Ystävyyttä yli rajan

Joskus tullityö on näin mukavaa. Joulutunnelmissa vas. tullipäällikkö Erkki Multamäki, rajatarkastusaseman päällikkö kapteeni Heikki Juntunen ja Värtsilän tullieverstinna Irina Kazantseva. Kuvat EJ

Tulliviikon tarinoita

Niiralan tullipäällikkö Erkki Multamäki kiittelee yhteistyön sujumista niin rajavartioston kuin venäläisten kanssa. ”Meillä on jatkuvasti kahdenkeskistä kanssakäymistä Venäjän Värtsilän tullin kanssa ja kerran kuussa kokoonnutaan pohtimaan asioita kummankin puolen tullin ja rajavartioston kesken. Lisäksi on harjoituksia, joissa myös pelastusviranomaiset ovat mukana. On ollut yhteistoimintaa huumekoirien osalta ja sätelyvalvontaharjoituksia.”

”Syksyllä oli neljä venäläistä tulliviranomaista Niiralassa tutustumassa ja vastaavasti olemme itse käyneet naapurin puolella. Yhteistyö on parantunut. Kun Venäjälläkään ei henkilövaihdoksia ole jatkuvasti, on voitu olla melko samojen ihmisten kanssa tekemisissä. Tällöin ei tarvitse puhella korulauseita, vaan voi mennä suoraan asiaan.”

Salakuljetus vähentynyt

Tullitarkastajat Pia Parkkinen ja Minna Pulkkinen syventyvät auton sisältöön.

Jutunteon hetkellä savukevarasto oli tyhjä. Kuva on vuodelta 2000.

Eräs tullin tehtävistä on salakuljetuksen estäminen. Melkein romanttiset pirtuajat ovat takana päin, mutta tupakkipuolella riittää yritteliäisyyttä. Aiempaa pienimuotoisemmaksi sekin on muuttunut, puolensataa kartonkia ovat suurimmat takavarikot Niiralassa nykyisin. Siitä on jo aikaa, kun paljastui rekka-autollinen, 2000 kartonkia.

Tuleva huumekoira Veikko ja Pia Parkkinen vuonna 2010.

Huumeita on Niiralassa tavattu pieniä eriä, käyttövälineitä hieman enemmän. Yksi koulutettu huumekoira on paikan päällä, toinen kasvamassa.

”Ammattilaisuudesta voidaan puhua salakuljetusasioissa, vaikkakin pienehkössä mittakaavassa”, luonnehti Multamäki. ”Myö häiritään heitä ja hyö meitä.”

Rikollisuuteen liittyvää toimintaa, vaikkapa rahanpesua tai piraattituotteita, valvotaan toimipaikoilla ja lisäksi on olemassa erillinen tullin rikostorjuntayksikkö. 1990-luvun alkupuolella poliisi poistui rajoilta, jolloin ajoneuvojen ja kuljettajien liikennekuntoisuuden valvonta jäi rajavartiostolle ja tullille. Rajavartijat hoitavat tältä osin lähinnä henkilöliikennettä, tulli tavaraliikenteen puolta.

Perustehtäviä ovat edelleen veronkanto ja ulkomaankaupan edistäminen. Asiakkaiden ongelmia rajan toisella puolella selvitellään. Yhteiskuntaa suojataan ottamalla esimerkiksi elintarvikkeista näytteitä.

 

 

 

 

Share

1 comment for “Ystävyyttä yli rajan

  1. Kylätalolla ovat esitelleet itseään vakuutusyhdistys ja pankki. Olisi mukava, jos jatkoksi kertoisivat toiminnastaan tulli ja rajavartiosto. Varmaan monia kiinnostaisi laajemmallakin alueella, joka kylässä ei näitä ole. Eikä olisi pahitteeksi, vaikka Multamäki toisi mukanaan Värtsilän tullieverstinnan. Kutsut vain kulkemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *