Ystävyyttä yli rajan

Tullitarkastajat Minna Pulkkinen ja Pia Parkkinen syventyvät auton sisältöön. Kuvat EJ

Jutuntekohetkellä Niiralan tullin savukevarasto oli tyhjä. Kuva on vuodelta 2000.

Tulliviikon tarinoita

Eräs tullin tehtävistä on salakuljetuksen estäminen. Melkein romanttiset pirtuajat ovat takana päin, mutta tupakkipuolella riittää yritteliäisyyttä. Aiempaa pienimuotoisemmaksi sekin on muuttunut, puolensataa kartonkia ovat suurimmat takavarikot Niiralassa nykyisin. Siitä on jo aikaa, kun paljastui rekka-autollinen, 2000 kartonkia.

Viinan salakuljetus on supistunut melko vähiin. Huumeita on Niiralassa tavattu pieniä eriä, käyttövälineitä hieman enemmän. Yksi koulutettu huumekoira on paikan päällä, toinen kasvamassa.

Tuleva huumekoira Veikko ja Pia Parkkinen vuonna 2010

”Ammattilaisuudesta voidaan puhua salakuljetusasioissa, vaikkakin pienehkössä mittakaavassa”, luonnehti tullipäällikkö Erkki Multamäki. ”Myö häiritään heitä ja hyö meitä.”

Rikollisuuteen liittyvää toimintaa, vaikkapa rahanpesua tai piraattituotteita, valvotaan toimipaikoilla ja lisäksi on olemassa erillinen tullin rikostorjuntayksikkö. 1990-luvun alkupuolella poliisi poistui rajoilta, jolloin ajoneuvojen ja kuljettajien liikennekuntoisuuden valvonta jäi rajavartiostolle ja tullille. Rajavartijat hoitavat tältä osin lähinnä henkilöliikennettä, tulli tavaraliikenteen puolta.

Perustehtäviä ovat edelleen veronkanto ja ulkomaankaupan edistäminen. Asiakkaiden ongelmia rajan toisella puolella selvitellään. Yhteiskuntaa suojataan ottamalla esimerkiksi elintarvikkeista näytteitä.

 ”Hyvää yhteistyötä”

Joskus tullityö on näin mukavaa. Joulunavajaisissa vas. tullipäällikkö Erkki Multamäki, rajatarkastusaseman päällikkö kapteeni Heikki Juntunen ja Värtsilän tullieverstinna Irina Kazantseva.

Multamäki kiittelee yhteistyön sujumista niin rajavartioston kuin venäläisten kanssa. ”Meillä on jatkuvasti kahdenkeskistä kanssakäymistä Venäjän Värtsilän tullin kanssa ja kerran kuussa kokoonnutaan pohtimaan asioita kummankin puolen tullin ja rajavartioston kesken. Lisäksi on harjoituksia, joissa myös pelastusviranomaiset ovat mukana. On ollut yhteistoimintaa huumekoirien osalta ja säteilyvalvontaharjoituksia.”

”Syksyllä oli neljä venäläistä tulliviranomaista Niiralassa tutustumassa ja vastaavasti olemme itse käyneet naapurin puolella. Yhteistyö on parantunut. Kun Venäjälläkään ei henkilövaihdoksia ole jatkuvasti, on voitu olla melko samojen ihmisten kanssa tekemisissä. Tällöin ei tarvitse puhella korulauseita, vaan voi mennä suoraan asiaan.”

 

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *