Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – Marraskuu 2017

Rajojen valvonta
Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajaosuudella tilanne oli
marraskuussa normaali. Suomalaiset metsästyskoirat aiheuttivat myös marraskuussa rajajärjestyssopimuksen rikkomuksia ylittäessään valtakunnan rajan. Myös venäläiset koirat ovat aiheuttaneet marraskuun aikana rajajärjestyssopimuksen rikkomuksia. Tapahtumat on käsitelty yhdessä Venäjän federaation rajavartiopalvelun kanssa. Rajavartiosto muistuttaa metsästäjiä olemaan erityisen huolellisia metsästettäessä koiralla valtakunnan rajan läheisillä alueilla. Koiran käyttöä kannattaa välttää erityisesti alueilla, joissa rajavyöhykkeen kapeuden ja siten rajan läheisyyden takia on tavallista suurempi riski koiran liikkumisesta valtakunnan rajan ylitse.

Rajatarkastukset
Marraskuussa Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin 92 076 rajatarkastusta. Suomalaisten rajanylittäjien osuus oli noin 56 prosenttia (51 567) ja venäläisten rajanylittäjien osuus noin 43 prosenttia (39 770). Muiden maiden kansalaisuuksien osuus rajaliikenteestä oli noin prosentti (739). Vuoden 2016 marraskuussa rajanylittäjiä oli yhteensä 96 934, joten laskua rajanylitysliikenteessä viime vuoden marraskuuhun verrattuna on noin viisi prosenttia.

Kuluvan vuoden (tammi-marraskuu) rajanylitysliikenne Niiralan rajanylityspaikalla on ollut noin 17 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna. Rajatarkastuksia on tehty yhteensä 1 117 953, mikä on reilu 228 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan (1 345 523). Venäläisten rajanylitykset ovat noin viiden prosentin kasvussa (467 899 vs. 445 578/2016), kun taas suomalaisten rajanylitykset ovat laskeneet noin 28 prosenttia (538 107 vs. 887 885/2016).

Marraskuussa Niiralassa evättiin maahan pääsy yhteensä kuudelta henkilöltä. Viidessä tapauksessa syynä olivat puutteelliset maahantuloedellytykset. Yhdessä tapauksessa henkilöä epäiltiin rikollisesta toiminnasta, jonka yhteydessä henkilölle määrättiin lisäksi kahden vuoden maahantulokielto Schengen alueelle.

Lieksan Inarin tilapäisellä rajanylityspaikalla rajatarkastuksia tehtiin marraskuussa 281 kertaa. Kuluvana vuonna (tammi-marraskuussa) Inarin tilapäisen rajanylitysliikenne on noin 22 prosenttia pienempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan (4 566 vs. 5 836/2016).

Rikostorjunta
Marraskuussa Niiralassa havaittiin yksi rattijuopumustapaus, kolme ajoneuvon kuljettamista oikeudetta ja seitsemän paljastinlaiterikkomusta. Lisäksi havaittiin yksi vaarallisen esineen hallussapito.
Liikenne- ja ajoneuvorikkomuksia havaittiin 22 kappaletta ja ulkomaalaisrikkomuksia viisi. Lisäksi havaittiin kuusi muuta rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin 12 sakkoa ja 32 huomautusta.
Maastorajalla havaittiin yksi lievä valtionrajarikos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *