Karnevaalit

Lasten suusta, koonnut: Ninni Sandelius, Helsinki-kirjat 2012.

Lapsi oli isän kanssa maatalousnäyttelyssä. No siellä marssivat porsaat, joille oli kirjoitetu numero kylkeen. Poika katsoi vähän aikaa ja tokaisi: – Kato isä, ralliporsaita.

Ekaluokkalainen kysyi äidiltä, miksi meillä ei ole kuningasta. Äiti selosti, että meillä on eduskunta ja presidentti, jotka valitaan vaaleilla. Siihen tyttö viittasi kädellään ja tuumi: – Kyllä minä ne karnevaalit tiedän.

Totuus kuullaan usein lapsen suusta, se vanha toteamus pitää paikkansa ja siihen perustuvat monet kuolemattomat tarina-aarteet, kuten Andersenin satu ”Keisarin uudet vaatteet”. Kas kun keisari uskotteli kansalle, että ihminen on tyhmä, jos en näe hänen yllään kallisarvoisia vaatteita, jotka huijariräätälit olivat kutoneet. Lapsihan se sitten tokaisi, että keisarillahan ei ole vaatteita ollenkaan.

Tutustuin tähän uuteen kokoelmaan lasten juttuja ja totesin, että varsinaisia kuluneita klassikkoja siinä on niukasti. Sitäkin enemmän löytyy makoisia nauruja hersyttäviä arjen humoristisia oivalluksia: – Älä sitä pese, äiti pesi jo, sanoi Kari papille pikkuveljensä ristiäisissä. 5-vuotias Heli oli kirkossa, kyllästyi papin saarnaan ja tokaisi: – Pistäkää se ratio hiljemmalle, mua nukuttaa. Minna näki nunnan kuvan kirjassa ja tokaisi äidilleen: – Missä ton lepakon siivet on?

Joskus olen lukenut lasten lausahduksia Positiivarien sivuilta. Siellä niissä on sama hyvä tyyli kuin tässäkin kirjassa, ne on nimittäin poimittu arkisista puheista ja ovat varsin aitoja, tuskin kovinkaan paljon muokattuja.

2 comments for “Karnevaalit

  1. Lemillä oli kerran kuussa jossakin kodissa perhejumalanpalvelus. Sattui vuoro Chymoksen viinimestarin kotiin. Kysyin palveluksen jälkeen syliini kapsahtaneelta talon tyttäreltä, mitä hänen isänsä tekee työkseen. ”Se juo viinaa”, vastasi tyttö. Sitten hän käänsi katseensa kasvoihini ja lausahti: ”Siulla on särjen silmät.” — Sanopa siihen jotain! f.

  2. Karnevaali-sanan merkitys selvisi äskettäin. kaikki tietänevät ruokalajin nimeltä cili con carne. Carne =liha, valer= välttää. Siis karnevaalit on lihan välttämisjuhla tai siitä se alkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *