24 comments for “Viikon puheenaiheet vko 52

 1. Sähkökatkoista on täällä Värtsilässäkin hiukan kokemusta. Ei minulla toki pitkiä jaksoja. Useita lyhyitä.

  Kuuntelin P-K:n radiota jossa kerrottiin että mm. Hoilolassa sähköt olleet poikki jo eilisestä lähtien. Sammutin ulkona olevat jouluvalot myötätunnosta niitä kohtaan joilla sähköä ei ole.

  Olemme todella riippuvaisia sähköstä. Matkapuhelinverkon tukiasematkin ovat sähköttä, saati kännykät joilla soittaa… joten mm. hätäpuheluiden soittaminen on mahdotonta tietyiltä alueilta itä-suomesta.

 2. Jolkaisen olisi omalta kohdaltaan hyvä varautua sähkökatkoksiin; ainakin pitää puhelimensa akku ladattuna sekä auton tankki tankattuna. Polttoainettakaan ei saa ilman sähköä. Lisäksi kodissa olisi hyvä olla paristoilla toimiva matkaradio ja siinä patterit. Lisäksi vettä ja valoa

 3. 28.01.2017 klo 22.37 Olemme olleet sähköttä jo 30tuntia Katkesivat eilen iltapäivällä. Ei ole vilahelleetkaan. Vesi on tiukassa sääntelyssä. Pikku aggigaattikaan ei auta koska vesipumppuun pitäs olla niinsanottua voimavirtaa kolmivaihevirtaa semmosen hinta ois ollut 2-300eur enempi. Puuhella lyöpi nyt sähköhellan lämpimästi kilpailussa.
  Uskotaan jotta tää kaamos-ajan painajainen on kohta ohi.
  Kunnon akku sekä siihen yhdistetty inventteri auttaa pienissä tarpeissa kun saa vain sen akun ladattua.

 4. Kiitos Kalle kommentista. On hyvä saada tietoa ihan oikeasta elämästä. Minä varasin vettä padallisen puulla lämmitettävään saunaan. Ulko – ledituikkuja on laitettu sinne tänne antamaan pimeässä haparoivalle edes hiukan valoa.
  Kevääseeen päin ollaan menossa.

 5. Jos kevennetään vähän, niin myökii kaheltiin telekkarrii kynttilän valossa kun ei ollu sähköjä, vuan hyvinpä tuo näytti onnistuvan:-)

 6. Se kun kynttilän valossa peilaa tuo tv:n ruutu, niin siellä saattaa näkyä ei suinkaan Nuija ja tosinuija vaan Kauniit ja rohkeat.

 7. Täällä Kemienmäellä sähkökatkos on ollut vain kerran jotain puolituntia. Varmaankin turvallisuussyistä katkaisivat sähkön, että saavat puut linjalta pois. Muutoin kaukolämmön piiriissä elettäessä ainoat varautumisen keinot ovat vesigallonat, trangia, pilkkihalarit, kuivamuona ja kynttilät. Jos tulee pitempi sähkökatkos niin ensin lopuu valo ja sähköuunin toiminta, sitten lämpö ja lopuksi hanavesi.

 8. Tsemppiä sähkökatkosten vaivaamiin talouksiin.

  Mulla on normaalissa arjessa sähköttä elämisestä vahva kokemus.Lounaiskolkassa meren vieressä syys-ja talvimyrskyt ovat tavallisia.Myrskyt kaatavat puita linjoille jo sähkökatkot ovat hyvin yleisiä.
  Pisin yhtäjaksoinen katko on muutaman vuoden takaa.Sähköttömyys kesti yli kolme vuorokautta.Valkeus tuli Jouluaattona klo 16 :).Oli ikimuistoinen Joululahja!
  Naapurilla petti hermo edellisenä päivänä ja hän ryhtyi grillaamaan kinkkua pallogrillissä 🙂 Emme suosittele naapurin kanssa kyseistä ruuanlaittotapaa possunkannikalle.

 9. Meitä ei häirinnyt aikoinaan sähkökatkot, koska sähköliittymää ei ollut. Eikä haitannut paksu lumikerros, vaan märät suopaikat jäätyivät hevosen kantamiksi. Ne me lapset tallasimme kantaviksi ja pakkanen oli armollinen. Puut saatiin tien varteen, mikä oli kyläyhteisön elämän ehto. Osa tulosta tuli metsän kautta ja osa karjan kasvatuksesta. Nyt, kun sähköt ovat tulleet, ne eivät näytä pelaavan. Kännykkäkään ei näytä toimivan korven kulkijan suojana. Eipä sähköä eipä kännyköitä tarvittu ja elämä jatkui onnellisena vuodesta toiseen.

 10. Kun aloimme v. 1993 rakentaa Ullukkaa Kaustajärvelle, ei meillä ollut sähköä. Käytimme agregaatteja, ensin pikkuista ja sitten isoa dieselmoottorista. Kun sähkölinja isolla rahalla raivattiin ja muuntaja pystytettiin, alkoi mukavuuden aika ja oli ”rajalla rauhallista”.

 11. Helppo on Suomen infa murtaa. Kännykkä kansa kiinni tukiasemissa. Neuvottomia pitkän aikaa kun guugle ei vastaa. On tämä tykkylumi hyvä oppi panee aivot ajatuksen teille.

 12. Näin vuoden viimeisenä päivänä ja tämän osion innoittamana kysyn kuinka moni teistä haluaisi palata sinne vanhaan hyvään aikaan. Hatariin ja vetoisiin asumuksiin, kantoveden nautintaan, öjylampun aikakauteen, samaan vaateparteen juhlaan ja arkeen, karjanhoitoon käsin lypsäen, hevossavotaan, viikateniittoon, ruuansäilyttämiseen suolaamalla, uutisseurantaan patteriradion välityksellä ja matkustamiseen kävellen tai julkisilla menopeleillä mikäli sellaisten kulkureitit sattuivat menemään sinne mihin oli tarvis mennä.

 13. ei kuite kauniit ja notkeat? kauheen notkeat?
  uudemman kerran kaustasta—`kausta ligger i krokoms kommun i jämtland` –
  paikkamurteella kougsta- östersundista luoteeseen. äitee opetti aikoinaan,jotta reessä on molemmilla sivuilla liisteet ,synonyymisanakirjassa `kaista`,olnek teijän kausta?

 14. Kalevin kysymykseen vastaisin, että enpä muuttaisi noin alkeellisiin oloihin niin, että luopuisin kokonaan nykyisestä asumismuodosta. Mutta olisihan se tilapäisesti varsin terapeuttista kokeilla vaikka muutama viikko että pärjääkö siellä. Ja olisihan se mukava näyttää itselleen, että osaa ja pärjää.

  Mikko Alatalolla ja Juicella oli laulussaan oma näkemyksensä maalla asumisesta. ”Mä lähden maalle jos vain pääsen yöksi pois”

 15. Asiasta toiseen. Nyt on kaupoissa herkullista Persimon hedelmää edullisesti. Yksi hedelmä aiheutti suussa aivan ihmeellisen reaktion. Suu kuivui välittömästi ja tuntui kuin yrittäisin syödä hiekkaa. Hedelmä oli kuorittu ja maistoin vain yhden pienen lohkon. Vaimo oli syönyt puoli hedelmää ennenkuin oireet tulivat hänelle.
  Onko toisilla vastaavia kokemuksia.

 16. gott nytt år för er alla!!!!tvåtusentjugonde ska påbörjas!! Busa på!

 17. verlåt !!gott nytt år för er alla!!!!tvåtusenartonde förstix ska påbörjas!! Busa på!

 18. tommottii pääsee tapahtumaan miehelle,joka kulkee aikaansa edellä-kello perstaskussa.

 19. Ei kai kovin moni ois halukas palaamaan vanhaan hyvään aikaan, jos ei ole pakko. Sähköttömään aikakauteen.

  Eihän sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

  Syttyy vaikka kolmas maailmansota.
  Hyvinhän nuo uhittelloo…

 20. Kahdella maalla näyttää olevan ^apinat^ presidenttinä.

 21. liisteet reen jalaksien sivuilla esti lumen joutumisen reen alle,muutoin pakkautuis alle ja matkanteko raskaampaa.
  jämthistoria.se`stä löytyy tietoa hednisistä nimistä.kaustan -sta tarkottaneeko stå,olla seistä,kougsta myösmuoto kaugsta vois tarkottaa,”rantamaata”.jämtlannissa esiintyy muuten ainostaan etunimi-viännöksi type erkki – ierikka ruotsinmaalla.viikinkien katoamisen aiheutti todennäkemä uskonpuhdistus,kieli ei ollus germaani,ruotsinkieleen tuli ver- för- re- de- a- be- saksan lainat,korkeammat opinnot mannermaalla ,tuhosi vanhat kielet,sekä pappien osaamattomuus paikkakielestä.esmerkiksi vastikään löydetty käsite ”bysame”,vihattu ja ahdisteltu popula jne.

 22. Synnyinseutuani kohdanneiden hankalien sääolojen muistoksi – silkasta myötätunnosta – vietin eilen hiljaisen hetken pelkän tuikun valossa.

  Kalevin luettelemista entisaikojen nostalgioista minulla on aktiivisessa käytössä vain tuo pukeutumiskoodi: samat vaatteet pyhät ja arjet.

 23. tarkistin tuon liisteen,ei ollut
  sitä ,mitä kirjuutin,sorry.mutta jos on kaustanne toisella tapaa sanottu liiste ,alkaa jalaksen taivutetusta nokasta ja kaplailla yhdistetää jalakseen ,poikosilla yh
  distetään liiste/kausta /jalasparit reeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *