Tulli 200 vuotta

Tarkka tutka tullinaisen... Tullitarkastaja Pia Parkkinen työssään. Kuva EJ

Helmikuun 18. päivänä vuonna 1812 Venäjän keisari Aleksanteri I hyväksyi ohjesäännön Suomen suuriruhtinaskunnan tullihallinnolle. Tällä tavoin syntyi päätullijohtokunta, jonka nimi vaihtui 1885 nykyiseksi Tullihallitukseksi. Nyt ollaan sen 200-vuotisjuhlien kynnyksellä.

Tullilaitos oli olemassa jo Ruotsin vallan aikaan. Tällöin voitaisiin puhua ainakin 350-vuotisesta historiasta. Meillä on Niiralassa ikioma tullimme, joka on nuori ja nuorekas, vaikka senkin juuret juontavat lähes seitsemän vuosikymmenen päähän Tohmajärven asemalle. Kerromme ensi viikolla useassa Värtsin jutussa Niiralan tullin historiasta ja nykypäivästä sekä kurkistamme hiukan tulevaisuuteenkin.

Suomen tulli on osa Euroopan unionin tullijärjestelmää. Se on valtiovarainministeriön tulosohjaama keskusvirasto. Tulli toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä koti- ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Palveluksessa on 2 400 henkilöä. Niiralassa heistä on 32: veronkantopuolella 12 ja valvonnassa 18 sekä pari pomoa.

Tullin kantamien verojen yhteisarvo on yli yhdeksän miljardia euroa, noin 30 prosenttia valtion veroluonteisista tuloista.

Hyvää tulliviikkoa Värtsin lukijoille.

Oppitunnilla. Tullin kuva.

2 comments for “Tulli 200 vuotta

 1. Näistä tarkkaavaisista oppilaista tuli
  mieleen Immi Hellenin runo
  Mirrit koulussa

  ”Tässä on taulut ja tässä on sienet
  ja tässä on opissa ystävät pienet.

  Keltä vain läksyt liukkaasti luistaa,
  sille se kukkokin munia muistaa.”

 2. Taitaa olla koirakoulussa luusta tehty karttakeppi, kun oppilaat ovat niin keskittyneitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *