Värtsilän kesäteatteri 25 vuotta!

Värtsilän kesäteatteri viettää 25 juhlavuottaan. Värtsiläpäivillä sunnuntain esityksessä 23.7.2023 klo 13 alkavan näytöksen väliajalla tarjotaan täytekakkukahvit juhlan kunniaksi.

Värtsilän kesäteatteri on toiminut vuodesta 1998. Värtsilän kesäteatteri on toiminut yli 100 vuotiaan Värtsilän Nuorisoseura ry:n siipien suojissa, ns. alajaostona.

Näytelmät joita navetan vintillä on esitetty:
Mooseksen penninpyöritys (1998)
Kätkäläisen jättipotti (1999)
Sortavalan serkut (2000)
Konsultti (2001)
Intohimoinen jalkapallomies (2002)
Mökkihöperöt (2003)
Kätkäläinen ja ulkomaanelävä (2004)
Onnenmaa (2005)
Onnenmaa (2006)
Vilttiketju (2007)
Miestä vailla (2008)
Susisaaren keisari (2009)
Reposen onni (2010)
Poikamiehen pesäpuu (2011)
2012 Ei esitystä
Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit (2013)
Yksinäisten sydänten kerho (2014)
Rikkautta, rakkautta riittämiin (2015)
Taistelevat koppelot (2016)
2017 Ei esitystä
Rakkausresepti (2018)
Vallaton Vihtori (2019)
2020 Ei esitystä
2021 Ei esitystä
Mummonmökki (2022)
Amerikan Armas 2023

Välivuosiakin on ollut. Vuonna 2017 rakennus asetettiin käyttökieltoon rakennevaurioiden takia. Rakenteita vahvistettiin ja toiminta sai jatkua vuonna 2018. Taukoa jouduttiin pitämään myös koronavuosina 2020 ja 2021.

Jouko Tyyni toimi ohjaajana alkuvuosina 1998-2002, joka jälkeen pitkäaikaisena ohjaajana vuosina 2003-2019 toimi Veijo Tikka. Anneli Hurskainen aloitti ohjaajan työn vuonna 2022.

Värtsilän kesäteatteri on aina luottanut komedian ja huumorin voimaan ja näytelmät on valittu sen mukaan. Värtsilän kesäteatteri on ollut muutamina vuosina suosituin kesäteatteri katsojamäärältään Keski-Karjalan alueella. Joitakin näytöksiä on myös ns. loppuunmyyty, menneinä vuosina, eivätkä paikkavaraustaan tehneet ole päässeet katsomaan esitystä. Suurimmat katsojamäärät ovat olleet Värtsiläpäivien aikana.

Värtsilän kesäteatteri toimii entisen Värtsilän kunnan omistaman maatilan navetan vintillä. Nykyisin rakennus on Tohmajärven kunnan omistuksessa. Alla olevassa kuvassa näkyy taustalla viljamakasiini, joka toimii kesäteatterin kahviona. Viljamakasiinin kattorakenteissa näkyvät hiiltymät ovat vuoden 1951 suurpalosta jolloin navettarakennus paloi ja sytytti myös Viljamakasiinin tuleen.

Kovia kokenut navettarakennus paloi toisen kerran vuonna 1951. 1.7.1951 heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina klo 09.50 syttyi tulipalo navetan sikalan siiven yläkerrasta. Historian kirjat kertovat, että jumalanpalvelus Värtsilän kirkossa keskeytettiin kirkkoherra Uskin toimesta ja kaikkia kehotettiin sammutustöihin. Värtsilän kunnalla ei ollut siihen aikaan paloautoa, vaan ainoastaan neljän hengen pumpattava paloruisku. Sitä edellinen palo oli vuonna 1929. Tällöin rakennus oli tehty kokonaan puuta. Vuonna 1930 uudelleen rakennetussa navetassa käytettiin tiiliä. Navetassa oli tilaa 60 lehmälle ja tallissa paikat 10 hevoselle. Samaan aikaan rakennettiin Valkoista taloa joka valmistui v.1931. Alla kuva maatilan navetasta ennen suurpaloa 1951. Lisätietoja Suurpalosta täältä.

Entisen navettarakennuksen yläkerta on muutettu kesäteatterin käyttöön, mutta sopii erinomaisesti monenlaisten tapahtumien pitopaikaksi, kuten tanssien, konserttien ja juhlien. 300 paikkainen tunnelmallinen katsomo antaa suojan sateelta ja tuulelta. Itärajan läheisyys luo omaa eksoottista tunnelmaa.

Kiitämme kaikkia näiden vuosien aikana mukana olleita näyttelijöitä ja muita vapaaehtoisia. Kiitos kaikille tuhansille ja tuhansille katsojille, että olette tulleet katsomaan Värtsilän kesäteatterin esityksiä!

Värtsilän kesäteatteri kotisivuilta löytyy esittelyt kaikista näytelmistämme ja mukana olleista henkilöistä. Muistoja ja katseltavaa riittää kuvin ja videoin. Kotisivut osoitteessa vartsila.fi/kesateatteri

Videokooste näytelmästä vuodelta 2008 Miestä vailla. Rooleissa Raimo Tiittanen, Paavo Hämäläinen, Kuisma Lipponen, Mirja Kinnunen, Irja Hovi, Timo Laakkonen, Alisa Hämäläinen, Kalle Lintunen, Paula Ratilainen, Pia Räty ja Tanja Kosonen.

Toivotamme tervetulleiksi mukaan toimintaan uusia ihmisiä! Kesäteatteri on hyvä harrastus.

Kesällä 2023 esitämme Amerikan Armas nimisen näytelmän. Näytelmä on saanut hyvän vastaanoton ja yleisö on viihtynyt. Nauruhermoja kutkuttavaa näytelmää kannattaa tulla katsomaan. Alla muutamia kuvia näytöksestä.

Vesa Raninen roolissaan Amerikan Armas.
Kuvassa etualalla, Susanna Kivihaan roolissa Johanna Rannasalo. Susanna tahtoisi kovasti Armaksen aviovaimoksi Amerikkaan.
Kuvassa vasemmalla Reino (Suvi Martikainen) ja Amerikkalainen kapakkatanssija Elisabet (Eija Nissinen) kylän baarissa. Taustalla baarinpitäjä Leila (Marja Kanula).

Tervetuloa sunnuntain juhlanäytökseen! Suosittelemme tiedustelemaan jäljellä olevia paikkoja puhelimitse numerosta 041 574 3657. Näytökset jatkuvat elokuulle. Alla mainoksemme josta näkyy jäljellä olevat esitysajat.

Terveisin Värtsilän kesäteatteri

1 comment for “Värtsilän kesäteatteri 25 vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *