Topi lähikuvassa

Reijo Ikävalko: Topi Sorsakoski, Kulkukoira, Gummerus 2011.

Topi Sorsakoskesta kerrotaan, että hän joskus keikkamatkoilla innostui laskettelemaan Olavi Virran hittejä muita viihdyttääkseen. Siinäpä sitten toiset tuumivat, että Topin pitäisi tehdä tuota enemmänkin.

Topi Sorsakoski ( Pekka Tammilehto) (1952-2011) oli monipuolinen muusikko. Mitäpä muuta voi isän ja äidin puolelta vankan musiikkisuvun pojasta kehkeytyä. Kirjassa käsitellään kuvin ja sanoin Tammilehtojen perheen elämää ja monia anekdootteja villin pojan lapsuusvaiheista mahtuu mukaan. Villistä pojasta tuli villi viihdyttäjä. Joku muistuma kertoo, että erään kaupungin katukuvassa viivähti Topin keikkabussi, jonka ikkunoissa näkyi koko orkesteri kruunapuoli yleisöön päin ilkosen alasti.

No, elämänkertakirja ei olisi mitään ilman humoristisia muistumia taiteilijantaipaleelta. Toki elämään mahtui monenmoista muutakin, jopa yksinäisyyttä ja epäonnea. Mutta Jussi Raittisen bändin kautta julkisuuteen tullut Topi sai piankin ensimmäiset laulut levylle ja tahkottuaan keikkapaikkoja Boysin kanssa 15 vuotta hän oli kypsä siirtymään Agentsin riveihin. Ja siitähän tulikin menestystarina.
Itsestään selvää menestys ei ollut. Monta oharia ja keskinkertaistakin levytystä mahtui uraan. Mutta olihan niitä kulta- ja timanttilevyjäkin seinällinen ja kotiseudulleen Ähtärille uskollisena Topi lahjoitteli näitä myös kotikunnalle.

Kirja julkaistiin jo aiemmin Topin 50-vuotispäivän aikoihin. Tähän uuteen painokseen on lisätty jälkisanat taiteilijan viimeisistä vuosista. Ikävalko on tehnyt lukuisia elämänkertoja mm. kevyen musiikin tähdistä. Joukkoon mahtuvat Juha Vainio, Viktor Klimenko, Laila Kinnunen, jne…

1 comment for “Topi lähikuvassa

  1. Kaikenlaista on elämääni sattunut, mm. tapaaminen Topi Sorsakosken kanssa. 1980-luvun puolivälissä olin papintöistä ”lainassa” Maaseudun Sivistysliitossa. Siinä ominaisuudessa toimin Lemin Musiikkijuhlien yhtenä alulle panijana ja rahoituksen junailijana. Kun klassisen musiikin rinnalle oli järjestettävä jotain kevyempää ja viihteellistä, kutsuin Topi Sorsakosken yhtyeineen Jalkosalmen lavalle. Illan aluksi soitti neljä selloa ja sen jälkeen paikalle kurvasi Topin auto. Lavalla käynnin jälkeen Topi työntyi autoonsa ja minä perässä. Luin käteen 7 000 markkaa ja kiitin käynnistä. Otin tietysti allekirjoituksen kuittiin, mutta artistin verotuksesta en muista mitään. Kai se tuli jotenkin laillisesti hoidettua joko maksajan tai saajan taholta. Sen voin kuitenkin kertoa, ettei kyseiseen keikkaan käytetty penniäkään Raha-automaattiyhdis-tyksen eikä läänin taidetoimikunnan rahoja. Eikä palkkio 7 000 mk, siis reilu 1 000 euroa, koko artistiporukalle ollut iso. siitä sopimiseen piti kyllä käyttää supliikkitaitoja, niinkuin moneen muuhunkin musiikkijulien menojen kattamiseen. merkittävä ”tulolähde” oli talkootyö ja talkoohenki, minkä tekivät mahdolliseksi Lemin kesämökit ja rantasaunat. Eräänä kesänä musiikkijuhlissa oli soittamassa eri kokoonpanoissa noin 60 ulkomaalaista nuorten taiteilijanalkua. Muutaman kerran ajoin autolla vanhan koulun pihaan, jossa oli useita majoitettuna. Huusin pihassa: ”Etwas Geld fur Bier!” Ja sitten allekirjoitus 100 markan kuittiin. Siinä koko korvaus ihan tyytyväisille rantasaunan ystäville. Monet tulivat seuraavanakin suvena. Sorsakoskea en kuitenkaan houkutellut toista kertaa. Fågeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *