Orkesteri puhalsi

Uuden-Värtsilän puhallinorkesteri. Eila Romppasen albumi.

Mennäänpä taas sinne Uuteen-Värtsilään. Haastellaan tällä kertaa vaikkapa puhallinmusiikista. 50-60 -luvuilla toimi Uudessa-Värtsilässä puhallinorkesteri, jota johti opettaja Pauli Ikonen.

Valokuvan perusteella orkesterissa näyttää olleen 17 soittajaa, 16 miestä ja yksi  tyttö. Ihan komea kokoonpano. Paljon oli ollut keikkoja, kertoo mukana ollut bassotorven soittaja Kalevi Moilanen (valokuvassa viides oikealta). Oli esiinnytty ympäri maakuntaa lavoilla, häissä ja muissa yleisötilaisuuksissa. Sujuipa se soittaminen supsikkaasti kuorma-auton lavaltakin.

Soittoharjoitukset olivat Uuden-Värtsilän koululla noin kerran viikossa. Käytössä oli ollut Vanhan Värtsilän työväenyhdistyksen mustakantiset nuottikirjat. Niistä löytyivät marssit, valssit ja humpatkin.

Itse muistan  rakastuneeni puhallinmusiikkiin jo lapsuudessani Vanhassa Värtsilässä Kansantalolla ennen sotia. Ne samat mustakantiset nuottivihot olivat varmaan silloinkin orkesterin käytössä. Luulenpa, että Miettisen Hennellä on ollut sormensa pelissä, etteivät arvokkaat nuottikirjat ja torvet jääneet rajan taakse ja ehkä tulen saaliiksi. (Henne kuvassa seitsemäs vasemmalta).

Värtsilän Työväenyhdistyksen torvet (10 kpl) olivat nähtävinä ensin Värtsilän  kirjaston seinällä ja sen lakkauttamisen jälkeen ovat olleet Tohmajärven kirjastossa edelleen yleisön nähtävinä. Ne herättävät kuulemma kovasti mielenkiintoa, kertoi kirjastovirkailija Arja Pekkarinen. Eräs asiakas oli tuuminut torvia katsellessaan, että tämähän on kulttuuriteko. Mielestäni ollutta ja mennyttä värtsiläistä musiikkihistoriaa parhaimmillaan.

Lämmin kiitos Kalevi Moilaselle Uuden-Värtsilän orkesteritoimintaa valaisevista tiedoista. Hän kertoi ostaneensa aikoinaan oman soittimensa omakseen. ”Kovin ruttuinen se on, mutta äänet lähtevät vieläkin hyvin.”

Vappuna. Kuva Helge Ratilainen.

Uuden-Värtsilän vaskenpurijoita. Kuva Helge Ratilainen.

4 comments for “Orkesteri puhalsi

  1. Olinhan siellä minäkin, ainoana tyttönä. Ja velipoika on -58 kuvassa oikealla reunassa. Minä kyllä muistelen että orkesteria johti Vesala, kuvassa vasemmalla reunassa, eikä Paul Ikonen. Tarkistan vielä asian.

  2. Paul Ikonen oli ollut kokoamassa orkesteria joskus v. -54. Varmaan alempi kuva on niiltä ajoilta. Tässä -58 kuvassa on vasemmalla trumpetisti Kaarlo Vesala joka silloin johti soittokuntaa.

  3. Mitähän kaikkea Värtsilään kuuluvaa on kulkeutunut Tohmajärvelle kuntaliitoksen ja sitä seuranneen Värtsilän alasajon myötä? Torvet nyt ainakin.

  4. ..korjauksen korjauksen korjaus: Kaarlo Vesanen;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *