Uuden-Värtsilän kuvaaja

Sulattimo yöllä. Kuva Helge Ratilainen.

Helge Ratilainen asuu Joensuun Noljakassa. Kuva Seppo Pusa.

Joensuulainen Helge Ratilainen, 93, aloitti valokuvaamisen vuonna 1954 ollessaan töissä Uuden-Värtsilän sulattimolla. Puolentoista vuosikymmenen aikana hän näppäili tehtaalta ja ympäröivästä yhteisöstä tuhansia valokuvia, joita on nyt nähtävänä Värtsin jutuissa.

”Kyllä kameran etsimen läpi näkee kaiken erilaisena, siihen täytyy vain paneutua”, toteaa Ratilainen. ”Olisi se melkoinen nippu, jos kaikki tekemäni kuvat olisivat yhdessä kasassa. Noin 17 vuoden aikana tuli käytyä monenlaisissa peijaisissa.”

Kuvaamisen lisäksi Ratilainen valmisti kuvat itse. ”Vanha manuaalinen suurennuskoje on tallessa, sen voisi panna mukaani hautaan.”

Ratilainen on pitkän linja wärtsiläläinen. Hänen ukkinsa, isänsä, äitinsä ja vaimonsa ovat työskennelleet yhtiön palveluksessa. Itse hän aloitti Vanhassa Värtsilässä 16-vuotiaana 1934.

Sodan jälkeen Ratilainen oli Tohmajärven aseman sahalla, mutta siirtyi 1949 Uuden-Värtsilän sulattimolle. Kun Wärtsilä lopetti siellä, hän muutti Joensuun lukkotehtaalle, jossa työskenteli eläkeikäänsä, vuoteen 1983 asti.

”Tehtäviini Uudessa-Värtsilässä kuuluivat sulatuksen valvonta, valmistuskirjanpito ja valmiiden tuotteiden lähetys”, työnjohtajana työskennellyt mies kertoo.

Tehtaan johtaja Teemu Grönberg pöydän päässä ympärillään työnjohtajat Veikko Kettunen (oik.), Helge Ratilainen, Reino Hiltunen ja Uuno Laakkonen.

”Henkilökunnan määrä riippui siitä, miten Jänisjoessa vesi juoksi. Vuoden 1950 talvi oli niin kuiva, ettei voimaa riittänyt kuin yksivaiheuuniin. Kun keväällä tulivat tulvat, olivat kaikki neljä voimalaitosta Vääräkoskella, Saariossa, Vihtakoskella ja Ruskeakoskella käynnissä. Sitten oli vilkasta.”

”Vuonna 1951 aloitti valimo. Taalintehtaalta tuli työnjohtaja ja kaksi miestä neuvomaan meitä.”

Ratilainen on kirjannut paperille muisteluksiaan Uuden-Värtsilän ajoilta. Julkaisemme teksteistä jatkossa muutamia lähinnä tehtaan toimintaan liittyviä otteita kuvien kera.

 

 

Ruokatauolla 1959. Vas. Viljo Kettunen, Helge Ratilainen ja Matti Kakkonen.

1 comment for “Uuden-Värtsilän kuvaaja

  1. Tuossa sulattimon kuvassa näkyy hyvin se valo mikä loimotti pimeässä taivaalla pellon ja metsän takana ja näkyi meidän kamarin ikkunaan. Muutimme Valkealta talolta Uusi-Värtsilään 1952, olin silloin 7 v. Aika pelottavakin oli se loimotus aluksi.
    Myöhemmin valoilmiö merkitsi vain että kaikki on hyvin kun tehtaalla tehdään töitä. Meiltä ei kukaan tehtaalla ollut työssä, rintamamiestilaa viljeltiin ja 1-2 lehmää pidettiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *