Armas joulu jo kutsuu meitä

Arkihuolesi kaikki heitä, lauletaan tutussa Leevi Madetojan joululaulussa. Kauneimmat joululaulut ovat olleet kovin suosittuja yhteislaulu-tilaisuuksia vuodesta toiseen. Mikäs sen kauniimpi tapa valmistautua ja hiljentyä jouluun. Aattona kynttilät syttyvät myös haudoilla, käydään muistamassa edesmenneitä läheisiä.

Joulupukki matkaan jo käy, mutta niin käy monet perheetkin. Mummolat kutsuu, etenkin lapsiperheet matkaavat vanhempiensa luokse. On äiti laittanut kystä kyllä. Valmis joulu odottaa maailmalla olevia lapsia kotiin. Erilaista joulua haluavat matkustavat ulkomaille, joko lämpimään tai kaupunki kohteisiin. Muistoihini palaa kaksi Etelän-ristin alla, Australiassa vietettyä joulua.

Perinteisiin kuulu myös jouluaamuna kirkossa käynti. Aisakello helkkää, loistaa tähdet kuu, lapsuuden kirkkomatkat hevosella tulee mieleeni. Kukin tahollaan, minne matkustaakin, turvallista matkaa.

Kaikilla ei tällaiset perinteet, eikä matkat toteudu. Paljon on vanhuksia jotka viettävät joulua yksin. Ei ole enää läheisiä kuka tulisi tai kävisi katsomassa, eikä puhelin soi. Heitä ei pidä myöskään unohtaa, ketkä joutuvat ammattinsa puolesta olemaan töissä. Sairaalat, pelastuslaitos sekä poliisi huolehtivat henkilökuntineen meidän turvallisuudesta. Toivottavasti kenenkään joulu ei mene piloille alkoholin aiheuttamiin kotihälytyksiin. Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto, tulkoon joulu! Itsenäisyytemme juhlavuonna, kallein mull’ ain on Suomenmaa!

Mikko Immonen Joensuu

Share

3 comments for “Armas joulu jo kutsuu meitä

 1. Esko Taivainen
  23.12.2017 at 20:17

  Meillä oli aikanaan valtiolla neljä sillilaivaa jotka kalastivat islannin vesillä. Laivat tulivat sillilastissa Rymättylään perunan nostoaikaan. Rymättylässä silloin juhlittiin silliene saapumista. Rymättylästä tuli maankuulu ja sillit puutynnyreissä levisi suomen kauppoihin joulu herkuksi. Minun lapsuudessa äitini tynnyrisilleistä teki lasimestarin silliä ja samaa perintöä minä olen jatkanut.

 2. jussi p:nen
  28.12.2017 at 2:47

  äiteellä oli loppuunsa asti nousta jouluaamuna `joulukirkkoon`,sulkeutui köksään keitteli kahvin,kattoipöydän kaikkine syötävineen.kuka jaksoi nousta kuulemaan teki sen omaantahtiinsa ja orkkiinsa.kertoi värtsilän aikasista aamun menomatkasta jouluottalle ilman kiirettä eikä iha suorinta tietä vaan nauttien hetkestä ja matkasta,vaan ottan jälkeen heikka turusessa tuli pintaan tarve haastaa kilvan menoon kotiopäin,ja tuvan lämpöön kahveelle.elettiin -20 ja -30 lukuja.hän ajeli kaikenmoista rahtia wärtsilälle kuin .pietariin , viipuriin ,jojensuuhun ,kexnäsin ja sortavalaan.lopotissa oli naabo oskari sahlten.

 3. jussi p:nen
  28.12.2017 at 3:07

  matti jaatiselle:kaino ja hilja söderin paikka sijaitsee kaurilan aseman risteyksestä tohmalle päin ensimmäinen laajempi peitoaukeama oikeella kädellä puoltoistakerroksinen mineriitti pintanen talo jonninmoinen pensasaita ja navetta pääty tielle .aiemmin navetan edessä suurensuuri lärkki – lehtikuusi.reijo asuu nykyisin paikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *