Merkkivuosia

Erkki Multamäki tuli Niiralaan 1993. Kuvat EJ

Tullitarkastusta maaliskuussa vuonna 2000.

Tulliviikon tarinoita

Heinäkuussa 1945 perustettiin Tohmajärven asemalle tulliasema. Elettiin sotakorvausten aikaa. Töitä tehtiin karbidilamppujen valossa, kirjekuoret otettiin siististi auki liimauksistaan, käännettiin ja käytettiin uudelleen. Virkailijan tittelinä saattoi olla ”kirjeenkääntäjä”. Kun kosmoskynä oli käytetty loppuun, piti vanha nysä palauttaa, jotta sai uuden.

Niiralan tullipäällikkö Erkki Multamäki on poiminut historiasta muutamia merkkivuosia. Niiralan asemalle siirryttiin Tohmajärveltä 1956. Tuolloin Niiralan kautta tuli ja meni junalla maailman eri kolkilta peräisin olevaa tavaraa.

Vuoden 1964 alkupuolella alkoi rajan yli työmaaliikenne. Suomalaiset kävivät hakkaamassa Neuvostoliiton puolella puuta, jotka ajettiin kuorma-autoilla sieltä pois.

Vuonna 1983 Niiralassa vierailivat ainakin  ulkoministeri Paavo Väyrynen, liikenneministeri Matti Puhakka ja sisäministeri Matti Luttinen. Värtsilän tunnetulla kunnallismiehellä Uuno Matikaisella esikuntineen oli heille tärkeää asiaa: pitäisi saada rajanylityspaikka, jonka kautta turistit voisivat vierailla naapurissa.

Ykä etsi huumeita vuonna 2000.

Ensimmäiset turistit ylittivätkin rajan 1988. Se oli luvanvaraista kulttuuri- ja ystävyysmatkailua. 1990-luvun alkupuolella Niiralasta pääsivät rajan yli passilla ja viisumilla vain Suomen ja Venäjän kansalaiset, kunnes 1995 ylityspaikasta tuli kansainvälinen. Vuodesta 2005 lähtien raja-asema on ollut auki ympäri vuorokauden.

”Ratkaisuja on tehty lähinnä tavaraliikenteen sujumista ajatellen. Liikenne on melko hyvin tasoittunut, vain sydänyöllä saattaa tulla hiljaisempi hetki”, kertoi Multamäki.

Miljoonan rajanylittäjän lukuun päästiin 2010. Viime vuonna heitä oli 1,3 miljoonaa ja ajoneuvoja noin 660 000. Vilkkaimmillaan on menty 6000 ylittäjän vuorokausivauhtia.

Vielä ei ole päästy samoihin lukemiin kuin heti sodan päätyttyä. Silloin näillä main oli hyvin vilkasta muutaman vuorokauden ajan, kun Karjalan kansaa siirtyi uusille asuinsijoille.

Matkustajamäärät ovat jatkuvasti kasvaneet. Kuva vuosikymmenen takaa.

2 comments for “Merkkivuosia

  1. Onnitteluni tullille ja sen virkamiehille. Tulli on meille ja muillekin tärkeä elinkeinojen ja ammattien suhteen, varsinkin matkailun kehittämisen suhteen itäsuomalaisille yrityksille ja ihmisille. Tuleepa monta kertaa mieleen kuinka uutterasti edesmennyt Uuno Matikainen ajoi asiaa. Niiralan kautta moni on päässyt ja toivottavasti pääsee edelleenkin katsomaan ent. asuinssijoja. Niin, jos siellä on enää mitään katsomista, mutta ainakin tunteet nousee pintaan ja suuri ikävä. Pusan Mirja

  2. Erkki Multamäen e.m. tietoihin lisänä seuraavaa: – Karjalan rata Sortavala-Joensuu -välille rakennettiin 120 vuotta sitten vuonna 1894. Vuosi sen jälkeen Värtsilän asemalta 4 km:n pistorata rautatehtaalle. Tässä merkittäviä vaiheita Wärtsilä Oyj Abp:n 180-vuotisjuhlavuoteen. – Tuleekohan konsernista ketään laskemaan seppelettä (ja seteleitä) Värtsiläpäivillä Nils Ludvig Arppen patsaalle? Onko aiottu lähettää kutsua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *