lehtiotsikoita.
  ”Äänestyksen voitti selvä enemmistö” ,
  että missähän kunnossa se toinen osapuoli lie ollut.

 3. Tänään taas kädentaito sai kunnian, kun putkimiehen mukana olin. Meillä käden taito on jäänyt liian pienelle huomiolle.

 4. Maailma saattaa olla myllin mallin. Äitini opetti ja isäni elämässä kokenut sanoi minulle. Ole oma itsesi ja anna arvo toisillekin. Ympäristö, jos voi hyvin on Suomessa kaikki ok.

 5. Joensuuhun maanantaina ajellessa laitoimme vilkun
  Tengan tienhaarassa kohti Kiihtelysvaara. Kiihtelyksen kautta
  ajaessa tie kulkee aivan kirkon vierestä. Nyt kirkko oli poissa,
  ainoastaan kellotapuli törrötti yksinäisenä. Alue oli eristetty
  nauhoin, joten kurkkailimme palopaikalle vain tienposkesta.
  Hiiltynyt hirsinökkönen oli surullinen näky. Toivoin, että olisin
  tavannut jonkun paikkakuntalaisen, mutta yhtään jalankulkijaa
  ei liikkunut kirkon läheisyydessä. Ohiajavia autoja oli ehkä
  tavallista enemmän, kaikki ajoivat hitaasti kuin surusaatossa.

 6. Ollaan yhtenäisiä ja pidetään tämä kotimaa itsenäisenä. Ollaan avoimia ja pidetään huoli omista voimavaroistamme.

 7. Tänä aamuna on jo havaittavissa selvästi huolestunutta liikehdintää ja kaakatusta taivaalla. Muutamia useiden
  satojen hanhiparvia näyttää olevan liikenteessä ja kaakatusta vieläkin enemmän. Että oisko Joren aika lähteä
  tännepäin ja päästä tutustumaan tarjontaan:-)

 8. Just eli äske kiersin kaikka Värtsilän laakson pellot. Lähes ykspäittäin laskin hanhien pääluvun pelloittain, tulos oli 950 hanhea. Eli ei vielä paljon.

 9. Kiitos Herrat infosta👍

  Kyllä se on reppu pakattava ja suunnattava laulumaille.

  Hotelli Joessa on siis ensi viikolla hanhiviikot😂
  Vaikka menu ei hanhiruokia sisälläkään!

 10. Tänään tuli tilhi parvi takapihan aronia pensaaseen. Metsässä marjat ovat vähissä. Kuivakesä panee marjoista elannon ottajan näin varhain hakeutumaan ihmisten pihapiiriin.

 11. Tuhansia hanhia Ilomantsin tien lähellä Sääperin pelloilla tänään puolilta päivin. Joutsenia myös monessa paikassa Värtsilä-Kitee välillä. 28.09-18

 12. Asiasta toiseen. Tuolla vanhojen karjalaisruokien fb-ryhmässä kun tuli puheeksi tsupukoitten teko, niin löysin googlaamalla otsikon Tsupukasmummo Liisa – Värtsi.

  Olipa herkullinen ketju kuvineen täältä Värtsistä v 2012 ! Kulttuuriteko EJ lta kerrassaan !

 13. Äitini teki mahapaita sylttyä ja se oli hänen herkkua. Tätä herkkua kun oli pienen pirtin pöydässä minä pysyin loitolla. Makua en maistanut kun haju pienen pojan karkoitti.

 14. kastroa…koitin löytää ohjetta mahapaitasyltylle,tunnetaan myös 3-sormen lihan nimellä,olis forssan tienoolla ollut tehtaantyöläisten suosimaa peukalo-etu-keskisormin nautittua nyrkkiruokaa,vaan ei löytyn reseptiä….että kuis mamma sitä valmisti?

 15. Mitä se ”älämiskö” – sana tarkoittaa?
  Savolaiset käyttää sitä.
  Paljon on yhteisiä tai muunneltuja
  ilmaisuja savon ja pohjois karjalan kielissä.

 16. Oiskoon sama ku hölömiskö, elikkä vähän tyhmän sutjakka, mutta ei kuitenkaan värnäke:-)

 17. mahapaita….liperi-rääkkylän paikallislehdessä kotiseutu-uutiset.com 6.11.2008 juttu otsikolla ”kekrilounas herätti makuhermoja” kappale ”maista mahapaitaa” keiton ainekset lueteltu:perunaa porkkanaa naudankieltä munuaisia sydäntä lampaanlihaa verimykyjä…

 18. pentti kostamolle vihjeeksi unto eskelisen tavvoo savvoo sekä kieljkiärylöetä-sanakirjat varmempaa osaamista tiimoilta.

 19. Tuo mahapaitasyltty ei ole minun mielestä ”sylttyä” lainkaan, koska ainakin minä olen oppinut tuntemaan, että syltty on samaa kuin aladobi eli sellainen veitsellä leikattava mössö, jossa on lihan tai kasvisten lohkoja ja hyytynyt liemi.

  Joensuun kauppahallissa myytiin aikoinaan keitettyjä sisäelinten palasia mahapaitasyltyn nimellä. Siinä oli mahapaitalentkoja, munuaisia, sydäntä ja maksaa. Kaikki olivat siis kypsiä. Mitään lientä tähän ei kuulunut. Kaupassa säilytys saattoi tapahtua suolavedessä koska ostettaessa nämä kokkareet olivat märkiä. En tiedä miten lie tarkoitettu syötäväksi, mutta tuntuu oudolta jos niitä syötäisiin jotenkin kolmisormisysteemillä. Meillä niitä käytettiin leikkeleinä vaikkapa leivän päällä.

  Olen siivonnut muutamia naudan sekä lampaan mahapaitoja. Saattaa olla helppoakin kun sen osaa, mutta minulle oli vaikeaa. Ostan valmiina jos sattuu tarjolle.

 20. Minäkin olen ollut poika nöösinä teurastuspäivänä mahapaitoja perkaamassa ja syönytkin niitä.
  Nykyisin, kun ostan paitoja itselle niin joutuu valitsemaan mahapaita mallin, ettei ole sitten liian tiukka.

 21. Nykyään on saatavilla pallopaita-mallia. Se istuu Suomalaisen miehen vartalolle kuin haju-vesi lihapullaan:-)

 22. onko mahapaita sama kuin nyt grillilihana myytävä ”flankstek”täällä lännessä>flanken sivu- kylki,hyvänmakuinen ohuina lasuina,mutta mahdoton pureksia paloina,lärvä väsyy eikä ole haluja niellä ,pirun sitkasta grillinkin jälkeen.parhaimmillaan ohuina lastuina.siihen ei kuulu sisä -elinlisukkeet,varmaan toi forssalainen3-sormi liha tarkottaa sitä.asiaa vois kysästä forssaasta hakalan lihatuotteet oy:stä,mainittu mahapaitalihan yhteysessä

 23. Mahapaitasyltty? Teurasjätteestä tehtyä ja märehtijän satakerrasta tehtyjä. En tiedä valmistusmenetelmää, mutta ruokapöydässä tämä ”syltty” oli suorakaiteen muotoon leilattuja paloja. Ruotsissa hapan silakka on joillekkin herkku. Maku saattaa olla parempi, kuin haju.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *